100 de ani de agriCULTURA in Romania

Publicat de

Asociatia Industriei de Protectie a Plantelor din Romania – AIPROM a organizat evenimentul „100 de ani de agriCULTURA in Romania”, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a avut loc in urma cu cateva timp la Muzeul Cotroceni si a reunit reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, diplomati, experti romani si europeni in agricultura, profesori universitari si jurnalisti.

Printre subiectele dezbatute au fost: hrana in perceptia romanilor in 2018 si modalitatile de adaptare ale fermierilor romani la cerintele consumatorilor.De asemenea, participantii au luat parte la o dezbatere in care au fost punctate prioritatile AIPROM in ceea ce priveste agricultura romaneasca, au vizionat un film documentar realizat cu ocazia celebrarii celor 100 de ani de agriCULTURA si au admirat o expozitie de pictura si fotografie, organizata cu sprijinul Muzeului National de Agricultura din Slobozia.

Cum vom oferi alimente sigure si hranitoare?

Evenimentul a fost deschis de catre gazda serii, presedintele AIPROM, Vasile Iosif, care a punctat cateva elemente importante privind numeroasele studii din productia agricola la nivel global si a explicat importanta acesteia pentru o populatie in continua crestere: „Sunt o multime de oameni care trebuie hraniti.Cum vom putea oferi alimente sigure si hranitoare pentru acesti oameni? Raspunsul: prin schimbari tehnologice, inovatie si progres in toate sistemele agricole. (…) In plus, apar noi organisme de daunare si noi boli care exercita o presiune considerabila si pentru fermieri devine din ce in ce mai greu sa obtina produse alimentare intr-un mod sustenabil, durabil. AIPROM este o asociatie prezenta si implicata prin participarea tuturor membrilor si care alaturi de fermieri, distribuitori, cercetatori si autoritati ne dorim sa construim o agricultura mai sigura si mai performanta pentru fiecare dintre noi.” In incheiere, acesta si-a aratat convingerea fata de parteneriatul cu fermierii romani in gasirea celor mai bune modalitati de protejare a plantelor de agentii daunatori.

Produsele de protectia plantelor, medicamente pentru plante

Dupa discursul de deschidere, Carmen Botez, Director Executiv AIPROM si moderatorul acestui eveniment, a purtat publicul intr-o scurta incursiune in timp a istoriei protectiei plantelor si le-a prezentat acestora un video succint cu privire la proiectelor desfasurate de AIPROM in anul 2018.

In continuare, Alexandru Tachian – Secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a avut o scurta interventie privind importanta crearii de soiuri si de hibrizi pentru economia unei culturi sanatoase si productii ridicate. „Romania se confrunta in fiecare an cu probleme mari in ceea ce priveste atacul daunatorilor care infesteaza suprafete mari de teren, care provoaca la culturile de porumb si floarea-soarelui pierderi semnificative. Neaplicarea unui tratament corespunzator la samanta impune efectuarea de tratamente in perioada de vegetatie, insa cu rezultate slabe”, a mai spus oficialul MADR.

fig. 1
fig. 1

Evenimentul a continuat cu o dezbatere a membrilor consiliului de conducere AIPROM: Vasile Iosif- Presedinte, Pascal Cassecuelle si Jean Ionescu – Vicepresedinti si Dimitrios Drisis – membru Consiliul Director, privind prioritatile AIPROM, implicarea acesteia in proiecte de responsabilitate sociala, cat si asigurarea unei agriculturi sustenabile prin reducerea riscurilor produselor de protectie a plantelor.

A fost punctata necesitatea unei educatii a consumatorilor cu privire la acest domeniu. Efectul produselor de protectie a plantelor a fost comparat cu efectul medicamentelor asupra oamenilor: „Am citit cu totii documentatia medicamentelor acolo unde ni se indica doza si de asemenea, ni se pomenesc efectele secundare. Facand aceasta analogie intre produsele de protectie a plantelor si medicamente, ne dam seama ca si la produsele de protectie a plantelor exista anumite riscuri. AIPROM este preocupat de identificarea acestor riscuri in protectia plantelor”, a adaugat Carmen Botez.

fig. 2
fig. 2

Laurentiu Asimionesei, analist de piata Stratesys, a prezentat rezultatele studiului „Hrana in perceptia romanilor in 2018”. Au fost abordate anumite aspecte ale comportamentului de consum pe care acestia il au. Astfel, participantii s-au putut regasi intr-una din cele trei categorii de consumatori: indiferenti, normali sau preocupati, delimitare facuta pe baza preocuparii fata de calitatea alimentelor.

Un alt invitat special al serii, Lucian Buzdugan  – Directorul General Agricost a prezentat tehnici moderne de crestere a productivitatii si sustenabilitatii in agricultura, pe care el insusi le aplica in Insula Mare a Brailei – IMB.

100 de ani de agriCULTURA a fost organizat de AIPROM, in parteneriat cu European Crop Protection Association ( ECPA) si Muzeul National de Arta al Romaniei ( M.N.A).

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News