In acest articol voi scrie despre prezentarea profesorului Eleftherios (Eris) C. Tjamos („Pland medicine doctors, the urgently needed scientists for confronting plant medicine (Phytiatry) and plant health related problems in global agriculture”), presedintele Societatii Elene de Fitiatrie din Grecia, care a avut loc anul trecut, in cadrul Congresului International de Protectia Plantelor (IPPC) din Hyderabad, India.
Profesorul Eleftherios (Eris) C. Tjamos a propus revolutionarea sistemului de invatamant agricol superior prin crearea Universitatilor de Fitiatrie. Potrivit profesorului emerit, aceste universitati ar trebui sa fie similare cu cele de medicina umana sau medicina veterinara, iar absolventii universitatii de fitiatrie ar trebui sa aiba specializarea echivalenta cu cea a medicilor veterinari. In prezent, disciplinele de fitiatrie se regasesc in programa facultatilor de agricultura, horticultura sau biotehnologii.
Profesorul Eleftherios (Eris) C. Tjamos a tras un mare semnal de alarma referitor la lipsa specialistilor in fitopatologie, virusologie, nematologie, entomologie si alte domenii esentiale ale protectiei plantelor, existand riscul acutizarii problemelor generate de agentii de daunare ai culturilor agricole, cu cresterea riscului aparitiei foametei in cele mai vulnerabile zone ale globului. Profesorul a adus ca exemplu universitati din Germania care au introdus „Fito-Medicina”, o specializare de patru ani, in care studentii vor fi pregatiti pentru toate aspectele care tin de acest domeniu vital al agriculturii mondiale. Programe similare au inceput sa fie demarate si in Italia, Franta, dar si SUA (Universitatea din Florida).
In contextul practicarii unei agriculturi din ce in ce mai moderne, profesorul Eleftherios (Eris) C. Tjamos a sustinut inca o data necesitatea crearii unei Universitati de Fitiatrie care sa functioneze independent de Universitatile de Stiinte Agronomice, care sa formeze „medici ai plantelor”. Aceste noi universitati ar trebui sa educe studentii, pe parcursul a cinci ani, in domeniul stiintelor agricole, sa ofere educatie extensiva in domeniul fitiatriei, precum si a tuturor stiintelor conexe cu fitiatria. In domeniul agronomiei, cunostintele de baza ar trebui sa fie din domeniile pomiculturii, viticulturii, legumiculturii, floriculturii, plantelor ornamentale, cerealelor, plantelor tehnice, fertilizare, stiintele solului, ecologiei, arhitecturii peisagistice, in timp ce in domeniul fitiatriei, viitorii studenti ar trebui sa fie instruiti in domeniile fitopatologiei, entomologiei, virusologiei, buruienilor, identificarii agentilor de daunare, fiziologie, biochimie, biotehnologie, ecotoxicologie, etc.
Specialistii in fitiatrie ar putea sa lucreze in productie, pentru protejarea culturilor de camp sau a celor in spatii protejate, universitati de profil sau institute de cercetare, organizatii publice sau private ale sectorului agricol. Este foarte important ca in viitorul apropiat sa existe specialisti foarte bine pregatiti care sa puna un diagnostic corect, mai ales in cazurile in care exista similaritati foarte mari intre organismele de daunare sau ale simptomelor atacului. Nu intotdeauna, aplicatiile de pe telefoanele mobile care au rolul de a facilita identificarea agentilor de daunare sunt eficiente, in acest caz fiind nevoie de expertiza unui specialist foarte bine pregatit. De asemenea, dupa ce diagnosticul a fost pus, este foarte important ca viitorii specialisti in fitiatrie sa asigure consultanta fermierilor in vederea alegerii celor mai bune metode de combatere a agentilor de daunare.
In final, autorul acestei prelegeri a facut referire la gravitatea situatiei, generata de scaderea numarului de specialisti in acest domeniu, in timp ce provocarile devin din ce in ce mai mari pentru fermierii din lumea intreaga, din cauza intensificarii atacului agentilor de daunare, aparitia speciilor invazive, toate acestea fiind favorizate de schimbarile climatice. Acelasi autor a dat exemple de clinici ale plantelor, multe dintre ele aparute in tarile din Africa sau Asia, unde fermierii pot sa vina cu plante atacate in vederea stabilirii unui diagnostic corect. In acelasi timp, clinicile plantelor servesc ca si centre de consultanta pentru fermieri.
Anul 2020, a fost declarat de catre FAO Anul International al Protectiei Plantelor. Scopul declarat al FAO este de a reduce pierderile de recolta cauzate de atacul agentilor de daunare, avand in vedere faptul ca in 2050 populatia globului va fi mai mare de 9 miliarde de locuitori, iar pentru hranirea acestora agricultura va trebui sa produca cu 60% mai mult decat in prezent, folosind mai putine resurse. Din cauza pandemiei Covid-19, multe dintre manifestarile care aveau ca tematica anul international al protectiei plantelor vor avea loc in 2021.
Atat din prezentarea profesorului Eleftherios (Eris) C. Tjamos, cat si din alte prezentari similare, putem trage concluzia trista ca nu numai noi ne confruntam cu o criza de specialisti in domeniul Protectiei Plantelor, dar si tarile din vestul Europei sau SUA. Invers proportional cu scaderea accentuata a numarului de specialisti, problemele datorate bolilor, daunatorilor sau buruienilor au crescut in ultimul timp si vor continua sa creasca. Dar pentru formarea specialistilor este nevoie de mult timp, multi profesori si, mai ales, de foarte multi bani.
Daca nu se vor gasi solutii pentru a creste numarul de specialisti in domeniul protectiei plantelor, in urmatorii ani consecintele negative se vor accentua, atat pentru fermieri, cat si pentru consumatorii finali.
Dr. ing. Georgescu Emil
INCDA Fundulea