Polenul ambroziei isi face deja efectul, atentie la alergii!

Publicat de

Chiar daca exista legislatie, care ii sanctioneaza pe cei care nu combat aceasta buruiana, nu toti inteleg acest lucru! Deja cei care au dezvoltat sensibilitate la polenul acestei buruieni, au inceput sa aiba probleme, buruiana inflorind din august si pana in octombrie, cand apare si polenul.

Dar sa vedem ce este cu aceasta ambrozie…

Ambrosia artemisiifolia L., denumita popular ambrozie, floarea pustei sau iarba parloagelor, este o specie invaziva de origine nord-americana din familia Asteraceae. Arealul sau invaziv cuprinde toate zonele cu climat temperat si cald, intalnindu-se atat in Europa, cat si in Asia, Africa si Australia.

In Romania, ambrozia a fost identificata pentru prima data in anul 1908, pe linia ferata din gara Orsova si, treptat, s-a extins in zonele de campie si deal. In ultimii 20 de ani, aceasta buruiana a cunoscut o raspandire accelerata, intalnindu-se atat in culturi agricole, cat si in pasuni, terenuri virane sau parasite, parcuri si chiar in curtile caselor.

In anul 1972, ambrozia a fost inclusa in lista buruienilor de carantina din Romania, iar in prezent combaterea si eliminarea acestei specii este obligatorie prin lege. Mai exact, conform Legii nr. 62/2018, proprietarii sau administratorii care detin terenuri infestate de ambrozie si nu o inlatura risca amenzi intre 750 si 5.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoane juridice. Legea integrala poate fi citita aici.

Pentru combaterea ambroziei, cel mai bine este ca planta sa nu ajunga la maturitate (cand are 50 – 150 cm inaltime), indicata fiind combaterea in stadii timpurii de dezvoltare (2 – 4 frunze, sub 5 cm inaltime). De pe marginea terenurilor, ambrozia poate fi combatuta prin smulgere, dar si prin efectuarea unor lucrari mecanice, iar acolo unde legislatia permite, prin aplicarea unor erbicide totale pe baza de de glifosat, asa cum sunt Boom Efeckt si Roundup Extra.

De asemenea, se recomanda ca plantele de ambrozie adiacente solelor cultivate sa fie distruse, pentru a se evita raspandirea semintelor acestora in culturi. Dat fiind faptul ca spatiul liber este mai mare, iar concurenta cu alte buruieni nu exista, ambrozia de va dezvolta mult mai repede. Tot pentru a evita raspandirea ambroziei pe terenurile cultivate, se recomanda respectarea unei rotatii adecvate. Sa presupunem ca pe o sola, anul acesta se cultiva soia. Urmatoarea cultura din asolament ar putea fi porumbul, pentru ca dispune de mai multe erbicide omologate in combaterea ambroziei. In al treilea an, poate fi aleasa cultura de floarea soarelui, datorita hibrizilor toleranti la erbicidele eficiente in controlul ambroziei. Atentie! Nu se recomanda introducerea culturilor de cereale paioase. Din cauza faptului ca in luna mai, cand de regula rasare ambrozia, cultura de cereale este foarte deasa si acopera aproximativ 90% din suprafata solei, ambrozia nu va rasari in anul respectiv, insa semintele de ambrozie vor rezista pana anul urmator, iar procesul de combatere va trebui reluat.

Pentru solele unde au fost cultivate cereale paioase, se recomanda ca dupa recoltare sa se efectueze un tratament cu erbicide totale pe baza de glifosat (Boom Efeckt sau Roundup Extra), omologate pentru combaterea buruienilor in miriste, deoarece, asa cum spuneam mai sus, ambrozia apare imediat ce a fost eliberat spatiul necesar pentru crestere si ramificare.

Fara un efort colectiv, lupta impotriva ambroziei nu poate fi castigata. Sa nu uitam insa ca traim in era tehnologiei digitale, iar solutiile pentru identificarea zonelor infestate incep sa apara. De exemplu, exista deja implementata o harta a ambroziei, ce poate fi accesata aici. La data de 13 august, cand scriu acest articol, in Romania exista 812 zone active ale ambroziei mentionate pe harta si doar 5 zone curatate. Sa nu uitam insa ca este o probabilitate foarte mare ca pe aceasta harta sa nu fie mentionate toate zonele infestate! Tot pe site-ul hartaambroziei.ro, puteti gasi informatii despre cum se manifesta alergiile, statistici despre zonele infestate, indicatii pentru eradicarea plantei si, foarte important, va puteti implica prin marcarea zonelor cu ambrozie.

De asemenea, pe site-ul https://weather.com/, dar si in aplicatia mobila, este specificat nivelul de polen de ambrozie pe zile, ceea ce inseamna ca pentru cei care au sateliti performanti, zonele infestate se pot vedea din satelit. Momentan, nivelul de polen de ambrozie este minim, insa este recomandat sa actionam preventiv.

Chiar daca uneori aceste metode de combatere pot implica niste costuri suplimentare, invazia acestei buruieni daunatoare atat culturilor, cat si sanatatii oamenilor, trebuie oprita.

S-ar putea să te intereseze

Hot News