Platforma europeana Agricultura si Progres despre strategia „De la ferma la furculita”

Publicat de

Comunitatea agricola din UE se confrunta cu numeroase provocari: sa asigure necesarul de hrana pentru o populatie in crestere, sa produca in mod durabil pentru a gasi solutii la problemele legate de mediu si schimbarile climatice, sa asigure competitivitatea unui sector care este expus concurentei pietelor internationale si sa genereze venituri care sa asigure viabilitatea firmelor care activeaza in domeniu.

Misiunea Platformei este de a echipa sectorul productiei agricole si prelucrarii primare cu argumente si solutii pe care sa le puna la dispozitia societatii si factorilor de decizie in contexul in care se discuta depre nevoia si provocarea de a furniza hrana in mod durabil, evidentiind rolul important al inovatiei.

Membrii Platformei ar dori, prin urmare, sa impartaseasca viziunea lor comuna in cadrul consultarilor lansate de Comisia Europeana cu privire la strategia De la ferma la furculita:

  • Agricultura si Progres saluta obiectivele generale ale strategiei De la ferma la furculita pentru crearea de sisteme alimentare durabile, care incurajeaza producerea si comercializarea produselor alimentare europene durabile.
  • Recunoaste si saluta faptul ca strategia De la ferma la furculita va juca un rol esential in angajamentele Uniunii Europene fata de Obiectivele de Dezvoltare Durabila pentru 2030, axate pe agricultura, investitii si transformarea sectorului rural. Astfel, Rezolutia ONU, care declara 2020 ca Anul International al Sanatatii Plantelor, pentru a sensibiliza opinia publica la nivel mondial cu privire la modul in care asigurarea sanatatii plantelor poate contribui la eliminarea foametei, la reducerea saraciei, la protejarea mediului si la stimularea dezvoltarii economice, poate fi vazuta ca un obiectiv comun. Protejarea culturilor impotriva daunatorilor si a bolilor intr-un mod prietenos fata de mediu a fost in centrul eforturilor fermierilor europeni, in special prin managementul integrat al daunatorilor (prin diferite strategii si practici de gestionare a unor culturi sanatoase, reducand la minimum utilizarea pesticidelor).
  • Pentru a merge mai departe si a atinge aceste obiective, Agricultura & Progres ar dori, totusi, sa sublinieze ca orice decizie viitoare trebuie sa se bazeze pe dovezi solide din punct de vedere ecologic, social, dar si economic, inainte de a fi formalizata sub forma unui obiectiv. Evaluarea impactului nu este doar unul dintre principiile fundamentale ale unei bune administratii si in deplina concordanta cu Liniile directoare stabilite de Comisia Europeana; este, de asemenea, singura cale spre o abordare realista, pragmatica si aplicabila.
  • Strategia De la ferma la furculita ar trebui, prin urmare, sa nu fie doar o sursa de constrangeri suplimentare in politicile viitoare elaborate de CE, ci sa tina seama de ceea ce s-a realizat pana la momentul actual, inclusiv legat de evaluarea obiectiva si bazata pe stiinta a initiativelor si politicilor actuale.

In plus, ar trebui sa masoare transparent si adecvat cum vor creste competitivitatea agricola, veniturile si remunerarea noilor servicii, precum si efectele indirecte generale ale acestor politici asupra mediului si securitatii alimentare.

  • Avand in vedere cele de mai sus, este clar ca strategia De la ferma la furculita priveste toate verigile si antreneaza toate nivelurile decizionale, de aceea ar trebui tratata in integralitatea sa, dupa cum urmeaza:
  1. Prin asigurarea complementaritatii si coerentei durabile intre strategia De la ferma la furculita si diferitele politici ale UE care vizeaza cresterea nivelului de ambitie privind mediul si clima, precum PAC, prin finantarea adecvata a implementarii lor pentru a face fata provocarilor.
  2. Prin furnizarea mijloacelor si instrumentelor necesare:

– Orice obiectiv de reducere a utilizarii si riscului produselor sintetice de protectie a plantelor trebuie sa tina cont de eforturile deja depuse, avand in vedere disponibilitatea alternativelor si a practicilor agricole (de pilda, managementul integrat al daunatorilor). De asemenea, ar trebui propus un calendar realist.

– Prin tehnici inovatoare, cum ar fi noile tehnici de ameliorare (new breeding techniques, NBT), printre altele, mutageneza, care sunt esentiale in a raspunde cererii crescande a societatii de a mari sustenabilitatea si respectul pentru mediu. Cu toate acestea, inovatia necesita timp si investitii in domeniul cercetarii si dezvoltarii pentru a depasi barierele tehnice. Incertitudinea legislativa generata in prezent la nivelul UE risca sa impiedice NBT sa intre in aria de interes a amelioratorilor si sa devina in mod real o componenta a setului de unelte pentru agricultura.

– Prin sprijin sporit acordat noilor tehnologii agricole (robotica si agricultura digitala) si o stransa cooperare intre cercetatori, institutiile publice si fermieri, pentru a un progres real in sectorul agricol in viitorul apropiat.

Fara tehnici inovatoare, comunitatea agricola si operatorii din aval nu ar fi in masura sa asigure produse de inalta calitate pentru populatia mondiala in crestere si, in consecinta, sa atinga toate obiectivele ambitioase prevazute in strategia Green Deal si De la ferma la furculita.

  • Efectele schimbarilor climatice, precum si eforturile de a le face fata, afecteaza intreaga populatie si toate sectoarele economice, dar in special comunitatile rurale si agricultura. Agricultura este extrem de dependenta de conditiile naturale, de aceea adaptarea la un mediu in schimbare presupune actiuni fara precedent pentru fermieri.

Prin urmare, Platforma Agricultura si Progres, din care face parte si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, ar dori sa solicite Comisiei Europene nu doar sa integreze in politicile sale provocarile cu care se confrunta la nivel global agricultura, ci, in plus, sa considere acest sector ca pe un mijloc pentru a atinge tintele de sustenabilitate, ca pe un jucator cheie in realizarea acestora (fie ca vorbim despre schimbari climatice sau despre tranzitie energetica, bioeconomie, etc.)

APPR (Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania) este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 25 si 50.000 ha si reprezentanti ai lantului profesional al porumbului din Romania. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare din Europa. Are ca obiectiv principal furnizarea de expertiza tehnica, economica si legislativemembrilor sai si celorlalte organizatiiprofesionale ale fermierilor din Romania.

Comunicat de presa APPR

S-ar putea să te intereseze

Hot News