Care sunt bolile ce apar la fructe si legume, in timpul depozitarii?

Publicat de

In sezonul rece, pentru a avea legume si fructe in stare proaspata, cât mai mult timp, se recurge la depozitarea lor. Dupa cum stiti, depozitarea este diferita: in functie de produs, depozit, dar si cum este acesta utilat. In timpul depozitarii, agentii fitopatogenii se dezvolta, degradând fructul sau leguma depozitata. In acest context, acolo unde in timpul depozitarii fructele sau legumele pot fi controlate, este necesar sa se elimine focarele de boala, inclusiv fructele/legumele alaturate.

Cum se manifesta bolile in spatiile de depozitare ?

La cartof se dezvolta mucegaiul umed (Erwiniasp.) sau uscat (Fusarium spp.). Acestea evolueaza foarte repede si pot cuprinde in scurt timp intreaga productie depozitata. La bulbii de ceapa se poate dezvolta un putregai moale (Erwinia carotovora) care apare de regula la sfârsitul perioadei de vegetatie. De cele mai multe ori, atacul se constata numai daca se sectioneaza bulbul, când se observa ca unele foi carnoase au culoarea si textura anormala, sunt hidrozate. Atentie!Boala se intâlneste frecvent in timpul pastrarii, in depozite umede si calduroase. Sfat! Ceapa si usturoiul, in depozitele casnice (pivinite sau camari) cel mai bun mod de a le pastra o reprezinta funiile.

Morcovii, in timpul depozitarii apar pe aceste legume zone umede care se extind repede cuprinzând intreaga radacina (Sclerotinia sclerotiorum). La suprafata se dezvolta un mucegai pâslos, vatos, in care se fomeaza scleroti. Morcovii si alte radacinoase, in depozitele casnice se pastreaza bine in nisip, fara sa se atinga radacinile.

La mar, par si gutui boala care evolueaza in timpul depozitarii este putregaiul brun (Monilinia fructigena). La depozitare nu se cunoaste ca fructele sunt infectate, dar in conditii de umiditate, caldura, nearisire, simptomele bolii apar. Boala se dezvolta repede si cuprinde mase mari de fructe. Cum se manifesta boala? Ei bine, boala se manifesta prin aparitie de pete circulare, galbui-brunii, care se extind repede. In dreptul petelor, pulpa se inmoaie si putrezeste, iar la suprafata lor se formeaza incepând cu locul de infectie, numeroase pernite mici, pufoase, cenusii-galbui, dispuse, de obicei, in cercuri concentrice.

Despre sistemele de depozitare…

Exista diferite sisteme de depozite: de la cele casnice (pivnite sau camari) pâna la unele utilate modern, cu multiple posibilitati de a controla temperatura, umiditatea, aerisirea, lumina, etc. Indiferent de depozit este important sa respectam anumite reguli. Asadar, produsele destinate depozitarii se curata de pamânt, dar nu se spala (exceptie fac depozitele care sunt prevazute cu instalatii de uscare). Produsele vor fi controlate periodic pentru a observa focare de boli (sau daunatori) si pentru a le elimina. Atentie! Se va tine seama ca fiecare produs are un timp limitat cât poate fi depozitat. De asemenea, temperatura din depozit va fi diferita in functie de produs (de exemplu, merele Golden si Red Delicious se pastreaza la temperaturi de 0 – 10C). Temperatura, umiditatea si aerisirea sunt alti factori importanti [n spatiile de depozitare. Trebuie acordata o atentie sporita conditiilor de depozitare, indeosebi la depozitele casnice. Doar respectand aceste reguli vom avea produse bune pentru consum pe toata perioada depozitarii.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News