Rozatoarele: echilibrul lor in natura si impactul in viata oamenilor

Publicat de

Rozatoarele (Rodentia) constituie cel mai extins si abundent grup de mamifere, fiind prezente in toate regiunile globului, de la zonele tropicale pana la cele polare. Capacitatea lor de adaptare la diverse conditii de mediu si potentialul crescut de reproducere explica raspandirea lor extinsa pe intreaga suprafata a Pamantului.

Evaluarea activitatii rozatoarelor in diverse ecosisteme a subliniat importanta lor in mentinerea functionarii normale a acestora. De exemplu, in padurile de conifere si de foioase, cantitatea de materie vegetala consumata de rozatoare este echivalenta cu cea consumata de pasari si erbivore, fiind putin mai mica decat cea consumata de insectele fitofage.

In anumite perioade sau conditii, unele specii de rozatoare devin partial zoofage, consumand pana la 30% nevertebrate. De exemplu, soarecele de padure (Apodemus sylvaticus, Linnaeus, 1758) contribuie la controlul populatiei daunatoarelor Diprion pini, Linnaeus, 1758, distrugand aproximativ 30-50% din aceasta populatie. Soarecele rosu de padure (Myodes glareolus, Schreber, 1780) consuma lepidoptere, inclusiv omizi si fluturi de tortricide. Din cauza abundentei lor semnificative, rozatoarele joaca un rol activ in functionarea ecosistemelor naturale, avand un impact biocenologic pronuntat. Pe langa influenta asupra vegetatiei, acestea contribuie semnificativ la productia secundara si reprezinta baza trofica pentru numeroase vertebrate rapitoare, cum ar fi reptile, pasari si mamifere, constituind astfel o veriga esentiala in lanturile trofice ale biosferei.

Desi sunt prezente in numar mare, putine dintre rozatoare pot fi considerate benefice direct pentru om, intrucat acestea cauzeaza daune semnificative in economia diverselor tari (Fig.1). Sunt binecunoscute numeroasele situatii de distrugere a culturilor de plante furajere si cereale, a livezilor si gradinilor, precum si a plantatiilor de pomi fructiferi si vita de vie. Cele mai mari pagube sunt aduse de speciile praticole, euritope si sinantrope, care ocupa terenurile cultivate si structurile construite de om. Soarecii de camp (Microtus), popandaii (Citellus) si soarecii de casa (Mus) provoaca deteriorari in diverse etape ale ciclului de dezvoltare a plantelor: consuma semintele proaspat semanate, plantele germinate si semintele plantelor mature (s-au semnalat cazuri in care aceste specii au distrus pana la 50% din productia de cereale si leguminoase). Soarecele de casa (Mus musculus, Linnaeus, 1758) si sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus, Berkenhout, 1769) cauzeaza pagube atat in terenurile cultivate, cat si prin comportamentul lor daunator in beciuri, hambare, grajduri si depozite.

Speciile din genul Spalax (orbetii) manifesta o preferinta pentru terenurile deschise si au ca obicei de a consuma partile subterane ale plantelor cultivate. In depozitele subterane ale orbetilor, au fost descoperite cantitati semnificative de cartofi si sfecla de zahar, atingand chiar si 15–18 kg.

Multe specii din subfamilia Cricetinae adopta, de asemenea, practica constituirii de rezerve pentru perioada de iarna. In depozitele subterane ale harciogului (Cricetus cricetus, Linnaeus, 1758), s-au gasit rezerve variate, incluzand grau, porumb, cartofi, morcovi, sfecla si alte produse similare, avand o greutate intre 10 si 20 kg. Au fost raportate situatii in care vizuinele harciogilor contineau aproximativ 90 kg de grau si alte cereale. Speciile de rozatoare din medii forestiere sunt mai putin daunatoare in acest sens, insa produc daune economiei silvice prin consumul semintelor si lastarilor, impiedicand procesul de regenerare al padurilor si cresterea plantatiilor si perdelelor forestiere.

De asemenea, rozatoarele servesc ca rezervoare si vectori permanenti pentru diverse virusuri, bacterii si paraziti, reprezentand o amenintare pentru sanatatea omului si a animalelor. Cele mai raspandite organisme patogene, cum ar fi Escherichia, Pseudomonas si Salmonella, sunt adesea vehiculate de soarecele de casa si sobolanul cenusiu.

Asadar gestionarea corespunzatoare a populatiilor de rozatoare si intelegerea impactului lor in diferite medii sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului ecologic si pentru protejarea resurselor agricole si forestiere.

Biolog Georgescu Raluca-Gabriela

S-ar putea să te intereseze

Hot News