Plug sau Glifosat?

Publicat de

Prin agricultura no-till, plugul devine doar o piesa de muzeu, functionand ca un obiect de arta in gradina. Utilizand produse chimice pe baza de glifosat, suprafata solului poate fi mentinuta fara vegetatie nedorita, iar radacinile care mor devin cai prin care se promoveaza sanatatea solului.

Aceste radacini moarte formeaza un sistem de canale care se extind de-a lungul intregului sol, contribuind la aducerea vietii si imbunatatirea calitatii solului, dincolo de primii 10-15 cm adancime. In contrast, lucrarea solului prin arat taie aceste canale, distrugand structurile de la suprafata. Dupa ani de practici agricole no-till sau minimum-till, campurile devin ca niste bureti uriasi, plini de viata, moi si valorosi.

Fermierii din intreaga lume adopta intr-un ritm accelerat practici agricole inovatoare, cum ar fi agricultura no-till si utilizarea culturilor tolerante la erbicide, pentru a spori captarea carbonului si a imbunatati sanatatea solului. Aceste schimbari importante in gestionarea terenurilor agricole sunt sustinute de utilizarea produselor chimice pe baza de glifosat, cum ar fi Roundup, care ajuta la rezolvarea problemei vegetatiei nedorite si la stimularea crearii unui mediu propice pentru sol.

Folosirea glifosatului si introducerea culturilor tolerante la erbicide au fost factori cheie in promovarea practicilor de agricultura no-till si reducerea suprafetelor necultivate pe timpul verii.

Un studiu pe termen lung desfasurat pe intreaga preerie canadiana a analizat relatia dintre adoptarea culturilor modificate genetic, tolerante la erbicide, utilizarea glifosatului si captarea carbonului in sol, rezultata din schimbarile in practicile de gestionare a terenurilor agricole in Canada in ultimii 30 de ani. Estimarile au aratat o crestere semnificativa a captarii carbonului in solurile agricole din preerie.

Un sondaj realizat online intre fermierii din Canada a analizat schimbarile in practicile lor agricole in ultimii 25 de ani. Sondajul a acoperit toate aspectele productiei agricole, inclusiv ingrasaminte, substante chimice si utilizarea echipamentelor agricole. Fermierii au considerat glifosatul ca fiind principalul factor care a permis reducerea lucrarilor solului, evaluandu-l cu o nota de 9 pe o scara de la 1 la 10, urmat de culturile tolerante la erbicide cu o nota de 7.

Schimbarile radicale in practicile agricole din ultimii 30 de ani au condus la o crestere net semnificativa a captarii carbonului in sol, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si imbunatatirea calitatii solului. Aceste rezultate reprezinta o dovada concreta a eficientei sistemelor de agricultura no-till si a impactului pozitiv al culturilor tolerante la erbicide si utilizarii glifosatului in obtinerea unei agriculturi mai durabile si mai sustenabile.

Utilizarea glifosatului in agricultura conservativa reprezinta o solutie eficienta si sustenabila pentru cresterea productiei agricole in armonie cu mediul inconjurator. Beneficiile acestui erbicid in controlul buruienilor, conservarea solului, reducerea eroziunii si sechestrarea carbonului sunt evidente. Prin revizuirea si evaluarea obiectiva a glifosatului, comunitatea europeana poate promova practici agricole inovatoare si durabile, care sa asigure securitatea alimentara si protectia mediului pentru generatiile viitoare.

Sursa:

S-ar putea să te intereseze

Hot News