In urma semnalarii unor probleme la culturile de tomate si castraveti de catre legumicultori, la nivel national in judete ca Dolj sau Timis, s-a constatat ca atacurile respective sunt atribuite daunatorului Lasioptera tomaticola (fig.1), cunoscut sub numele de musculita mediteraneana a tomatelor, semnalata initial pe teritoriul Romaniei in anul 2011 de catre Mirela Cean.

Avand in vedere ca acest daunator deja provoaca pagube insemnate, dovedeste inca odata faptul ca gestionarea speciilor invazive sau a agentilor de daunare de carantina se desfasoara destul de dificil la niveul Romaniei. Atentia asupra acestui daunator a fost superficiala, majoritaea legumicultorilor confundand simptomele atacului cu ale diversilor patogeni ce produc simptome asemanatoare.
Pentru moment, acest daunator a fost identificat ca fiind o specie de Lasioptera, un gen cosmopolit, prezent pe toate continentele si care contine 120 de specii descrise.
Identificare si mod de atac

Larvele sunt relativ mici (pana la aproximativ 3 mm lungime), la dezvoltarea completa capatand culoarea portocaliu (fig. 2). Adultul are dimensiuni reduse, de cativa mm, prezentand aripi de 1-2 mm si solzi colorati ca si acoperire.
Conform studiilor efectuate de Hashimoto si colab. in 2018, aceasta musculita este o specie multivoltina si, de asemenea, monofaga. Larvele mature construiesc coconii in tulpinile de tomate in septembrie si octombrie si ierneaza in resturile tulpinilor sub zapada. Adultii apar in mai, infestarile devenind distincte la inceputul lunii iunie, ulterior observate succesiv din iulie pana in octombrie.
Larvele acestei specii traiesc in grupuri in interiorul tulpinilor plantelor de tomate si castraveti, fiind inregistrate pana la 4-20 de larve intr-o singura mina. Semnele atacului se regasesc la baza frunzelor sau sub forma de rani pe tulpina.

Zona atacata de catre insecta poate fi recunoscuta in exterior dupa culoarea sa gri inchis, iar lungimea tesutului afectat se poate extinde pana la mai mult de 5 cm.
Larvele se hranesc intern si provoaca descompunerea tesutului vegetal, care capata aspect scobit si devine negru (fig. 3). De cele mai multe ori s-a constatat ca tesutul deteriorat era acoperit de miceliu fungic. Daunele generale cauzate de acest daunator se datoreaza efectelor adverse asupra cresterii plantelor si asupra dezvoltarii fructelor.
Distrugerea tesuturilor tulpinii reduce fluxul de nutrienti si apa, iar numarul de fructe produse este limitat. Daca atacul acestui daunator nu este controlat, planta capata aspect de ofilire, putandu-se ajunge chiar la ruperea plantei ca urmare a distrugerii tulpinii la nivelul punctului de infestare.
Profilaxie si control
Conform observatiilor facute in Grecia, unde acest daunator provoaca pagube importante, controlul umiditatii relative din spatiile protejate este esential pentru prevenirea instalarii acestui daunator.
De asemenea, o masura importanta o reprezinta indepartarea cu grija a lastarilor laterali si a frunzelor imbatranite, care ar trebui indepartate complet fara a lasa partile inferioare atasate de planta si de asemenea fara a produce rani la nivelul tesuturilor.
S-a inregistrat in mod constant ca resturile tulpinilor laterale taiate sau pastrarea petiolului frunzelor pe tulpina au fost punctele in care a inceput procesul de deteriorare, deteriorare ce a continuat apoi mai departe in tulpina principala. De asemenea, se recomanda stabilirea unui sistem de sustinere corespunzator al plantelor astfel incat manipularea acestuia sa nu conduca la aparitia ranilor la nivelul plantei.
In conditii favorabile, acest daunator poate provoca daune grave, deoarece dezvoltarea sa afecteaza cresterea plantelor. Din acest motiv, plantele trebuie inspectate cu atentie la intervale scurte (5 zile).
Cand se inregistreaza daune, aplicarea in stadiu incipient a insecticidelor sistemice poate oferi control. De asemenea, poate fi efectuata indepartarea mecanica atenta a tesuturilor deteriorate folosind un cutit ascutit si sterilizat.
Acesta este un daunator nou care poate reprezenta o amenintare serioasa pentru tomate si castraveti in spatiile protejate, din cauza modului sau de hranire intern, care face dificila recunoasterea si controlul posibilelor pagube.
Avand in vedere ca este un daunator nou, nu exista tratamente specifice, insa tratamentele utilizate frecvent pentru diversi daunatori la tomate sau castraveti pot fi eficiente si pentru combatarea adultilor de Lasioptera.
Ing. Cojanu Daniel Nicolae
ICDPP Bucuresti