UE simplifica procesul de aprobare si autorizare a biopesticidelor

Publicat de

Ca parte a tranzitiei UE catre sisteme alimentare durabile si a activitatii de reducere a utilizarii pesticidelor chimice in cadrul Strategiei Farm to Fork, UE a facut un alt pas important pentru a asigura accesul la produse de protectie a plantelor biologice pentru utilizare in fermele din statele membre.

Statele membre au aprobat noi reguli pentru a facilita aprobarea microorganismelor pentru utilizare ca substante active in produsele de protectie a plantelor. Aceste noi reguli vor oferi fermierilor din UE optiuni suplimentare pentru a inlocui produsele chimice de protectie a plantelor.

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides, a declarat: „Astazi, aducem vesti bune fermierilor europeni pentru a-i ajuta sa renunte la utilizarea pesticidelor chimice. Produsele biologice pot proteja culturile cu un risc mai mic pentru sanatatea umana sau pentru mediu. Producerea alimentelor e un factor cheie al schimbarilor climatice si a degradarii mediului si trebuie sa realizam aceasta tranzitie urgent. In cadrul Strategiei Farm to Fork, ne-am angajat sa reducem cu 50% utilizarea pesticidelor chimice pana in 2030 si, pentru a face acest lucru, este esential sa oferim alternative care ne respecta planeta si sanatatea. UE are printre cele mai inalte cerinte de mediu si un rol de lider in ceea ce priveste sustenabilitatea sistemului sau alimentar – anuntul de astazi este o dovada concreta si tangibila in acest sens.

Odata cu aplicarea noilor reguli, asteptata pana in noiembrie, aprobarea microorganismelor si autorizarea produselor de protectie a plantelor biologice care le contin vor fi semnificativ mai rapide. Acest lucru va asigura faptul ca noile solutii biologice care pot inlocui substantele chimice vor fi introduse pe piata mai rapid. Noile reguli vor acorda prioritate evaluarii stiintifice a proprietatilor biologice si ecologice ale fiecarui microorganism, care va trebui sa demonstreze siguranta lor, inainte ca microorganismele sa poata fi aprobate ca substante active in produsele de protectie a plantelor.

Sursa:https://news.agropages.com/News/NewsDetail—41906.htm

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!