Omida scaietilor ne poate lasa fara soia

Publicat de

In aceast articol voi scrie un daunator considerat, pana nu demult, ocazional la cultura soiei. Totusi, odata aparute in lan, larvele acestuia pot defolia cultura, producand pagube mari, asa cum s-a intamplat in centrul Transilvaniei in anul 2016 sau in sudul tarii in anul 2019. Este vorba de omida scaietilor (Vanessa cardui L.).

De ce poate fi periculoasa aceasta specie pentru soia? Larvele sunt foarte vorace. Imediat dupa eclozare, incep sa consume resturile oului, dupa care se hranesc cu frunzele plantelor gazda pe care au fost depuse ouale. Dupa fiecare naparlire, cantitatea de hrana pe care o consuma larva este mai mare. Forma de atac a daunatorului este caracteristica, de scheletuire, limbul frunzei fiind consumat in intregime, ramanand intacte numai nervurile.

Vanessa cardui – larva (sursa: https://www.flickr.com/)

In teorie, nu ar fi greu de recunoscut prezenta larvelor in camp. La completa dezvoltare, acestea ajung la 38-40 mm lungime, fiind de culoare negricioasa, prezentand banda alba pe partea laterala a corpului.

De cele mai mule ori observam pagubele produse de larve si mai putin prezenta timpurie a acestora in lanul de soia.

Care este motivul pentru care acest daunator, considerat ocazional la soia, a ajuns sa puna probleme mai mari la aceasta cultura in ultimii ani? Un posibil raspuns consta in schimbarile climatice, care vin „ca o manusa” adultilor acestei specii (fluturii). La toate congresele internationale la care am participat, atat cel de Protectia Plantelor, cat si cele de Entomologie, s-a mentionat acelasi aspect, in diferite comunicari stiintifice. In cele mai multe cazuri, schimbarile climatice favorizeaza dezvoltarea lepidopterelor (din care face parte si specia mai sus mentionata).

Vanessa cardui – fluturi

Cum arata adultul acestei specii? Numai cu o simpla cautare pe Google se pot gasi o multitudine de poze cu fluturii speciei V. cardui. Primul lucru care sare in ochi este coloritul aripilor. Probabil este unul dintre motivele pentru care aceasta specie daunatoare se numeste in limba engleza „Painted lady”. Atat pentru entomologi, dar si pentru simpli fotografi, este una din cele mai frumoase specii de lepidoptere. Dar ce este interesant abia acum urmeaza… O caracteristica foarte interesanta a adultilor este faptul ca acestia pot zbura in timpul ploilor. Studii mai recente au scos in evidenta faptul ca un nivel ridicat de precipitatii poate favoriza depunerea pontei sau dezvoltarea larvara. In primavara acestui an, dar si la inceputul lui iunie, s-au inregistrat precipitatii insemnate cantitativ. Daca acest trend va continua si in urmatoarele saptamani, inseamna ca in vara acestui an sunt conditii foarte favorabile pentru dezvoltarea acestui daunator, prin urmare trebuie sa fim cu ochii in patru, pentru a nu avea surprize neplacute.

Vanessa cardui – pupa (sursa: http://www.dallasbutterflies.com)

Ciclul biologic. In conditiile climatice ale tarii noastre, omida scaietilor (Vanessa cardui L.) prezinta trei generatii pe an. Prima generatie de fluturi apare in a doua jumatate a lunii iunie, a doua generatie in iulie-august, in timp ce a treia generatie in septembrie-octombrie. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 3 si 5 zile, perioada de dezvoltare larvara este cuprinsa intre 7 si 11 zile, dar poate sa fie mai mare in caz de conditii climatice nefavorabile, in timp ce stadiul pupal este cuprins intre 7 si 11 zile. Daca toamna este lunga, putem gasi fluturii si in luna noiembrie. Este o specie migratoare. In literatura de specialitate se mentioneaza faptul ca adultii din a treia generatie hiberneaza iarna si apar in luna aprilie-mai anul urmator, dar nu toti specialistii sunt de acord cu acest lucru.

In literatura de specialitate sunt semnalate peste 100 de plante gazda din familii botanice diferite (Asteraceae, Falvaceae, Fabaceae). Din familia Asteraceae se hraneste cu specii din genurile Cirsium, Centaurea, Helianthus, Artemisia si Carduus, cu cea mai reprezentativa specie Carduus nutans (ciulin, scaiete), de unde si numele in limba latina a acestui daunator (Vanessa cardui, sin. Papilio cardui). La noi in tara avem o rezerva destul de mare de ciulini!

Vanessa cardui (frunza scheletuita)

Dintre plantele cultivate sunt atacate leguminoasele pentru boabe, in special soia, dar se poate intalni si la fasole. Atacul daunatorului este mai puternic in cazul culturilor de soia amplasate langa padure. Avand in vedere caracteristicile biologice ale acestor insecte, cultura de soia irigata poate oferi un habitat foarte bun pentru dezvoltarea acestei specii si, in unii ani, pagubele de recolta pot sa fie pe masura. Dar schimbarile climatice care se concretizeaza cu veri mai ploioase decat in mod normal, la care se adauga cresterea suprafetelor cultivate cu soia, pot oferi noi oportunitati pentru dezvoltarea si cresterea populatiei omizilor scaietilor, cu consecinte negative pentru fermieri.

Prevenire si combatere. Date fiind caracteristicile acestui an foarte capricios, se impune monitorizarea atenta a culturilor de soia pentru a constata eventuala prezenta a larvelor si, acolo unde este nevoie, intervenit cu tratamente in vegetatie.

Deoarece buruienile sunt gazde pentru acest daunator, trebuie acordata o atentie deosebita lucrarilor de combatere a lor, mai ales a celor de la marginea solelor, unde larvele pot aparea pentru prima data si apoi sa se extinda in cultura, sub forma de atac in vetre. Nu in ultimul rand, este important ca informarea intre fermieri sa fie deschisa si continua, pentru a sti daca intr-o anumita zona este atac sau nu. Nu toti fermierii pot recunoaste larvele acestei specii, asa ca recomandat este sa ia legatura cu un specialist in protectia plantelor pentru o corecta identificare a larvelor. Daca specialistul nu este asa de aproape de zona unde se gaseste ferma, se poate apela la tehnologia moderna, se pot poza larvele cu telefonul mobil si apoi trimise prin e-mail sau whatsapp pentru identificare.

In concluzie, desi omida scaietilor (Vanessa cardui L.) nu a fost considerata pana acum un daunator principal al soiei, din cauza unor particularitati care o deosebesc putin de alte insecte daunatoare, precum si a unor particularitati climatice din acest an, este necesar sa fim atenti, sa nu ne trezim cu surprize neplacute.

Georgescu Emil

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News