Va supravietui agricultura din Romania cu doar 416 g substanta activa de produs pentru protectia plantelor / ha?

Publicat de

ICPP si ASAS au organizat saptamana aceasta masa rotunda cu tema “Noi abordari in managementul agroecosistemelor pentru reducerea consumului de pesticide, provocare majora pentru cercetarea din protectia plantelor”.

Eurostat a publicat in luna mai 2020 un raport conform caruia Romania se situeaza pe locul 6 in Europa la consumul de produse pentru protectia plantelor.

In Romania se consuma o cantitate de aproximativ 640 g s.a. / ha, o cantitate de 2 ori mai mica decat cantitatea consumata de fermierii din Ungaria (1,2 kg s.a. / ha) si de 3 ori mai mica decat media Uniunii Europene (peste 2 kg s.a. / ha).

Comparand consumul de produs comercial la hectar, observam ca fermierii din Romania folosesc 860 g, fata de 1.744 g in Ungaria, 2.847 g in Franta, 2.539 g in Germania sau 1.466 g in Polonia.

Asadar, fermierii din Romania vor fi obligati sa atinga pana in 2030 un consum de produse pentru protectia plantelor de 416 g/ha, ceea ce este insuficient.

Odata cu lansarea Green Deal, Comisia UE si-a anuntat obiectivul de a reduce la jumatate utilizarea si riscul produselor de protectia plantelor in UE pana in 2030. Totodata, Comisia Europeana este pe cale sa adopte un Regulament privind utilizarea sustenabila a produselor pentru protectia plantelor care va obliga Romania sa reduca consumul acestora cu 35% pana in 2030.

Avand in vedere ca dureaza cel putin 10 ani pentru ca un nou produs de protectia plantelor sa ajunga in piata (de cand este descoperit si pana se poate comercializa), acum e momentul sa-ti spui punctul de vedere.

DACA ESTI FERMIER SI ITI PASA DE VIITORUL TAU, pana pe 22 august poti transmite observatii privind propunerea UE accesand link-ul: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12413-Pesticide-actualizare-a-normelor-UE-pentru-o-utilizare-durabila_ro

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!