APPR – Mandru ca sunt fermier spijina pozitia oficiala exprimata azi de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, de a nu interveni pe piata cerealelor si a nu restrictiona fluxurile comerciale ale Romaniei. Prin exporturile sale de produse agricole, tara noastra este un furnizor important intra si extracomunitar de securitate alimentara, un rol pe care si l-a consolidat prin eforturi sustinute de-a lungul ultimelor 15 ani.
Romania a avut parte, in 2021, de un an agricol favorabil. In ciuda restrictiilor generate de pandemie, fermierii romani s-au mobilizat exemplar si au semanat, ingrijit si strans recolte bogate: peste 11 milioane tone de grau si aproape 14 milioane tone de porumb. La grau, pentru care consumul anual total este de cca 4,2-4,5 mil. tone, exista la acest moment cantitati disponibile pentru acoperirea cererii interne pana la urmatoarea recolta. In cazul porumbului, fermierii din Romania depind in mare masura de pietele de export, deoarece nu exista, la nivel national, suficienta capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus in ultimii ani si pe fondul scaderii efectivelor de animale, indeosebi in urma focarelor de pesta porcina africana. Din productia anului de piata 2021/2022, se consuma intern aproximativ 7 milioane tone de porumb, prin urmare disponibilul pentru export este substantial. In mod traditional, Romania exporta anual 5-7 mi tone porumb boabe, din care 50% in UE si 50% catre tarile din Orientul Mijlociu si Africa.
Pana la sfarsitul anului agricol curent (adica pana la 30 iunie), Rusia si Ucraina ar mai fi avut de livrat pe piata globala 11 milioane tone de grau si 15 milioane tone de porumb. Aceste cantitati vor trebui substituite de alte tari producatoare care dispun de resurse de hrana – iar Romania poate contribui la ameliorarea situatiei aprovizionand parteneri comerciali care trec printr-o amenintare fara precedent.
Desigur ca situatia trebuie evaluata continuu, dar precipitatiile cazute in prima parte a lunii martie constituie premisele unui nou an agricol normal. Preturile marfurilor agricole au escaladat, dar cel putin in acelasi ritm au escaladat preturile la energie, combustibil si alte inputuri agricole, de aceea este esential ca fermierii sa-si poata recupera costurile si sa aiba acces la resurse pentru a relua productia in campania agricola de primavara. Daca va dori sa achizitioneze cereale in vederea constituirii de rezerve, statul roman ar putea organiza licitatii la care pot participa producatorii agricoli, inclusiv membrii APPR.
Se impune identificarea solutiilor robuste la problemele care pot aparea atat pe plan intern, cat si in context international, inclusiv sustinerea fermierilor pentru a face fata provocarilor perioadei pe care o traversam.
Pentru informatii suplimentare: cristina.cionga@apprs.ro