Prevenirea si combaterea bolilor in cultura de rapita de toamna

Publicat de

Conditiile climatice din ultima perioada favorizeaza dezvoltarea unui numar mai mare de agenti patogeni in cultura de rapita de toamna, unii manifestandu-se inca din toamna, asa cum este innegrirea tulpinilor (Phoma lingam). Altii fie isi fac aparitia in toamna, dar, in mod sigur, in primavara, asa cum sunt putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) si putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).  Pentru o diagnosticare si o combatere cat mai corecta, sa vedem cum se manifesta fiecare agent patogen.

Innegrirea tulpinilor (Phoma lingam)

Reprezinta una dintre cele mai importante boli ce pot aparea in cultura rapitei de toamna. Simptomele apar de regula toamna, atunci cand temperaturile sunt mai ridicate si exista umiditate crescuta, conditii optime pentru dezvoltarea ciupercii. Organele atacate sunt frunzele (Fig. 1), pe care se pot observa pete relativ circulare de culoare alb-cenusii, la inceput, urmand ca mai apoi sa se poata observa cu usurinta picnidiile de culoare cenusiu-roz, fructul vegetativ al ciupercii. La reluarea ciclului vegetativ, boala se poate instala si la baza plantei la nivelul coletului, unde, in conditii optime, va reusi sa interupa aprovizionarea plantei cu elemente nutritive din sol. Sporii ciupercii pot ramane in forma latenta pana la recoltat, de unde ciclul se va relua.

In ceea ce priveste evitarea aparitiei acestui patogen, se recomanda masurile profilactice, de prevenire. Sa nu uitam ca, de cele mai multe ori, la depistarea aparitiei patogenului este tarziu pentru oprirea bolii. Astfel, ca masuri de prevenire se recomanda efectuarea unor araturi adanci pentru incorporarea resturilor vegetale ramase pe sol, efectuarea unui asolament corect (revenirea culturii dupa minim 3 ani pe aceeasi sola) si aplicarea preventiva a fungicidelor omologate.

Fig. 1
Fig. 2

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

Atacul se produce la baza plantelor. In acest caz, la baza tulpinii plantelor bolnave (Fig. 2) apar pete de culoare deschisa, aproape albe sau galbene deschis. Cu timpul, petele se maresc, se brunifica si se acopera, pe timp umed, cu o pasla alba, alcatuita din miceliul ciupercii. Sclerotii acestei ciuperci pot rezista pana la 10 ani in sol. Ciuperca se transmite de la un an la altul din cauza resturilor vegetale infectate din anii precedenti. Ciuperca este polifaga, atacand numeroase specii cultivate si spontane. Se recomanda rotatia culturii cu cereale sau graminee furajere timp de cel putin 6 ani, evitarea ingrasamintelor organice si a dozelor mari de azot, folosirea semintelor sanatoase, purificarea loturilor semincere, combaterea buruienilor gazda, ingroparea resturilor vegetale prin aratura adanca.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Putregaiul cenusiu poate aparea acolo unde boala intalneste orice forma de tesut afectata de inghet, boli, paraziti sau daune mecanice. Asadar, atacul se poate manifesta atat la frunze, cat si la tulpini si silicve (Fig. 3).

Printre simptomele de atac, pe frunze, se pot observa pete de culoare galben-cenusiu, acoperite de un mucegai alb-cenusiu purverulent. In prima faza a infestarii sunt atacate frunzele mature din imediata apropiere a solului.

Fig. 3

In conditii de umiditate crescuta pe tulpini, ramificatii, frunze si silicve se instaleaza un miceliu gri-maroniu cu aspect purverulent. Daca infectia se produce devreme (la sfarsitul iernii), poate cauza o putrezire totala a plantelor. Daca infectia se instaleaza la nivelul tulpinilor si silicvelor, boala determina scuturarea prematura.

Pentru prevenirea bolilor si pentru a asigura un start bun culturii, va recomandam aplicarea inca din toamna a catorva din produsele de protectia plantelor omologate pentru combaterea agentilor patogeni prezentati mai sus:

  • Salvator 25 EW – 0,5 l/ha
  • Caramba Turbo – 1,0 l/ha
  • Folicur Solo 250 EW/Valor 250 EW – 0,5 l/ha
  • Protector Super 250 EC – 0,5 l/ha
  • Tebucur 250 EW /CONROD – 1,0 l/ha
  • Zamir 40 EW/AMPERA – 0,75 l/ha, etc.

Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News