O ciuperca ucigasa se poate transforma intr-un prieten?

Publicat de

Cand culturile “au cosmaruri”, acestea viseaza la Sclerotinia sclerotiorum, o ciuperca ce poate ucide o planta in cateva zile. Cunoscuta sub numele de “mucegaiul alb”, ciuperca se aseaza pe tulpinile plantelor, provocand leziuni prin care ulterior introduce toxine. Aceste toxine lichefiaza interiorul plantei, iar in cateva zile aceasta moare.

Este intr-adevar o ciuperca fatala. Se aproximeaza ca 400 de specii de plante sunt susceptibile la acest agent patogen. Ciuperca ramane latenta in sol ani de zile, provocand noi infectii care pot distruge campuri intregi de culturi.

Dar ce s-ar intampla daca ar exista un tratament care, in loc sa ucida ciuperca, ar transforma-o intr-un “probiotic” care sa stimuleze cresterea plantelor si rezistenta la viitoarele boli?

Ei bine, mustele care se hranesc cu ciuperca, plimba virusul SsHADV-1, un virus ce este capabil sa “domesticeasca” Sclerotinia inca de la prima intalnire, transformand un lup intr-un caine de paza.

Au existat cateva rapoarte despre modul in care virusurile sunt capabile sa manipuleze gazdele”, a declarat un patolog al plantelor de la o Universitate din Madison, SUA.

Nu poti sa nu te intrebi: cum este posibil acest lucru?

O echipa de cercetatori a observat pentru prima oara influenta neobisnuita a virusului asupra ciupercii in urma cu un deceniu, cand au descoperit ca plantele de rapita care erau infectate cu aceasta ciuperca au putut coexista “pasnic” impreuna cu virusul. Trebuie mentionat ca plantele infectate fara virus au fost doborate in masa, insa ceea ce a determinat la acel moment diferenta a fost neclar.

Ultimele lor lucrari au aratat ca virusul deturneaza celulele gazdei, controland ce gene ale ciupercii se opresc pe masura ce se infiltreaza in plantele de rapita. De exemplu, ciupercile infectate cu virus nu mai inunda plantele cu sucuri de macerare a tesuturilor. Si, desi si-au fortat drumul in celulele plantei de rapita, ciupercile infectate cu virus au fost un chirias mult mai “gratios” si au lasat rapita in cea mai mare parte intacta.

Un agent patogen mediu s-a transformat intr-un microb delicat.”

Odata “imblanzita” de virus, ciuperca nu a crescut la fel de entuziasmata, probabil pentru ca planta de rapita a reusit sa-si tina oaspetele sub control. Cercetatorii au descoperit ca plantele tinere tratate cu Sclerotinia infectata cu virus s-au dezvoltat normal alaturi de ciuperca “domesticita” si au fost mai sanatoase decat plantele netratate. Iata cum o ciuperca “docila” ar putea ajunge sa fie un tratament preventiv fantastic pentru plantele vulnerabile.

In circumstante naturale, mustele care mananca ciuperci pot conduce virusul dintr-un loc in altul. Insa viziunea doctorului Jiang pentru protectia culturilor ar fi, in teorie, mai directa: infectarea plantelor cu ciuperci preincarcate cu virusul “pacificator”. Astfel, le-ar oferi fermierilor o modalitate rapida de a-si proteja campurile impotriva viitoarelor boli, mai degraba decat sa fie obligati sa se lupte pentru a le combate.

Daca unele fungicidele au actiune din ce in ce mai redusa, acest tip de abordare ar putea fi mai durabil, atata timp cat ciuperca nu elimina spontan virusul si nu isi recapata virulenta de ucidere a plantelor”, a spus Adriana Romero Olivares, experta in ciuperci la Universitatea de Stat din New Mexico.

Daca relatia dintre virus si ciuperca este la fel de durabila pe cat pare, aceasta va ridica o serie de intrebari despre modul in care cei doi microbi ar putea evolua. Ne gandim adesea la microbi ca fiind patogeni sau nu, rai sau buni, dar adevarul este ca depinde destul de mult de interactiunile din jurul lor, iar acesta este un exemplu foarte interesant.

Sursa: https://www.nytimes.com/2020/09/29/science/virus-fungi-farming.html

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News