Teste, teste si mai multe teste
La inceput se analizeaza, in medie, 160.000 de molecule chimice, pentru a le depista pe cele cu potentiale efecte negative, dar si pentru a le retine pe cele cu capacitatea de a controla daunatorii specifici. In final vor ramane doar cateva molecule sau chiar doar una singura pentru a deveni o substanta activa dintr-o formula de produs pentru protectia plantelor. Aceasta substanta este combinata cu alte ingrediente „inerte” care o ajuta sa fie livrata in mod eficient si sigur la planta de cultura.
Formula rezultata este supusa la circa 150 de teste, pentru a evalua o serie de efecte adverse atat la oameni, cat si la animale. Aceste teste, bazate pe reglementarile acceptate la nivel international, sustin evaluarea riscurilor de reglementare. Ei considera ca facand parte din populatiile vulnerabile copiii, persoanele in varsta si femeile insarcinate. Daca apar efecte adverse, formula este revizuita sau respinsa. In caz contrar, un dosar complex de date, care demonstreaza siguranta unui potential produs pentru protectia plantelor, este prezentat autoritatilor de reglementare nationale pentru evaluare. Daca este aprobat, ceea ce inseamna ca este sigur pentru utilizare, produsul este omologat pentru vanzare.
Dar reglementarea nu se opreste aici. La fiecare 10 ani, fiecare produs pentru protectia plantelor trebuie reevaluat si reomologat in conformitate cu reglementarile actuale. Atat autoritatile guvernamentale, cat si industria produselor pentru protectia plantelor, revizuiesc si monitorizeaza continuu produsele pentru a identifica orice efecte potentiale sau neprevazute asupra sanatatii.
Formule noi si imbunatatite
Produsele pentru protectia plantelor se imbunatatesc continuu datorita inovatiei stiintifice. Astazi, produsele pentru protectia plantelor sunt mai eficiente si mai putin toxice decat cele de acum cateva decenii. Doza este redusa si persista mult mai putin in mediul inconjurator, cu o bioacumulare minima in organismele vii. De fapt, majoritatea produselor pentru protectia plantelor noi sunt mai putin toxice decat sarea de masa sau otetul. Acest lucru se datoreaza faptului ca substantele active problematice sunt examinate la inceputul procesului de dezvoltare.
In ceea ce priveste eficienta imbunatatita, ratele de aplicare a substantelor active pe hectar au scazut cu 95% pentru produsele mai noi, comparativ cu cele mai vechi. Aceasta scadere, de la kilograme pe hectar in anii 1960 la grame pe hectar in prezent, se datoreaza progreselor in stiinta si tehnologia plantelor.
De exemplu, computerele sunt acum folosite pentru a evalua sute de mii de structuri chimice care ar putea fi ingrediente active cu o precizie precisa. Sunt mai rapide, mai precise si mai usor de utilizat decat metodele mai vechi. Chimistii „instruiesc” computerele sa se asigure ca produsele pentru protectia plantelor sunt mai sigure si mai eficiente ca niciodata.
Produsele biologice, care sunt fabricate din materiale vii sau naturale, sunt o categorie de produse pentru protectia plantelor cu cerere din ce in ce mai mare… produsele biologice pot fi utilizate de toti fermierii, inclusiv de catre cei care practica agricultura ecologica.
Acestea includ:
- organisme precum paianjeni si paraziti pradatori;
- organisme microscopice precum virusuri, bacterii si ciuperci, cu calitati asemanatoare produselor pentru protectia plantelor;
- produse care interfereaza in procesul de comunicare a daunatorilor, cum ar fi feromonii;
- produse naturale, cum ar fi plantele.
Mai mult, oamenii de stiinta imbunatatesc sistemele de ambalare a produselor pentru protectia plantelor, pentru a avea o actiune si mai controlata. De exemplu, „microincapsularea” declanseaza un ingredient activ in functie de temperatura, expunerea la lumina soarelui sau alt factor. Tratamentele pentru seminte acopera semintele cu produse pentru protectia plantelor, protejandu-le de daunatori si boli in timpul rasaririi plantelor.
Din anii 1960 s-au inregistrat imbunatatiri semnificative ale proprietatilor si beneficiilor produselor pentru protectia plantelor. Numarul si varietatea produselor au crescut dramatic, inclusiv produsele biologice. Toate au contribuit la o crestere majora a recoltelor, in primul rand prin randamente imbunatatite, mai degraba decat prin cultivarea de noi terenuri. De exemplu, productia de alimente pe tona de ingredient activ utilizat a crescut cu peste 10% din 1980.
Beneficiile pentru fermieri sunt clare. Dar ce ziceti de consumatori? Cu mai putine inputuri si costuri pentru a le produce, alimentele sunt mai putin costisitoare. Mai mult, oamenii pot, si ar trebui, sa manance multe fructe, legume si cereale integrale, fara a-si face griji pentru reziduurile de produse pentru protectia plantelor.
sursa: https://pesticidefacts.org/perspectives/the-science-behind-pesticide-development/?fbclid=IwAR2gryLdQ9ZIzoinzdZpjyAPdXMTmSX32FgwZyudLCww_FbVUuCEgVkzjco