Sase state membre ale UE solicita o alternativa pentru glifosat!

Publicat de

Sase state membre care s-au opus reautorizarii glifosatului (cea mai utilizata substanta activa pentru combaterea buruienilor) au trimis, in urma cu cateva saptamani, o scrisoare Comisiei Europene (CE), solicitand executivului UE sa efectueze un studiu si sa analizeze alternativele la acesta substanta controversata, titreaza site-ul newsagropages.com.

In scrisoarea adresata prim-vicepresedintelui Comisiei, Frans Timmermans si comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis, cei sase ministri ai Agriculturii si Mediului din Franta, Belgia, Grecia, Luxemburg, Slovenia si Malta si-au reiterat „preocuparile” cu privire la riscurile utilizarii glifosatului.

Reamintim ca, in luna noiembrie 2017, Comisia de Apel, formata din experti din statele membre UE, dar si experti din cadrul CE au reaprobat utilizarea glifosatului, pe o perioada de cinci ani.

Este nevoie de gasirea unei alternative…

Referindu-se la o initiativa a cetatenilor europeni, semnata de mai mult de 1 milion de persoane, care au cerut interzicerea acestei substante, precum si o rezolutie a Parlamentului European, prin care se solicita masuri de eliminare treptata pana la 15 decembrie 2022, cei sase ministri au subliniat necesitatea unei alternative, a unui „plan de eliminare”. „Invitam Comisia Europeana sa insoteasca decizia de reinnoire cu masuri menite sa limiteze riscurile si sa pregateasca planul de iesire pentru glifosat „, se arata in scrisoare. Mai mult, executivul UE ar trebui sa efectueze un studiu privind alternativele (fie ele chimice, mecanice sau biologice) pentru principalele utilizari agricole ale glifosatului.

Precizam ca in trecut, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au aprobat utilizarea glifosatului, sustinand ca este putin probabil sa prezinte un risc cancerigen pentru oameni. Acelasi aviz a fost dat si de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), dar si de Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA). Singurul organism care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la glifosat a fost IARC (International Cancer Research), care in 2015 a concluzionat ca aceasta substanta activa este „probabil cancerigena pentru oameni”. EFSA a declarat ca a efectuat o analiza aprofundata, si a luat in considerare constatarile IARC, asta in ciuda nemultumirilor organizatiilor ecologiste.

Acum, cele sase state membre solicita un nou studiu, care sa fie realizat de catre agentiile europene, in colaborare cu agentiile nationale ale statelor membre, IARC/OMS privind natura cancerigena a substantei active glifosat, precum si „obtinerea si examinarea datelor suplimentare disponibile”. Nu in ultimul rand, ministrii au sugerat, de asemenea, simplificarea cadrului care reglementeaza evaluarea comparativa, pentru a facilita dezvoltarea de alternative privind inlocuirea substantelor .

sursa: newsagropages.com
Material prelucrat de echipa Sanatatea plantelor

S-ar putea să te intereseze

Hot News