Solutii pentru combaterea bolilor care se transmit prin samanta si sol la cereale paioase

Publicat de

Daca ieri am discutat despre importanta efectuarii tratamentului semintei de cereale paioase cu un insecticid, astazi vorbim despre bolile care se transmit prin samanta si sol, si ce efecte negative pot avea asupra culturilor daca nu s-ar interveni asupra lor.

In conditii de mediu favorabile, prin semintele de cereale se transmit numerosi agenti patogeni. La soiurile sensibile si in absenta unor tratamente cu fungicide, poate fi afectata considerabil densitatea plantelor la rasarire, calitatea spicelor si capacitatea de productie.

Cei mai raspanditi agenti patogeni care se transmit prin samanta si sol apartin genurilor Fusarium, Septoria, Ustilago si Helminthosporium, iar cei mai periculosi sunt cei din genul Tilletia, care produc malura comuna. Gradul de infectare la nivelul spicului poate ajunge la 70-80%, rezistenta la ger si seceta este diminuata foarte mult, iar pierderile de productie pot ajunge pana la 40-50%.

Ce solutii avem pentru combaterea acestor agenti patogeni?

 

AMIRAL PROFFY 6 FS

  • este un produs sistemic ce actioneaza preventiv si curativ asupra unui spectru larg de agenti fitopatogeni care se transmit prin seminte si/sau sol;
  • este omologat la grau, orz, orzoaica, triticale si secara in doza de 0,5 l/t de samanta;
  • este un fungicid iscusit consacrat, fabricat in Romania, ce beneficiaza de o formulare moderna.

 

AMIRAL NEO

  • este un fungicid sistemic, cu proprietati protective si curative;
  • este omologat la grau in doza de 1 l/t si la orz 1,33 l/t samanta;
  • are o eficacitate dovedita in combaterea unui spectru larg de boli transmise prin samanta si/sau sol.

 

Mai mult, pentru un start bun al culturilor, va recomandam sa aplicati fungicidele impreuna cu fertilizantul starter MICROFERT-U, pentru a avea o rasarire uniforma, dar si plante mai viguroase.

S-ar putea să te intereseze

Hot News