Zetanil combate eficient mana la cultura vitei-de-vie, a tomatelor si cartofului

Publicat de

Plantele de cultura sunt atacate de un numar mare de boli, dar dintre acestea, mana, chiar si dupa un secol si jumatate de la aparitia ei in Europa, ramane cea mai devastatoare.

In anii prielnici dezvoltarii ei (umiditatea aerului ridicata, peste 90%, si temperatura 18-22°C) pagubele pot ajunge pana la pierderea totala a productiei.

Boala ataca toate partile verzi ale plantei, cele mai importante pierderi inregistrandu-se prin distrugerea frunzelor, lastarilor tineri, ciorchinilor, inflorescentelor, florilor si boabelor – la vita-de-vie; a frunzelor, tulpinilor si fructelor – la tomate si a foliajului si prin infectarea tuberculilor – la cartof.

In ultimul timp tot mai multe date sustin ca, la cultura cartofului, ciuperca ce produce mana (Phytophtora infestans) a devenit mai agresiva. Are loc o scurtare a ciclului biologic, de la 4-6 zile la doar 3-4 zile, producand mai multi spori decat inainte, ceea ce mareste sansa ca frecventa plantelor infectate sa creasca. De asemenea virulenta sporilor este mai mare.

Toate acestea au determinat cresterea numarului de tratamente contra manei, care in anumite situatii pot ajunge pana la 20 si la o cantitate mai mare de substanta activa la ha. De asemenea a dus la intensificarea eforturilor in gasirea si omologarea de noi substante active pentru controlul acestui patogen.

Summit Agro Romania s-a alaturat acestui efort, punand la dispozitia fermierilor un produs eficient in combaterea manei: Zetanil – un fungicid cu actiune preventiva si curativa, conditionat sub forma de granule dispersabile in apa (WG).

Zetanil are in componenta sa doua substante active, cu doua mecanisme de actiune diferite si anume:

  • Cimoxanil 330 g/kg – substanta activa cu un mecanism de actiune multisite, sistemic-locala, ce este foarte rapid absorbita de aparatul foliar si distribuita omogen in toata planta.
  • Activitatea preventiva este data de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mana, inainte de instalarea infect
  • Activitatea curativa este data de capacitatea substantei active de a bloca dezvoltarea miceliului in primele 2-3 zile de la instalare.

Cantitatea de cimoxanil aplicata este redusa (120-150 g/ha), avand un impact minim pentru mediul inconjurator si probabilitate mica de aparitie a formelor de rezistenta.

  • Zoxamid 330 g/kg – substanta activa de contact, cu actiune preventiva, caracterizata prin capacitatea de distrugere a sporilor de mana inainte ca boala sa se instaleze in planta. Are un mecanism de actiune multisite:
  • inhiba formarea zoosporilor in sporange
  • stopeaza alungirea tubului germinativ in primele cicluri de diviziune in nucleu, prevenind patrunderea fungilor in celulele plantei.

Produsul patrunde foarte rapid in planta (1-2 ore de la aplicare); are ca efect secundar combaterea Botrytis spp. si Alternaria spp., dar si un profil eco-toxicologic foarte bun.

Este rezistent la spalare (ploi si apa de irigatii), sigur pentru mediu si utilizator.

Este un produs dezvoltat si omologat pentru combaterea ciupercii care produce mana la culturile de:

  • vita-de-vie (Plasmopara viticola)
  • tomate (Phytophthora infestans)
  • cartof (Phytophthora infestans)

 

La cultura de vita-de-vie poate fi utilizat incepand cu fenofaza de 3-4 frunze adevarate, pana la coacerea strugurilor.

Summit Agro recomanda folosirea incepand cu fenofaza de scuturare completa a florilor, pana la intrarea in parga a boabelor.

Doza omologata este de 0,40 kg/ha.

Se recomanda maximum doua tratamente per perioada de vegetatie, pastrand un interval de 7-10 zile intre tratamente.

La cultura de tomate poate fi aplicat incepand cu fenofaza de 3-4 frunze adevarate, pana la coacerea fructelor. Recomandarea Summit Agro este de aplicare a tratamentul cu Zetanil incepand cu fenofaza de formare a bobocilor florali, pana la coacerea completa a fructelor.

Doza recomandata este de 0,40 kg/ha.

Ca si in cazul culturii de cartof, recomandam maximum 2 tratamente per perioada de vegetatie, cu un interval de 7-10 zile intre tratamente.

La cultura cartofului poate fi aplicat pe toata perioada de vegetatie, in functie de conditiile climatice si presiunea de infectie, incepand cu fenofaza de 3-4 frunze.

Doza omologata este de 0,45 kg/ha, avand un efect secundar si asupra alternariozei cartofului (Alternaria solani).

Se pot efectua doua tratamente cu acest produs, in alternanta cu alte fungicide de contact sau sistemice, pastrand un interval de 7-10 zile intre tratamente.

Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Zetanil contactati cu incredere reprezentantii Summit Agro Romania sau scrieti-ne pe adresa de e-mail office@sumi-agro.ro.

 

Echipa Summit Agro Romania

S-ar putea să te intereseze

Hot News