Nu puteam face un hibrid mare fara fermieri

Publicat de

Dragi fermieri,

Intr-o lume in continua schimbare ne propunem sa fim adaptabili, sa venim in intampinarea nevoilor fermierilor cu hibrizi performanti si stabili, sa cream hibrizi de porumb profitabili si, nu in ultimul rand, sa continuam sa facem performanta.

In urma cu douzeci de ani KWS incepea in Romania primele testari la porumb in parcele experimentale mici la nivel de cercetare cu cateva zeci de hibrizi de porumb ameliorati in Franta. Acesta este inceputul a ceea ce avea sa devina, in timp, cel mai mare Program de Ameliorare a Porumbului din Sud-estul Europei pentru grupele FAO 300-400, cele mai importante din regiune.

In acel moment samanta certificata de porumb reprezenta cel mult 30% din suprafata totala cultivata in Romania; in prezent reprezinta aproximativ 80%. KWS a contribuit din plin la aceasta crestere prin aducerea in atentia fermierilor a celor mai potriviti hibrizi de porumb creati in programul de ameliorare din Romania, dar si a unor hibrizi proveniti din alte tari.

Programul de ameliorare a porumbului din Romania a evoluat in timp, astfel ca din anul 2009 desfasuram la Alexandria (Teleorman) un program complet de ameliorare, incepand cu dezvoltarea liniilor consangvinizate (formele parentale) si terminand cu crearea hibrizilor simpli performanti. Faptul ca formele parentale ale hibrizilor sunt create local ne ofera certitudinea ca materialul genetic cu care lucram este deja adaptat conditiilor de aici, iar hibrizii obtinuti din ele sunt cei mai potriviti pietei locale.

KWS este singura companie cu capital strain de pe piata romaneasca care dezvolta un program complet de ameliorare a porumbului, iar acesta este principalul factor care ne diferentiaza de ceilalti competitori.

Obiectivul nostru major este acela de a crea hibrizi de porumb profitabili. Acest lucru inseamna ca, pe langa performanta productiva si stabilitatea in conditii de seceta si arsita, avem in vedere si acele caractere si insusiri agronomice care fac alegerea nu doar sigura, dar si mai usoara. Acestea sunt reprezentate de vigoarea buna la rasarie, cresterea rapida si uniforma in primele faze de crestere si dezvoltare, rezistenta la frangerea tulpinilor si la caderea din radacina, rezistenta la bolile plantei si ale stiuletilor, inflorirea timpurie care asigura succesul fecundarii, ritmul rapid de pierdere a apei dupa maturitatea fiziologica, sau de insusirile de calitate a bobului: masa hectolitrica, aspectul fizic al boabelor (textura, profunzimea bobului), compozitia chimica a boabelor.

Pentru a ameliora un astfel de hibrid testam mii de hibrizi pe zeci de mii de parcele experimentale intr-o retea vasta care cuprinde principalele tari cultivatoare de porumb din Sud-estul Europei: Romania, Ungaria, Serbia, dar si tari din alte zone in care se cultiva hibrizi din grupele FAO 300-400 cum sunt in Vestul Europei: Franta si Austria, sau in Estul Europei: Ucraina si Rusia.

Contributia programului de ameliorare a porumbului din Romania la cresterea cotei de piata KWS atat in Romania, cat si in Sud-estul Europei este una evidenta. Practic, de la lansarea pe piata in anul 2015 a hibridului Kamparis – primul hibrid de porumb creat de o companie cu capital strain in Romania, si pana an prezent, KWS Romania, prin programul local de ameliorare, a raspuns nevoii de performanta a fermierilor cu un total 17 hibrizi, dintre care trei lansati anul acesta: KWS Adonisio, KWS Almanzo si KWS Advisio. Hibrizii creati de KWS in Romania reprezinta peste 75% din totalul vanzarilor KWS in regiunea de Sud-est a Europei in grupele de maturitate FAO 300-400. Merita mentionata cu precadere performanta hibridului KWS Kashmir, care se cultiva din Rusia pana in Franta si care este in prezent cel mai vandut hibrid KWS atat in Romania, cu 125.000 unitati, cat si din Europa, cu peste 250.000 de unitati!

Schimbarile de orice natura petrecute in ultimii ani, incepand cu cele climatice deja amintite si continuand cu cele cu impact major in practica agricola, cum sunt inovatiile in tehnologie si digitalizarea, reprezinta pentru cercetatorii si amelioratorii din KWS o provocare frumoasa care mentine vie curiozitatea, creste dorinta de a performa si ne determina sa fim mai buni pe zi ce trece, sa ne autodepasim.

Un hibrid performant nu este neaparat si un hibrid de succes. Pentru a fi un hibrid de succes el trebuie, in primul rand, sa fie cultivat in ferma. Hibridul (cultivarul) zonat reprezinta principala veriga tehnologica de aceea, pentru a-l pune in valoare, el are nevoie de o zonare corespunzatoare in functie de conditiile pedoclimatice si de tehnologia aplicata in ferma, de o pozitionare corecta in grupa de maturitate si de asigurarea tuturor celorlalte verigi tehnologice (pregatirea patului germinativ, fertilizarea, erbicidarea, irigarea si recoltarea la momentul optim).

Scopul final este de a va oferi dumneavoastra, fermierilor, acei hibrizi care sa ne asigure in egala masura un parteneriat de succes pe termen lung.

Continuam sa facem performanta! Impreuna.

Cu respect,

Dr. Ing. George Musat

Director Program Ameliorare Porumb KWS

FAO 300-400 Europa de Sud-est

Mai multe pe aceasta tema pe www.kws.ro

S-ar putea să te intereseze

Hot News