O discutie altfel cu specialistii ALCEDO si VANTAGE, dar si cu pionieri ai agriculturii conservative

Publicat de

In data de 11 martie 2021 am participat alaturi de cateva sute de fermieri la un simpozion altfel decat eram obisnuiti in anii trecuti. Vremea de afara a fost numai buna de stat in casa si de urmarit o discutie despre agricultura iscusita, conservativa si de precizie alaturi de specialistii ALCEDO, VANTAGE, si nu numai.

Simpozionul s-a desfasurat online, prin platforma Zoom Webinar si a fost structurat in 3 parti:

  • Noutatile din PORTOFOLIUL ISCUSIT ALCEDO
  • AGRICULTURA CONSERVATIVA sau regenerativa, de la teorie la practica
  • AGRICULTURA DE PRECIZIE sau cum ne poate ajuta tehnologia sa devenim mai eficienti, dar si sustenabili in agricultura

Gazda evenimentul a fost Gabriela Rizescu, director de Marketing al companiei ALCEDO.

In prima parte a evenimentului s-a discutat despre Noutatile din PORTOFOLIUL ISCUSIT ALCEDO. Invitati au fost domnul Vicentiu Cremeneanu, presedinte Alcedo, alaturi de domnii Sorin Stefan si Marian Butoianu, directori tehnici Alcedo.

Cunoscut ca un foarte bun tehnolog, dar si ca un fermier, Vicentiu Cremeneanu a punctat in deschidere care ar fi asteptarile de la acest sezon agricol: “In primul rand suntem bucurosi ca anul 2021 a inceput destul de bine, mai ales in partea de sud, sud-est si sud-vest a tarii, unde au fost probleme cu seceta pedologica, probleme care s-au tradus in productii foarte mici. Luna decembrie a anului 2020 a fost o luna cu precipitatii peste medie, ianuarie 2021 la fel, februarie a fost putin mai sarac si iata ca in martie a nins (nr 10-11 martie). Pana acum fermierii au avut posibilitatea sa fertilizeze culturile de toamna. In marte parte a tarii culturile de toamna se afla intr-o stare de vegetatie deosebita. Au fost probleme acolo unde a fost ger cu afectarea aparatului foliar, dar una peste alta conditiile sunt foarte bune. Avem perspective deosebite, privim cu atentie la ceea ce avem de facut in continuare, mult mai optimisti, dar la fel de bine realisti si prudenti in luarea deciziilor. Important este ca noi, fermierii, sa ne luam toate masurile pentru a asigura culturilor noastre tot ceea ce este nevoie pentru a avea productii atat de calitate, cat si o cantitate care sa ne poata aduce plus valoare.”

Tot cu optimism ar trebui sa ne uitam si la produsele din PORTOFOLIUL ISCUSIT de la Alcedo. Conform datelor de la Kynetec, pentru aproximativ 8% din suprafata tratata in Romania, in 2020, fermierii au optat pentru PRODUSE ISCUSITE. Pe noi ne onoreaza aceasta pozitie si ne confirma ca alegerile echipei tehnice ALCEDO sunt validate prin utilizarea de catre dvs. la nivel de ferma.”, a spus Gabriela Rizescu.

Stim ca exista o mare presiune pe produsele chimice si la nivel de Comunitate Europeana. Cel putin pana in 2030, urmeaza sa scada cu 50% consumul de pesticide, dar nu sunt singurele care se reduc. Vorbim si de ingrasaminte reduse si vorbim de un sfert din suprafata agricola care urmeaza sa fie cultivata in sistem ecologic. De aceea, sub presiunea opiniei publice, trebuie sa ajustam si trebuie sa avem solutii. Ce ma bucura pe mine este ca in continuare avem un portofoliu bogat, care pentru urmatorii 3-4 ani ne va da acele unelte de care avem nevoie pentru controlul bolilor, daunatorilor si al buruienilor. De asemenea, vedem ca usor usor incep sa-si faca aparitia produsele biologice.”, a completat aceasta, predand stafeta directorilor tehnici Sorin Stefan si Marian Butoianu.

Cei doi directori tehnici au prezentat caracteristicile tehnice si modul de aplicare al noilor produse din PORTOFOLIUL ISCUSIT ALCEDO:

  • 3 erbicide:
    • RIVAL STAR 50 SX – un nou erbicid formulat in Romania, la ALCHIMEX, cu spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate si perene, inclusiv cele rezistente la 2,4 D, din culturile de cereale paioase, cu aplicare atat in toamna, cat si in primavara. Eficacitatea erbicidului nu este influentata de temperaturile scazute (pana la +5°C), ceea ce permite efectuarea tatamentului si in perioadele mai reci.
    • MATADOR MAX – a doua denumire comerciala a FUSILADE MAX, erbicid cu aplicare in postemergenta pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene, din peste 40 de culturi agricole si horticole. Erbicidul are o formulare speciala (include surfactant si penetrant in formulare), care permite o absorbie mult mai buna in planta, valorificand la maxim puterea substantei active.
    • ROUNDUP EXTRA a doua denumire comerciala a ROUNDUP CLASSIC PRO, unul din cele mai cunoscute erbicide de pe planeta, utilizat in combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene, din culturile agricole (inainte de semanat sau intre semanat si rasarit), pasuni, paduri, terenuri necultivate, vegetatie de agrement, etc., fiind utilizat inclusiv in agricultura conservativa. Este un erbicid total, neselectiv, care se degradeaza rapid, fara a lasa reziduuri in sol.
  • 2 fungicide:
    • pachetul COMET DUO (COMET + FLEXITY), un pachet inovator cu doua fungicide, cu moduri de actiune diferita, pentru combaterea complexului de boli foliare la grau. Pachetul poate fi folosit inca de la primul tratament cu fungicid (T1), in primavara, tratamentele putandu-se aplica de la sfarsitul infratirii graului si pana la inflorit (BBCH 2-61).
    • POLYVERSUM (fungicid BIO) care are in compozitie o ciuperca ce inhiba sporii unor agenti patogeni, induce plantelor rezistenta la alti agenti patogeni si ajuta la regenerarea plantelor, la iesirea din iarna. Produsul paraziteaza fungi fitopatogeni din peste 20 de genuri, iar metabolitii secundari sustin producerea fitoformonilor de crestere, care induc cresterea si dezvoltarea plantelor.
  • 1 insecticid:
    • DIPEL DF (insecticid BIO) ce contine o bacterie, utilizat pentru combaterea daunatorilor din ordinul Lepidoptera (omizi, molii, fluturi) din foarte multe culturi agricole si horticole. Insecticidul are efect imediat dupa aplicare, larva se opreste din hranire imediat dupa ingerarea insecticidului si moare in 24-72 de ore.
  • solutii insecticide pentru pentru tratament samanta porumb si floarea soarelui:
    • anul acesta s-a aprobat tratarea semintelor de porumb cu NUPRID AL 600 FS in zonele si pe suprafetele puternic afectate de atacul daunatorilor Tanymecus dilaticollis si Agriotes.
    • in lipsa derogarii pentru tratarea semintelor de floarea soarelui, tratamentul recomandat pentru samanta este cu insecticidul LANGIS, urmat de tratament in vegetatie cu FASTER DELTA.

De asemenea, din acest an a intrat in PORTOFOLIUL ISCUSIT adjuvatul SILWET STAR, utilizat in solutia de stropire, pentru cresterea eficacitatii produselor de protectie a plantelor.

O alta noutate este ZEBA SP, un superabsorbant de sol biodegradabil pe baza de amidon, care poate retine o cantitate de apa in jurul semintelor sau tinerelor plantute (atat la culturile agricole si horticole), dar si la pomi fructiferi, vita de vie, capsun, etc.

In incheierea primei parti a prezentarii au fost reamintite PORTOFOLIILE ISCUSITE ALCEDO de INGRASAMINTE si SEMINTE, la randul lor portofolii bogate si variate, despre care puteti gasi toate informatiile atat in CATALOGUL ALCEDO (in format printat sau on-line pe site-ul ALCEDO), cat si in APLICATIA MOBILA ALCEDO ROMANIA (ce se poate descarca din AppStore sau Google Play).

In a doua parte, cea dedicata agriculturii conservative, au fost invitati Patrick Valmary, consultant in agricultura conservativa si Ionel Gheorghe, fermier care a facut trecerea catre agricultura conservativa.

Agricultura conservativa inseamna agricultura orientata spre cresterea fertilitatii naturale a solului in paralel cu captarea in sol a carbonului. Aceasta se bazeaza pe lucrari minime ale solului, acoperirea permanenta a acestuia pentru protectie, conservare prin covoare vegetale, pastrarea resturilor vegetale la suprafata solurilor sau incorporarea in strat superficial (5-7 cm), perdele forestiere, etc..

In Romania, majoritatea fermierilor merg pe agricultura conventionala, cu lucrari intensive ale solului, dar avem si ferme care usor usor au facut trecerea catre lucrarile de “minimum tillage”. Cum se face aceasta trecere, ce presupune?” a intrebat Gabriela Rizescu.

Daca vrem sa trecem la agricultura conservativa, trebuie sa respectam anumiti pasi. Pasi de readaptare a solului. Pentru ca la un sol care a fost arat de 50 ani, care la un moment-dat a pierdut un automatism natural (puterea de regenerare), suntem nevoiti sa facem aceasta trecere, insa avem nevoie de o trecere treptata.”, a declarat Patrick Valmary. Patrick Valmary a declarat ca “din experienta in Romania, trecerea la agricultura conservativa se poate face in cazul a 90% din ferme, adaptand utilajele actuale.”.

Cum a fost facuta trecerea in ferma AGRO FONDINVEST din Calarasi?

Aveam un prieten francez care venea cam de 20 de ani la mine in perioada in care facem in ferma araturile cele mai adanci. Si de fiecare data incepea prin a ma certa, spunandu-mi ca nu procedez bine. Ma intreba de ce trebuie sa intorc pamantul cu fundul in sus. Mai tarziu, abordarea agriculturii conservative a venit din nevoie. Din ce in ce mai greu am gasit forta de munca calificata si a trebuit sa ne orientam la ceva ce ne permitea sa facem acelasi lucru pe care il faceam inainte, dar cu treceri mai putine si cu oameni mai putini. Pentru ca am vrut sa facem o restructurare rapida si sa schimbam tehnica de lucru, noi n-am optat sa facem o tranzitie adaptand utilajele pe care le aveam in ferma. Am achizitionat niste utilaje care ne permit sa facem concomitent cu semanatul si pregatirea solului si fertilizarea, care se poate face mult mai precis. Rezultatele au fost extraordinare. Ne-am dat seama ca aveam utiliaje de care nu mai aveam nevoie si pe care ulterior le-am vandut.” a declarat Ionel Gheorghe.

Care sunt avantajele agriculturii conservative?

Aici cei doi interlocutori au fost de acord ca avantajele constau si in reducerea consumului de combustibil si evident prin mai putine treceri, reducerea timpului de lucru.

  • Costuri reduse cu combustibilul: se utilizeaza 45-60 litri de combustibil/ha in cazul agriculturii conventionale, in timp ce in agricultura conservativa se utilizeaza 27-30 l/ha
  • Economisire timp/ha: este nevoie de 82 min/ha in cazul agriculturii conventionale, in timp ce in agricultura conservativa timpul se injumatateste, fiind necesare doar 40 min/ha

Care sunt rezultatele?

Din punctul de vedere al domnului Patrick Valmary trecerea la agricultura conservativa a adus tot timpul un plus de productie, pentru ca solele pe care a facut trecerea aveau deja probleme de productivitate. Restabilind fertilitatea solulului evident ca rezultatele nu au intarziat sa apara. A dat exemplu o sola de porumb pe care in irigat prin agricultura conventionala nu se obtineau mai mult de 5-7 t si pe care, dupa terminarea tranzitiei, productia s-a stabilizat undeva la 10 t.

Din prisma experientei acumulate “in mod normal, atunci cand faci o astfel de trecere de la ceva ce ai stapanit foarte bine (agricultura conventionala) la ceva nou (agricultura conservativa), este normal ca productia sa scada undeva intre 10-15%”, a raspuns Ionel Gheorghe.

“Ai putea sa privesti acest fapt ca o scadere cu 10-15% a productiei, dar daca ne uitam la costuri, in afara de produsele de protectia plantelor unde a fost nevoie de produse pentru a controla problemele fitosanitare, in rest s-a redus cantitatea de samanta, s-a redus cantitatea de ingrasaminte, deci eficienta a fost marita. Reusesti astfel sa practici o agricultura care sa se inscrie in cerintele politicii europene si care in paralel reda fertilitatea solului si rezolva si problema carbonului.”, a concluzionat Gabriela Rizescu in finalul celei de a doua parti.

Ultima parte a webinarului l-a avut invitat pe Iulian Stefan, director de marketing Vantage.

Agricultura de precizie este una dintre multele practici moderne de a face agricultura intr-un mod mai eficient si mai productiv. Pentru a obtine acest lucru fermierii folosesc:

  • Solutii de autoghidare sau ghidare manuala prin satelit
  • Control automat al sectiunilor si dozei aplicate
  • Sisteme de monitorizare ale utilajelor si flotei
  • Aplicarea ingrasamintelor si erbicidelor in doza variabila
  • Monitorizarea conditiilor climatice
  • Folosirea de utilaje inteligente

Despre cat de importante sunt aceste solutii Iulian Stefan a declarat: “Sunt deja cateva ferme care vor mai mult. Au vazut avantajele aduse de agricultura de precizie si este normal. Suntem provocati in fiecare zi de catre fermieri si dorinta lor de a avea noi tehnologii si de a lucra mult mai eficient. Noi la Vantage avem majoritatea solutiilor integrate pentru agricultura de precizie. Este important ca fermierii sa-si prioritizeze investitia in functie de ceea ce cred ca este necesar pentru un prim pas pentru ferma lor.”, a declarat Iulian Stefan.

Pare complicata agricultura de precizie, dar este simpla atata timp cat esti interesat sa faci lucrurile in mod corect.”, a concluzionat Iulian Stefan.

In finalul evenimentului, Gabriela Rizescu a declarat: “Cred ca fermierii care ne-au urmarit sunt convinsi de ce e nevoie de agricultura de precizie. Ea merge mana in mana cu agricultura conservativa si agricultura iscusita!

Avem solutii sa ne schimbam un pic soarta, important este sa avem curajul sa facem asta. Sa aveti un an bun!

S-ar putea să te intereseze

Hot News