Schema de combatere a alternariozei in cultura de tomate

Publicat de

Romania ocupa locul opt in topul celor mai mari producatori de tomate din UE, cu o productie totala de 421.680 de tone, productie recoltata de pe o suprafata totala de circa 23.000 de hectare, potrivit datelor Eurostat. Producerea tomatelor este o activitate economica si alimentara de mare importanta, care la ora actuala permite obtinerea de profituri, in special in cazul aplicarii tehnologiilor performante.

Pe langa importanta economica si proprietatile lor nutritive, tomatele au si o importanta valoare terapeutica, de care trebuie sa profitam mai cu seama in sezonul cald. Potasiul, vitaminele C si E, licopenul, betacarotenul, care se gasesc in tomate, sunt un adevarat izvor de sanatate. La 100 de grame produs proaspat, fructele contin 250 mg potasiu, 17 mg vitamina C, 1 mg vitamina E si 700 µgr betacaroten.

Alternarioza sau patarea bruna a tomatelor este o boala frecvent intalnita in culturile de tomate. Este provocata de agentul patogen Alternaria solani, ce se regaseste in toate regiunile unde se cultiva legume solanacee. Daca nu este combatuta la timp cu produse fitosanitare eficiente, boala se poate extinde rapid si poate duce la stagnarea cresterii tomatelor, ofilirea plantelor si chiar uscarea acestora.

Simptome

Plantele pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare, boala manifestandu-se pe tulpini, frunze si fructe (Fig.1). In rasadnita atacul apare in portiunea bazala a tulpinitei: pete alungite, brune, care se extind de jur imprejur, determinand ofilirea si uscarea rasadului. Pe frunze, cea mai frecventa si mai caracteristica forma de atac se observa dupa transplantare: pete izolate, circulare, brune, cu suprafata zonata concentric. La atac puternic are loc vestejirea si defolierea partiala sau chiar totala a plantelor. Pe tulpini apar pete eliptice, brune-negricioase, de dimensiuni mici, usor cufundate, bine delimitate. Pe fructe, infectia incepe de obicei in zona cavitatii pedunculare – pete mici, circulare, usor adancite in pulpa, brun-negricioase, lucioase, zonate concentric. Daca fructele sunt atacate cand sunt mici, se innegresc si cad cu usurinta de pe plante. La suprafata tesuturilor atacate se dezvolta un puf brun-negricios reprezentand fructificatiile ciupercii (conidiofori si conidii).

Fig. 1

Transmiterea se realizeaza prin resturile vegetale atacate, seminte infectate, unele buruieni gazda. Perioada de incubatie este de 5-8 zile. Factori de risc pot fi: amplitudinea mare de temperatura dintre zi si noapte (condens pe foliaj, mentinut in cursul diminetii pana la orele 11-12 in lipsa aerisirii, timp suficient pentru germinarea conidiilor), soluri cu un continut scazut in humus si microelemente, in mod deosebit in magneziu.

Masuri de management

Masuri preventive

  • Solul serelor si solariilor va fi in prealabil dezinfectat termic sau chimic.
  • Semintele utilizate la producerea rasadurilor se vor trata chimic sau termic (scufundare 25 minute in apa la 50℃).
  • Tomatele se vor planta in soluri fertilizate echilibrat, fara lipsa de magneziu, curate de buruieni.

Masuri de igiena culturala

  • Strangerea si arderea resturilor vegetale sau ingroparea lor in profunzime, limiteaza atacul ciupercii.

Masurile agrotehnice

  • Asolamentul, in care tomatele nu trebuie sa revina pe sola ce a fost infestata cu Alternaria, decat dupa 4 ani.

Alte masuri

  • Utilizarea irigarii la baza plantelor si nu prin aspersiune pentru a nu disemina sporii ciupercii.
  • Aerisirea solariilor/serelor, dimineata devreme sau seara tarziu, pentru a evita formarea condensului pe frunze.

Masuri curative (combatere chimica)

  • CIDELY TOP – 1,0 l/ha (stadiul de 10 frunze)
  • ORTIVA TOP – 1 l/ha in functie de gradul de infectie. Se aplica de la aparitia primei inflorescente pana cand apar 80% din fructe.
  • CALIZI– 0,8 l/ha (se aplica la aparitia celei de-a 5-a inflorescente)
  • CURENOX 50 – 1,5-2 kg/ha
  • ALCUPRAL 50 PU– 1,5-2 kg/ha

Monitorizarea reziduurilor urmareste sprijinirea fermierilor in reducerea reziduurilor din produsele agricole, prin promovarea bunelor practici agricole. Una din cauzele depasirii limitelor maxime admise de pesticide este nerespectarea timpului de pauza de la aplicare pana la recoltare.

Timp de pauza

  • CIDELY TOP – 3 zile
  • CALIZI – 3 zile
  • ORTIVA TOP – 7 zile
  • CURENOX 50 – 3 zile
  • ALCUPRAL 50 PU – 3 zile

Ing. Luminare Maria-Cristina

ICDPP Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!