Dronele devin din ce in ce mai mici, in timp ce utilizarile lor potentiale devin din ce in ce mai multe.
De la insectele care ameninta culturile, la tantarii care transmit boli si sunt tot mai intalniti in parcuri, punand in pericol sanatatea publica, insectele daunatoare sunt din ce in ce mai vizate de noi strategii de gestionare a daunatorilor care utilizeaza dronele pentru detectare si control.
Progresele tehnologice au oferit posibilitatea colaborarii creative intre entomologi si dezvoltatorii de drone si au descoperit potentialul tehnologiei dronelor in controlul insectelor. Astfel, cu ajutorul dronelor se pot:
- localiza si preleva probe de apa din parcuri, pentru evaluarea prezentei larvelor de tantari si imbunatatirea preciziei aplicarii de solutii care vizeaza controlul larvelor de tantari si adulti;
- fotografia coroanele copacilor pentru a detecta prezenta omizilor defoliatoare si pentru a preveni defolierea copacilor in vara urmatoare.
Mai multe utilizari ale dronelor in gestionarea daunatorilor sunt prelevarea de imagini spectrale aeriene pentru a evalua semnele atacului de insecte, pentru amplasarea capcanelor si monitorizarea insectelor in locatii greu accesibile.