Radiografie a industriei de protectia plantelor: Companiile de produse de protectia plantelor imbunatatesc continuu eficacitatea si siguranta PPP-urilor!

Publicat de

Astazi, cei mai importanti producatori de produse de protectie a plantelor (PPP-uri) din lume investesc anual peste 3 miliarde de dolari in cercetarea si dezvoltarea de noi produse!
Normele privind reglementarea pentru produsele de protectia plantelor sunt mai stricte ca niciodata, cu niveluri ridicate de control si asteptari inalte ale societatii in care traim!
Produsele pentru protectia culturilor agricole reprezinta un subiect mereu in actualitate. Asa ca, in urma cu cateva saptamani, Jonathan Shoham, consultant, Phillips-McDougall a facut o radiografie a industriei de protectia plantelor, de la inceputuri si pana astazi. O radiografie extrem de interesanta, care vine sa clarifice si sa faca si mai multa lumina intr-o industrie catre care multi arata cu degetul, fie din nestiinta, fie din alte rationamente.
Jonathan Shoham incepe analiza sa, readucand in atentie cartea “Silent Spring” avand ca autor pe biologul Rachel Carson, unde sunt publicate informatii despre utilizarea pesticidelor si posibilele efecte adverse asupra mediului inconjurator. In acest context, industria a reactionat, iar rezultatele au aratat imbunatatiri semnificative privind siguranta si eficacitatea PPP-urilor. Asa ca, in ultimii 60 de ani, au fost aduse pe piata produse performante, mai putin toxice si cu o persistenta mai scazuta in mediu. Produsele lansate astazi pe piata arata faptul ca, substanta activa, ca si cantitate, pe acceasi unitate de suprafata este mult mai mica, dar eficienta, comparativ cu acum 60 de ani. Deci, fermierii aplica doze mai mici pe hectar, dar cu eficienta ridicata, si asta datorita  evolutiei industriei de protectie a plantelor.

3 miliarde de dolari, investite anual in cercetarea si dezvoltarea de noi produse

Jonathan Shoham scoate, de asemenea, in evidenta faptul ca, per ansamblu, volumele de pesticide la nivel global au ramas mai mult sau mai putin aceleasi intre anii 1980 si 2008, insa dupa aceasta data au crescut semnificativ si asta ca urmare a cererii venite din partea fermierilor pentru a face fata atacurilor tot mai agresive de daunatori, boli, dar si buruieni. In analiza sa, Jonathan Shoham sublinieaza si faptul ca in urma cu 60 de ani, industria de protectie a plantelor a avut in jur de 100 substante active din 15 clase chimice, iar astazi exista peste 600 substante active din 40 de clase chimice diferite. Noile clase chimice aduc deseori noi moduri de actiune pentru a raspunde rezistentei daunatorilor.
Analistul de la Phillips-McDougall precizeaza ca astazi, cei mai importanti producatori de produse de protectie a culturilor din lume investesc anual peste 3 miliarde de dolari in cercetarea si dezvoltarea de noi produse. Cu investitii atat de mari, companiile imbunatatesc in mod continuu eficacitatea si siguranta PPP-urilor, pentru a indeplini standardele de reglementare ridicate si pentru a oferi fermierilor instrumentele necesare pentru a produce alimente sigure si de calitate.

Normele de reglementare a produselor de protectia plantelor, mai stricte ca niciodata

Astazi, normele privind reglementarea produsele pentru protectia culturilor sunt mai stricte ca niciodata, cu niveluri ridicate de control si asteptari inalte ale societatii in care traim. In anii 1960, accentul pus pe dezvoltarea produselor de protectia plantelor a fost acela de a maximiza randamentul culturilor cu o buna combatere a daunatorilor, bolilor si a buruienilor.
De atunci, cerintele legale privind inregistrarea PPP-urilor au evoluat, pentru a include mult mai multe, decat eficacitatea, se arata in analiza lui Jonathan Shoham. Evaluarea riscurilor asupra mediului, dar si a asupra omului se afla acum in prim-plan, necesitand „cantitati” uriase de date care sa ateste siguranta atat a substantelor active, cat si a formularilor. Astazi, pentru a omologa un produs de protectia plantelor se fac sute de teste. Bazele de date pentru majoritatea substantelor active mai vechi sunt actualizate in mod constant, aducandu-se studii noi, pentru a satisface cerintele exigente ale Uniunii Europene, ale Statelor Unite si ale altor state membre ale OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica). „In multe tari ale OCDE, substantele active fac obiectul unor revizuiri regulate pentru reomologare, pentru a se asigura ca acestea sunt conforme cu cele mai recente cerinte stiintifice si de reglementare. Tarile cu venituri mici, care adesea nu dispun de capacitatea de reglementare pentru a revizui produsele, pot utiliza revizuirile tarilor OCDE pentru a ghida propriile decizii privind produsele de protectia plantelor”, a mai spus Jonathan Shoham, in analiza sa despre industria de PPP-uri. Cresterea sigurantei si a eficacitatii produselor de protectia plantelor, combinata cu scaderea dozelor de aplicare, reprezinta realizari considerabile pentru industria de protectie a culturilor, in ultimele sase decenii. In plus, produsele biologice sunt din ce in ce mai utilizate impreuna cu produsele conventionale. Aceste evolutii nu fac altceva decat sa confirme capacitatea industriei de a contribui la hranirea unui populatii de 9 miliarde de oameni in 2050.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 252 – mai 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News