Un nou proiect, lansat in Europa pentru combaterea ruginei la grau!

Publicat de

Astazi, site-ul newsagropages.com titreaza ca a fost lansat un nou proiect european pentru a ajuta la combaterea ruginei, in cultura de grau, care a devenit o boala tot mai agresiva. RustWatch (Sistemul European pentru avertizarea  ruginilor), coordonat de catre ENDURE Aarhus University, va oferi un nou sistem de avertizare, extrem de rapid pentru a spori pregatirea si rezistenta in fata bolilor fungice in cultura de grau, asa cum este rugina. Proiectul a reunit 24 de parteneri din 13 tari europene, plus Universitatea de Agricultura din Peshawar, Pakistan.

Facem precizarea ca, in 2016 Europa a suferit cele mai virulente atacuri de rugina galbena (Puccinia striiformis), din ultimii 50 de ani, in culturile de grau, iar rasele preexistente de rugina galbena au fost inlocuite de altele de origine non-europeana. “Aceasta situatie reprezinta una dintre marile provocari pentru fermierii care cultiva grau, deoarece soiurile de grau rezistente la diferite tipuri de rugini, pot deveni sensibile in decursul unui singur an sau cel mult cativa ani”, avertizeaza initiatorii proiectului.

Proiectul va dezvolta un sistem de avertizare pentru toate tipurile de rugini, si asta pentru a se asigura ca sectorul agricol este pregatit sa reziste la noile rase de rugini. Centrul sistemului de avertizare va fi Centrul de Referinta Global Rust din campusul Flakkebjerg al Universitatii din Aarhus, care va compara toate rasele de rugina inregistrate in Europa, cu altele din alte tari ale lumii.  Sistemul de avertizare va fi testat in cinci locatii: Danemarca, Marea Britanie, Italia, Spania si Elvetia. “Aceste studii de caz vor contribui la dezvoltarea si validarea sistemelor de alerta timpurie si vor dezvalui eventuale obstacole care ar putea limita punerea in aplicare a acestora. Studiile de caz vor permite, de asemenea, investigarea  unor noi rase invazive de rugina, la nivel regional si va propune prevenirea si combatera in sistem integrat a ruginii, adaptat la conditiile agronomice si de mediu din regiunea in cauza”, au conchis initiatorii proiectului.

S-ar putea să te intereseze

Hot News