Plosnita rosie a cruciferelor (Eurydema ornatum Linnaeus, 1758) este raspandita in Europa, cu exceptia zonelor nordice. La noi este semnalata in toate regiunile tarii, mai ales in zonele mari cultivatoare de varza, conopida etc.. Daunator in stadiul de larva si adult, ambele forme se hranesc cu sucul celular, pe care il absorb din celule prin inteparea tesuturilor. La locul de impact apar pete punctiforme de decolorare, care prin confluenta se extind la intreaga suprafata a frunzelor care se usuca si cad. Atacul este deosebit de pagubitor la culturile semincere, unde lastarii se ofilesc si se usuca, florile avorteaza, pastaile se ingalbenesc si cad, semintele raman sistave si isi pierd facultatea germinativa. In lipsa unor masuri adecvate de protectie fitosanitara, plosnita rosie poate cauza, la loturile semincere de legume crucifere, pagube de pana la 90%. Atacul este frecvent in anii cu ierni blande, primaveri timpurii, veri calde si secetoase. In zonele sudice ale tarii, plosnita are doua generatii de adulti pe an, iar in cele nordice si in regiunile de deal, cate una.
Pe durata anotimpului friguros daunatorul ierneaza in stadiul de adult, sub resturile vegetale ramase in camp dupa recoltare, in frunzarul padurilor, sub bulgarii de pamant sau in crapaturile solului. Parasirea locurilor de iernare are loc primavara devreme. Adultii migreaza pe diferite plante din flora spontana (Fig. 1).

De acolo trec pe rasadurile de varza si conopida sau in loturile semincere, intepand frunzele si lastarii (Fig. 2).


Adultii sunt mai activi pe vreme calda si insorita. Dupa o perioada de hranire de 10-15 zile are loc copulatia. Ponta este depusa pe partea inferioara a frunzelor de varza si conopida, de regula grupata pe doua randuri paralele, formate fiecare din cate 6-8 oua (Fig.3).
Depunerea oualor se esaloneaza pe durata a 4-6 saptamani, pe parcursul lunilor aprilie-mai. O singura femela poate depune intre 80 si 120 oua. Perioada de incubatie este de 7-15 zile, fiind dependenta de temperatura mediului ambiant. Din momentul aparitiei si pana la prima naparlire, larvele stau grupate in zona de depunere a pontei, dupa care se raspandesc pe toate organele aeriene ale plantelor, devenind solitare.
Pana la completa lor maturizare, larvele trec prin sase varste, naparlind de cinci ori. Durata stadiului de larva variaza intre 30 si 45 zile. Larvele sunt asemanatoare cu adultii, dar nu au aripi si sunt imature sexual. Cand sunt tinere au o culoare galben-roscata, iar la maturitatre devin de culoare rosie-caramizie. Adultul este turtit dorso-ventral, rosu cu capul negru. Pronotul este ornat cu sase pete negre, iar scutelul cu o pata tivita cu rosu. Himielitre, rosii, au o macula neagra, caracteristica. Abdomenul este rosu dorsal, cu exceptia ultimelor segmente care sunt negre. Lungimea corpului variaza intre 6 si 10 mm. Oul cilindric, cenusiu, cu corionul mat, are, la cei doi poli, o banda circulara neagra.
Combatere
Masuri preventive:
- aratura de toamna, pentru introducerea sub brazda a adultilor hibernanti;
- strangerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare si distrugerea lor;
- infiintarea de timpuriu a culturilor pentru a scapa de atac;
- prasile repetate pentru eliminarea plantelor gazda din flora spontana.
Masuri curative:
Tratamente foliare, aplicate la semnalarea primelor larve si adulti in cultura, prin alternanta, cu Mospilan 20 SG sau 20 SP (0,0125%, 0,075 kg/ha), Affirm (1,5 kg/ha), Affirm Top (1,5 kg/ha), produse de contact-ingestie sistemice si translaminare ce pot asigura o protectie fitosanitara indelungata, cuprinsa intre 30 si 45 zile (cu un timp de pauza de numai 3-5 zile) sau cu produse piretroide ca Decis Expert 100 EC (75 ml/ha), Sumi Alpha 5 EC (0,015%), Faster Delta (0,24-0,3 l/ha) etc., pentru loturile de consum.
Deoarece varza si conopida prezinta frunze lucioase si erecte, pentru retinerea suspensiilor pe plante la solutiile de tratament se va adauga ca adeziv Aracet (0,2 – 0,3%) sau un adjuvant asa cum este Vital 90 (0,08-0,1 %). In lipsa de adeziv sau adjuvant, eficacitatea tratamentelor se poate reduce cu pana 70%.
Drd. Chiriloaie-Palade Andrei