Seminte iscusite de la ALCEDO – Recomandarea zilei: Illico, Ingenio si Moisson!

Publicat de

Astazi, va aducem in atentie trei soiuri de grau ce apartin companiei Syngenta, si pe care le gasiti in portofoliul “Seminte iscusite de la ALCEDO”, si anume, Illico, Ingenio si Moisson. Acestea sunt trei varietati de grau, pe care vi le recomandam datorita calitatilor pe care le au.

Illico, rezultate confirmate

Illico

Illico are o particularitate deosebita, si anume, stratul de ceara care imbraca frunzele si spicele oferind o protectie mai buna la seceta si la boli. Norma de semanat este de 400-450 de boabe germinabile/m², iar perioada optima de semanat este 10-25 octombrie. Illico este flexibil in conditii intensive de tehnologie -valorifica foarte bine azotul din sol prin capacitatea buna de inradacinare, ce-i confera o buna absorbtie a elementelor nutritive din sol. Totodata, talia plantelor este de inaltime medie (90 cm), boabe de duritate medie, soi nearistat, iar aparitia spicului este semi-timpuriu (prima decada a lunii mai). Illico are o toleranta buna la seceta, iar pentru un optim de productie are nevoie de 450 l apa/ciclu de vegetatie (precipitatii distribuite uniform).

Ingenio, geniul productiilor sigure

Ingenio

Ingenio continua sa uimeasca fermierii printr-un aspect fizic impresionant, cu o dimensiune mare a spicelor si a boabelor, MMB de 50-70 g, ce se va reflecta si in productia finala. Prezinta plasticitate ridicata, fiind o varietate care se preteaza in toate regiunile tarii. Norma de semanat este intre 400 – 500 de boabe germinabile/m², perioada optima de semanat fiind 15-25 octombrie. Prezinta o dezvoltare timpurie foarte buna. De asemenea, toleranta medie la inghet (-13ºC fara strat de zapada si -19ºC cu strat de zapada, timp de 5 zile consecutiv). O alta caracteristica importanta a lui Ingenio este toleranta buna la cadere. In conditii de fertilizare intensiva si fara regulatori de crestere, numarul de plante cazute a fost de maxim 8%. Are toleranta buna la fainare si rugina galbena, si este mediu sensibil la septorioza, fuzarioza si rugina bruna. Este tolerant la seceta, dar pentru un optim de productie are nevoie de 400 l apa/ciclu de vegetatie (precipitatii distribuite uniform).

Moisson, noutatea din 2017

Este soi de grau aristat, cu aparitia spicului semi-timpurie, in prima parte a lunii mai. Talia plantelor este medie, de cca 80 cm, cea ce ii confera o toleranta medie la cadere. Se comporta suficient de bine in conditii de seceta. Este de notat, toleranta sa foarte buna la rugina galbena (Puccinia striiformis). Pentru rugina bruna si fainare este tolerant, iar pentru septorioza, fuzarioza mediu-tolerant. O alta caracteristica a acestui soi este aceea ca prezinta o plasticitate ecologica buna (sud, vest si sudul Moldovei). Pentru conditii normale, densitatea optima la semanat este de 500 boabe germinabile/m².

Loturile de samanta disponibile la acest moment in portofoliul ALCEDO au o calitate foarte buna: 97-98% germinatie, in jur de 40 g masa a 1000 boabe si 99,8% puritate fizica.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati reprezentantul ALCEDO din zona dvs. sau sa consultati site-ul http://www.alcedoltd.ro/.

Echipa Sanatatea plantelor

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!