Sunt perdelele forestiere solutia impotriva desertificarii?

Publicat de

Zilele trecute am sarbatorit Ziua Mondiala a Padurilor, iar astazi vom vorbi putin despre perdelele forestiere si importanta acestora, mai ales in contextul schimbarilor climatice din ultimii ani. Atat specialistii din agricultura, cat si fermierii, atrag atentia asupra faptului ca in conditiile climatice actuale se vede tot mai mult necesitatea infiintarii de perdele forestiere.

Conform raportului special pentru combaterea desertificarii in UE nr. 33/2018, Europa este din ce in ce mai afectata de desertificare, iar riscul de desertificare este deosebit de grav in anumite zone, printre care si zonele adiacente ale Marii Negre din Romania.

Raportul dintre desertificare, declinul biodiversitatii si schimbarile climatice (sursa: https://op.europa.eu/)

Previziunile referitoare la schimbarile climatice in Europa arata ca riscul de desertificare este in crestere.

Cum putem preveni sau stopa fenomenul de desertificare?

Conform specialistilor, 43% din terenurile agricole din Romania impun protejarea culturilor agricole impotriva secetei, eroziunii si alunecarilor de teren, iar un rol important in acest demers il au perdelele forestiere. In decembrie 2020, Guvernul Romaniei a aprobat alocarea a peste 6,6 milioane lei pentru plantarea unor perdele forestiere in judetele Calarasi, Ialomita si Braila.

Cercetatorii au stabilit experimental ca, in perioada de vegetatie activa, un hectar de padure sau de perdele forestiere pompeaza din sol in aer peste 30 de tone de apa in 24 de ore. Astfel, in perioadele de seceta, umiditatea aerului creste cu aproximativ 10%. De asemenea, este bine de stiut ca, in cazul terenurilor irigate, perdelele forestiere reduc pierderile de apa cu aproximativ 30%.

Teoretic, totul e bine si frumos, avantajele perdelelor forestiere sunt uimitoare. Dar ce se intampla in realitate? Practic, incepand cu anii ’60, Romania a defrisat o retea de sute de mii de hectare de paduri si perdele forestiere din sudul si sud-estul tarii.

In Romania, ANM a emis in vara anului 2020, 132 de Coduri Rosii, cele mai multe din istoria meteorologiei. Conform previziunilor in 30 de ani “Granarul Europei” va deveni o stepa arida cu largi zone desertice (doar in Dolj nisipurile inghit peste 1000 ha/an).

La momentul actual exista un cadru legislativ complet pentru infiintarea perdelelor forestiere de agro-protectie. Si totusi, ce lipseste?

Una din problemele semnalate de fermierii care au infiintat perdele forestiere – cel putin cei din judetele din sudul si estul Romaniei – este cea a furtului oricarei bucati de lemn, indiferent de marime… Asta i-a tras pe multi inapoi si poate legislatia ar trebui completata pentru a putea avea in final perdele forestiere si in aceste zone.

S-ar putea să te intereseze

Hot News