Conform forbes.ro, peste 65 milioane de euro au fost acordate in ultima perioada micilor agricultori prin intermediul unor proiecte desfasurate in judetele Covasna, Harghita si Mures pentru dezvoltarea facilitatilor de productie si asigurarea de alimente pentru hotelurile si pensiunile din zona.
In afara Romaniei, tot mai multe hoteluri si pensiuni, inclusiv unele de lux aflate pe insule private, si-au facut propriile gradini de legume sau chiar mici ferme, pentru a se asigura ca oaspetii lor consuma produse locale, verificate si de cea mai buna calitate, in vreme ce in Romania demersul „de la ferma la furculita” se dezvolta inca timid.
Acest trend de a consuma produse locale s-a nascut atat din dorinta de a sustine micii antreprenori, fermierii locali si implicit a incuraja dezvoltarea agriculturii, dar si pentru a avea cat mai multe produse „de origine controlata”.
Asadar, produsele de protectia plantelor si fertilizantii care pot fi utilizati in agricultura ecologica isi fac loc pe piata din Romania. Nu ramane decat ca agricultorii care vor aproviziona hotelurile, pensiunile si unitatile gastronomice cu produse naturale, de origine locala, sa includa in tehnologiile lor de cultura produse precum:
- AlgaMAX Forte – fertilizant foliar pe baza de alge marine brune Ascophyllum nodosum, cu efect de stimulare a cresterii de dezvoltarii plantelor;
- Dipel DF – insecticid biologic recomandat pentru controlul daunatorilor din ordinul Lepidoptera (omizi, molii, fluturi);
- Aminoplant – biostimulator organic ce ajuta la cresterea rezistentei plantelor la stresul climatic si creste potentialul de productie;
- Zeama bordeleza – fungicid cupric ce actioneaza prin contact asupra bolilor foliare si agentilor patogeni;
- Polyversum – fungicid natural, care nu polueaza chimic si induce rezistenta plantelor impotriva bolilor provocate de fungi.