Strategii pentru protejarea culturilor de cartof impotriva putregaiului inelar (Clavibacter michiganensis)

Publicat de

Putregaiul inelar, cauzat de bacteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, este o boala grava a cartofului, care poate provoca pierderi economice semnificative. Aceasta bacterie infecteaza toate partile plantei, dar simptomele cele mai evidente apar la nivelul tuberculilor (Fig.1).

Fig.1

Oficiile judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara, in colaborare cu producatorii de cartof de samanta (statiuni, institute, sector privat), au responsabilitatea de a inspecta in mod regulat culturile de cartof, in special pe cele infiintate cu material saditor importat. Scopul acestor controale este depistarea precoce a plantelor cu simptome specifice atacului de boli si daunatori, precum si recoltarea de probe pentru analize de laborator.   Controlul va fi continuat in timpul recoltarii, depozitarii si comercializarii tuberculilor. Se vor preleva probe pe baza simptomelor vizuale suspecte pentru efectuarea testelor de laborator, conform instructiunilor. Daca testele de laborator confirma prezenta bacteriei la o planta sau la un tubercul se declara contaminate, dupa caz, parcela, transportul, vehiculul, depozitul, inclusiv ambalejele. Pentru a preveni raspandirea bolii, se evalueaza riscul de contaminare in functie de informatiile disponibile si se impune carantinarea zonelor afectate, incluzand si suprafetele invecinate cu culturi de cartofi sau alte plante gazda (sfecla, tomate, vinete).

Carantinarea suprafetelor gasite contaminate se va face prin delimitarea acestora cu o zona de protectie de 100 m, la propunerea oficiilor judetene de protectia plantelor. In cazul in care materialul de inmultire este declarat contaminat (tuberculi, rasaduri), testele se vor efectua pe toate loturile de cartof implicate in contaminare, pentru a se determina sursa, probabilitatea de infectie primara si intensitatea contaminarii. Tuberculii sau plantele declarate contaminate nu vor putea fi plantate si vor fi distruse sau eliminate, in cadrul unor masuri luate sub control oficial, in asa fel incat sa nu existe nici un risc de propagare a organismului daunator. In acest sens, vehiculele, materialele, recipientele, depozitele, precum si ambalajele declarate contaminate vor fi curatate si dezinfectate.

Pentru a fi folositi ca samanta, cartofii trebuie sa aiba un certificat care atesta ca provin dintr-o cultura sanatoasa, fara semne de boli reglementate prin legislatia fitosanitara. Circulatia cartofilor de pe suprafetele contaminate se va face cu respectarea normelor de carantina fitosanitara, iar suprafetele declarate contaminate se vor decarantina numai daca in urma controalelor oficiale si a analizelor de laborator au fost gasite libere de Clavibacter michiganensis. Suprafetele, din zonele de producere a cartofului de samanta, gasite infectate cu aceasta bacterie vor putea fi cultivate cu cartofi din soiurile rezistente sau tolerante la aceast patogen dupa o rotatie de minimum 3 ani, cu un asolament fara plante din familia Solanacee care pot contribui la raspandirea agentului patogen. Totodata, se vor lua masuri complete de a nu se planta decat tuberculi de cartof proveniti din samanta certificata oficial. Certificarea cartofilor de samanta se va face de catre inspectorii aprobatori, din cadrul inspectoratelor judetene pentru calitatea semintelor si al materialului saditor si de oficiile judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara.

ing. Lorena Gurau, ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News