Una dintre cele mai utilizate substante active din UE si Marea Britanie va fi retrasa

Publicat de

Comitetul permanent al UE, inclusiv Marea Britanie a hotarat retragerea omologarii pentru produsele pe  pe baza de epoxiconazol, utilizate la cereale, cu perioada de gratie de 1 an pentru utilizare.

Epoxiconazolul este unul dintre cele mai utilizate fungicide pentru cereale. Omologarea sa va expira la 30 aprilie 2020.

Se astepta ca omologarea substantei active sa fie prelungita cu inca un an, atat pentru epoxiconazol, cat si pentru alte 34 de substante active, timp in care ar fi fost finalizate evaluarile. Cu toate acestea, la ultima reuniune a Comitetului permanent, trei state membre dominante au luat o pozitie neobisnuita de a declara ca vor vota impotriva propunerii de a prelungi datele de expirare pentru toate cele 35 de substante active daca epoxiconazolul este inclus. In consecinta, Comisia a eliminat epoxiconazolul si au fost votate extensiile pentru celelalte 34 de substante active. In urma acestui fapt, compania BASF care solicita reaprobarea epoxiconazolului, a retras substanta activa in totalitate din procesul de revizuire la nivelul UE.

Drept urmare, certificatul de omologare al epoxiconazolului va expira la 30 aprilie 2020, iar perioada de vanzare si distributie se incheie la 31 octombrie 2020, in timp ce perioada de eliminare a stocurilor  si utilizare se incheie la 31 octombrie 2021.

 

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!