Trika Expert – Protectie si energie: insecticid si fertilizant in aceeasi granula

Publicat de

Fermierii care au probleme cu daunatorii de sol cum ar fi buha semanaturilor (Agrotis segetum), viermele sarma (Agriotes spp.), viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera) si larvele carabusului de mai (Melolontha melolontha) au acum la dispozitie un produs ce protejeaza planta de atacul daunatorilor si in acelasi timp o ajuta sa depaseasca rapid perioada de vulnerabilitate. Insecticid cu aplicare la sol, Trika Expert este primul produs bazat pe o tehnologie inovatoare de tip GPlus, continand molecula de insecticid pe suport de elemente nutritive cu efect starter.

Trika Expert este omologat in Romania si poate fi folosit pentru combaterea daunatorilor din sol la un numar de peste 40 de culturi de camp si culturi speciale. Spre exemplificare mentionam cateva culturi cu importanta economica, precum: porumb, floarea-soarelui, cartof, legume semanate direct, tomate transplantate, vinete, ardei, bostanoase, morcovi si pepiniere de pomi. Doza de aplicare este de 10-15 kg/ha, cu aplicare directa in sol, odata cu semanatul.

Substanta activa este Lambda-cihalotrin (4g s.a./kg produs formulat), produsul facand parte din grupa piretroizilor de sinteza, cu actiune de contact, ingestie si efect repelent. Toate aceste proprietati dau produsului o putere de combatere ridicata si un efect remanent de lunga durata. Granula de Trika Expert este o combinatie de Lambda-cihalotrin si elemente nutritive cu efect starter, ce contine azot (7%) si fosfor (35%), usor accesibile plantutelor. Forma de conditionare a produsului Trika Expert, de tip microganule, inglobeaza cu succes molecula de insecticid si elementele nutritive mentionate.

Formularea de tip GPlus, asigura o descompunere prelungita. Granulele sunt uniforme, mici, de 0,5-0,6 mm in diamentru, fapt ce asigura o repartizare uniforma si o eliberare eficienta a substantelor active. In secundar, Trika Expert are un foarte bun rol de starter pentru plantutele nou formate, favorizand o mai buna dezvoltare a sistemului radicular.

Insecticidul Trika Expert, in contact cu apa din sol, formeaza un halou de protectie in jurul semintei si al tinerelor radacinute, cu efect repelent. Studiile efectuate in conditii de cultura, in unele tari din Europa, demonstreaza ca produsul are o activitate indelungata in sol, fiind foarte rezistent la spalare, mentinandu-se in zona radacinutelor o perioada lunga de timp, de aproximativ 45 de zile, cu o eficacitate ridicata, folosind doza de aplicare omologata. Aplicarea fractionata a produsului, la cultura cartofului, poate asigura protectia culturii pana la 60 de zile.

Ajutata de efectul de starter al produsului, planta are ragaz sa se dezvolte, depasind fazele critice in care atacul daunatorilor ar afecta-o grav. Acesta este un atu al lui Trika Expert comparativ cu alte produse. In cazul combaterii daunatorilor de sol prin metodele clasice de tratament samanta, insecta trebuie sa se hraneasca cu planta rezultata din samanta tratata pentru a fi combatuta, planta fiind afectata, ceea ce inseamna deja o paguba.

Prin folosirea produsului Trika Expert, riscul ca sistemul radicular al plantei de cultura sa fie afectat este mult mai mic„, explica Margarint Nita-Dragomir, director tehnic al Summit Agro Romania. Folosind un astfel de produs, eficienta economica a activitatii de protectie a plantelor este mult mai mare, fermierul platind mai putin decat daca ar utiliza doua produse achizitionate separat.

La culturile de camp, produsul se aplica localizat, odata cu semanatul, folosind aceeasi instalatie de aplicare a fertilizantilor. In ultima perioada, fermierii din Romania au inceput sa foloseasca ingrasamintele microgranulate, prin urmare sunt deja dotati cu aceste instalatii de aplicare, montate pe semanatorile folosite.

In intalnirile pe care Summit Agro le-a avut cu fermierii si a discutat despre acest produs, s-a observat deschidere si interes din partea acestora, fiind foarte bine primit si considerat ca un produs foarte bun pentru combaterea daunatorilor de sol din culturile de legume, cartofi sau pepeni. De asemenea, in bazinele legumicole, produsul Trika Expert poate fi aplicat inainte sau odata cu plantarea.

Marcoser – companie recunoscuta pe piata de profil, cu capital 100% romanesc, este o afacere de familie fondata in anul 2005, cu o deosebita pasiune pentru legumicultura si obiective strans legate de dezvoltarea integrata, ce isi desfasoara activitatea cu profesionalism pe piata producatorilor de legume, tintind, conform sloganului sau – “Cunoaste succesul in legumicultura”, pozitia de cel mai important jucator din Sud-Estul Europei.

Dezvoltarea armonioasa din cei 16 ani de activitate sustinuta se transpune intr-un portofoliu diversificat de activitati, oferind in prezent solutii complete legumicultorilor prin furnizarea de produse, tehnnici inovatoare si servicii.

Printre produsele testate si utilizate cu succes, se numara si insecticidul de sol Trika Expert.

Dr. Ing. Marius Petrache – Director general Marcoser

Din cauza retragerii unor substante active de pe piata si a modificarilor agro-climatice, schemele de combatere integrata a daunatorilor sunt impactate in mod direct si am observat astfel, o intensitate si un grad de atac al daunatorilor de sol tot mai ridicate. Pentru a impiedica pagubele insemnate si ireversibile ale acestora in legumicultura, in cadrul companiei Marcoser, am testat si analizat cu atentie insecticidul de sol Trika ExpertEficacitatea superioara, efectul de soc si actiunea persistenta a produsului in sol ne-au convins sa-l introducem in schema de tratament pentru culturile legumicole. In plus, multumita suportului nutritiv pe care este impregnata substanta activa, asigura o dezvoltare mai viguroasa sistemului radicular, ceea ce ii confera o rezistenta mai mare in fata atacurilor daunatorilor.

Recomand cu incredere Trika Expert spre a fi folosit in culturile de legume, pentru a beneficia de o protectie superioara a radacinilor impotriva daunatorilor si de un start mai viguros in vegetatie.” mentioneaza Directorul general al Marcoser, Dr. Ing. Marius Petrache.

Pentru mai multe detalii cu privire la insecticidul de sol Trika Expert contactati cu incredere reprezentantii Summit Agro Romania sau scrieti-ne pe adresa de e-mail office@sumi-agro.ro.

 

Echipa Summit Agro Romania

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!