Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 27 si 37°C, iar cea minima intre 12 si 25°C in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe majoritatea suprafetelor agricole. In Banat, local in sudul si sud-vestul Munteniei, sudul, sud-vestul si estul Olteniei, sudul si izolat vestul Crisanei, sudul si estul Moldovei, nord-vestul Maramuresului, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata).
Pe ansamblu, ritmurile biologice ale culturilor de camp se vor desfasura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologica, in zilele cele mai calde, procesele de vegetatie la speciile prasitoare vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala sau totala a acestuia, fortari stadiale, precum si izolat, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea soarelui. Graul de toamna se va recolta pe ultimele suprafete si in regiunile agricole din jumatatea de nord a tarii. De asemenea, la cele intarziate fenologic se va putea definitiva maturitatea in ceara, plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina si recoltare. Cultura de floarea soarelui va parcurge inflorirea si maturitatea in ceara in cea mai mare parte a regiunilor, izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline. Porumbul isi va finaliza faza de aparitie a paniculului, aflandu-se la inflorire, matasire si maturitate in lapte. Local, la hibrizii extratimpurii si timpurii din zonele de campie se va putea inregistra maturitatea ceara. La sfecla de zahar vor predomina alungirea si ingrosarea axei hipocotile, in toate zonele de cultura. In principalele bazine specializate, la cartof se vor semnala fazele de formare si crestere a tuberculilor, precum si vestejirea vrejilor la soiurile de vara. Speciile pomicole se vor afla la acumularea zaharului in fructe, cresterea si coacerea rodului, precum si dezvoltarea mugurelui terminal, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea. In majoritatea podgoriilor, vita de vie va parcurge cresterea lastarilor laterali si dezvoltarea boabelor, iar la soiurile timpurii de masa se va putea declansa acumularea zaharurilor.
In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole specifice (tratamente fitosanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor efectua in general in bune conditii.
Sursa: meteoromania.ro