Solutii ISCUSITE pentru MAXIMIZAREA PRODUCTIEI LA PORUMB, numai de la ALCEDO !

Publicat de

Solutii ISCUSITE pentru MAXIMIZAREA PRODUCTIEI LA PORUMB, numai de la ALCEDO !

Efectul fertilizarii la porumb
Efectul fertilizarii la porumb

Primavara 2019 nu a fost lipsita de provocari din partea vremii. Vara a venit de putin timp iar FERMIERII ISCUSITI trebuie sa se ingrijeasca astfel incat, PORUMBUL sa fie din nou regina agriculturii Romaniei. Perioadele de stres (baltiri, seceta, grindina, atac de agenti fitopatogeni si daunatori) au facut ca elementele nutritive sa fie indisponibile sau disponibile in cantitati limitate. De aceea, ALCEDO vine cu o STRATEGIE COMPLETA de biostimulare si nutritie foliara la cultura PORUMBULUI.

Astfel, pentru completarea necesarului de elemente nutritive (macro, mezo sau microelemente), in perioadele critice de nutritie ale PORUMBULUI, precum si pentru maximizarea recoltei, ALCEDO va face urmatoarele recomandari:

Deficientele fata de mezo si microelemente pot fi evitate prin aplicarea de tratamente preventive incepand cu 4-8 frunze, in 2-3 tratamente. Deficientele pot fi CORECTATE prin tratamente curative, ce se vor aplica la constatarea/determinarea aparitiei deficientei fata de respectivele elemente. Ca si regula, pentru tratamentele preventive, se vor aplica dozele minime recomandate sau doza maxima va fi redusa la jumatate.

In situatiile in care, la momentul tratamentului plantele de cultura sunt in stadii prea tinere si au o suprafata foliara redusa, ori daca s-a efectuat fertilizarea corecta la sol cu ingrasaminte solide si nu exista conditii de stres sau deficiente de nutritie recunoscute sau determinate prin analize, aceasta tehnica de reducere a dozei este, de asemenea, una corecta. In situatii de stres biotic sau abiotic, in tratamentele foliare se va introduce AlgaMAX Complex NPK.

Aceste recomandari au ca principal obiectiv, maximizarea recoltelor cu indici de calitate superiori, utilizarea cat mai eficienta a fortei de munca, optimizarea costurilor de productie, dar si obtinerea unui coeficient de utilizare a ingrasamintelor de catre plante cat mai ridicat, cu un impact minim asupra mediului ambiant.

De la recomandari generale, sa trecem la informatii concrete. Asadar, recomandam aplicarea foliara separat sau “tank-mix” (la aplicarea “tank-mix” recomandam verificarea inainte de aplicare a compatibilitatii produselor ce urmeaza a fi amestecate)cu produse pentru protectia plantelor, dupa cum urmeaza:

PENTRU BIOSTIMULARE, ANTISTRES, REZISTENTA LA RADIATIILE UV si IR

Porumb dupa grindina
Porumb dupa grindina

AlgaMAX Complex NPK, in doza de 2,0-2,5 l/ha cu EFECT DUBLU! Nutritie si Biostimulare! (creste eficienta utilizarii nutrientilor si rezistenta la stresul abiotic – SECETA, BALTIRI, SALINITATE, GRINDINA, INGHET).

FoliMAX®Silicium, in doza de 0,5 l/ha (rezistenta la stresul abiotic – SECETA, BALTIRI, cresterea eficientei nutritiei plantelor) – ATENTIE! Se va aplica pe cat posibil separat sau numai dupa ce se va testa compatibilitatea amestecului. Din practica se stie ca este putin miscibil cu alte produse agrochimice!

CROPSHIELD®in doza de 10-25 l/ha – EFECT DUBLU! Nutritie cu CALCIU si SCUT DE PROTECTIE LA RADIATIILE ultraviolete (UV) si infrarosii ( IR).

PENTRU FURNIZAREA IN OPTIM A FOSFORULUI

FoliMAX® Maizy-IQ, in doza de 3,0-5,0 l/ha, intre faza de 6 frunze si inceputul cresterii tulpinii, in special in conditii de umiditate excesiva. EFECT DUBLU! INRADACINARE PUTERNICA si REDUCATOR al pH-ul solutiei de stropit.

PENTRU FURNIZAREA IN OPTIM A AZOTULUI

La alegere se poate utiliza unul dintre produsele de mai jos:

FoliMAX® Gold – 2,0-4,0 l/ha, in minim 2 tratamente;

FoliMAX® FirstN – 5,0-10,0 l/ha, in minim 2 tratamente;

FoliMAX® N-Progress -10,0-30,0 l/ha. SOLUTIA OPTIMA si SIGURA PENTRU FURNIZAREA PROGRESIVA A AZOTULUI IN PERIOADE CRITICE DE NUTRITIE, FARA ARSURI, FARA FORMARE DE CRISTALE PE FRUNZE.

PENTRU FURNIZAREA IN OPTIM A POTASIULUI

FoliMAX® Potassy-IQ, in doza de 3,0-5,0 l/ha. EFECT DUBLU!  FURNIZARE OPTIMA A POTASIULUI SI REZISTENTA MARITA A PLANTELOR LA SECETA.

Porumb afectat de grindina si baltire
Porumb afectat de grindina si baltire

PENTRU MAXIMIZAREA PRODUCTIEI

Oricare din produsele prezentate mai sus se pot combina “tank-mix” cu unul dintre urmatoarele ingrasaminte foliare:

FoliMAX® Maize SC, in doza de 1,0-1,5 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® Proteus SC, in doza de 0,8-1,2 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® CerealsMIX, in doza de 1,0 kg/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® Cereals SC, in doza de 2,0-3,0 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® Zn 27, in doza de 1,5 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX®Zn 700 SC, in doza de 0,8-1,2 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® Mn 500 SC, in doza de 0,8-1,2 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® MAG 500 SC, in doza de 2,0-4,0 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

PENTRU CORECTAREA DEFICIENTELOR NUTRITIONALE:

In functie de deficiente, puteti opta pentru:

Magneziu

FoliMAX® MagneziuS, in doza de 4,0-7,0 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

Sulf

FoliMAX® Sulf-IQ, in doza de 3,0-5,0 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze. EFECT DUBLU – CRESTE CONTINUTUL DE PROTEINA si efect secundar de suprimare a unor fitopatogeni;

Mangan

FoliMAX® Mn 13%EDTA, in doza de 0,6-1,2 kg/ha de la stadiul de 4-8 frunze dupa constatarea deficientei de mangan (doza mica preventiv, doza mare curativ);

Zinc

FoliMAX® Zn 27, in doza de 1,5-2,0 l/ha, incepand cu stadiul de 4-8 frunze;

FoliMAX® Zn 15% EDTA, preventiv in doza de 0,6-1,2 kg/ha, de la 4-8 frunze si CURATIV 1,0-1,8 kg/ha, dupa constatarea deficientei de zinc;

Fier

FoliMAX® Fe 13%EDTA, in doza de 0,3-0,5 kg/ha dupa constatarea deficientei de fier;

Cupru

FoliMAX® Coppery-IQ, in doza de 0,25-0,6 l/ha. EFECT DUBLU! REZISTENTA MARITA LA FRANGEREA TULPINILOR si efect secundar de suprimare a unor fitopatogeni.

PENTRU REDUCEREA pH-ului APEI UTILIZATE LA PREPARAREA SOLUTIEI DE STROPIT

Sa nu uitam, ca apa utilizata in preparea solutiei de stropit trebuie sa aiba un pH neutru, pentru a creste eficienta si eficacitatea tratamentelor, si pentru a proteja microflora si entomofauna utila. Asadar, pentru toate acestea, recomandarea noastra este FIX-pH®:

Intervalul de pH initial al apei de stropit pH-ul solutiei de stropit rezultat dupa tratarea cu FIX-pH® down /100 l apa
50 ml de FIX-pH down 100 ml de FIX-pH down 200 ml de FIX-pH down
7,5-8,0 7,00 6,75 5,20
8,0-8,5 7,00 7,00 5,30
8,5-9,0 8,00 7,25 5,60
9,0-9,5 8,50 7,50 5,70

Material realizat de dr. ing. Cristian Urzica, FERTINOVA

S-ar putea să te intereseze

Hot News