Evaluarea impactului glifosatului asupra sanatatii oamenilor, animalelor si mediului nu a identificat domenii critice de ingrijorare. Unele lacune de date sunt raportate in concluziile EFSA – ca aspecte care nu au putut fi finalizate sau probleme restante – pe care Comisia Europeana si statele membre sa le ia in considerare in urmatoarea etapa a procesului de reinnoire a aprobarii. Acestea sunt principalele constatari ale EFSA, privind evaluariea riscului cand se utilizeaza glifosatul, evalaure efectuata de autoritatile din patru state membre (state membre raportoare).
EFSA nu a identificat niciun domeniu critic de ingrijorare in evaluarea glifosatului pentru oameni si animale sau pentru mediu. O preocupare este definita ca fiind critica atunci cand afecteaza toate utilizarile propuse ale substantei active aflate in evaluare (de exemplu, utilizari inainte de insamantare, utilizari dupa recoltare etc.), impiedicand astfel aprobarea sau reinnoirea acesteia.
In 2022, Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) a efectuat o evaluare a pericolelor legate de glifosat si a concluzionat ca acesta nu indeplineste criteriile stiintifice pentru a fi clasificat ca substanta cancerigena, mutagena sau reprotoxica.
Acolo unde sunt identificate lacune de date, acestea sunt raportate in concluziile EFSA fie ca probleme care nu au putut fi finalizate, fie ca probleme restante.
Problemele care nu au putut fi finalizate includ evaluarea uneia dintre impuritatile din glifosat, evaluarea riscurilor alimentare ale consumatorilor si evaluarea riscurilor pentru plantele acvatice.
Problemele restante includ, printre altele, lipsa de informatii despre toxicitatea unuia dintre componentele prezente in formularea pesticidelor pe baza de glifosat prezentata spre evaluare, care este necesara pentru a finaliza evaluarea riscului la produsul formulat, pentru utilizarile reprezentative.
In ceea ce priveste biodiversitatea, expertii au recunoscut ca riscurile asociate utilizarilor reprezentative ale glifosatului sunt complexe si depind de mai multi factori. Ei au remarcat, de asemenea, o lipsa de metodologii armonizate si au convenit obiective specifice de protectie.
In ansamblu, informatiile disponibile nu permit tragerea de concluzii ferme cu privire la acest aspect al evaluarii riscurilor, managerii de risc putand lua in considerare masuri de atenuare.
In ceea ce priveste studiile ecotoxicologie, datele prezentate au permis o abordare conservatoare de evaluare a riscurilor, care a identificat un risc ridicat pe termen lung pentru mamifere in 12 din 23 de utilizari propuse ale glifosatului.
Procesul de evaluarea a glifosatului reprezinta munca a zeci de oameni de stiinta de la EFSA si din statele membre, proces care s-a intins pe o perioada de trei ani, evalundu-se mii de studii si articole stiintifice si informatii valoroase colectate in timpul consultarii publice, a mentionat seful departamentului de productie pentru evaluarea riscurilor al EFSA, Guilhem de Seze.
Glifosatul este o substanta chimica utilizata in foarte multe formulari de erbicide, in Europa avand reglementari stricte. In prezent, glifosatul este aprobat pentru utilizare in UE pana la 15 decembrie 2023. Evaluarea riscurilor de catre statele membre si evaluarea de catre EFSA a fost efectuata ca parte a procesului legal de reinnoire a aprobarii utilizarii sale in Europa.
Concluziile EFSA privind evaluarea riscurilor pentru glifosat au fost trimise Comisiei Europene si statelor membre, pentru a argumenta decizia pe care o vor lua cu privire la mentinerea glifosatului pe lista substantelor active aprobate in UE.
Concluziile sunt de asteptat sa fie publicate pana la sfarsitul lunii iulie 2023, iar documentele de baza, care contin cateva mii de pagini, sunt de asteptat sa fie publicate intre sfarsitul lunii august si mijlocul lunii octombrie 2023.
sursa: EFSA