ROUNDUP ENERGY sau cum pregatim cultura de rapita pentru recoltat cu cel mai performant erbicid in vederea obtinerii celor mai bune rezultate

Publicat de

Putem spune ca acest an este atipic din punct de vedere agrometeorologic, cu o primavara atipica, fenomen care se transforma an de an dintr-o exceptie intr-o regula.

Am avut o rasarire tarzie in toamna din cauza secetei, rezultand o cultura neuniforma, in primavara o pornire in vegetatie rapida datorita temperaturilor ridicate din februarie cu ploi si baltiri, urmata de ninsori si temperaturi scazute, la final de martie.

Toate aceste fenomene au avut ca efect o cultura cu plante rare, putin ramificate, cu talie medie care favorizeaza dezvoltarea buruienilor pe suprafete foarte extinse. In cazul in care nu sunt combatute inainte de recoltat, aceste buruieni vor influenta negativ calitatea semintelor si in general tot procesul de recoltare. Pe de alta parte, lipsa precipitatiilor face ca presiunea de boli sa fie mai scazuta, rezultand un fenomen de “Stay-Green”, mult mai evident.

Se preconizeaza ca si anul acesta, datorita motivelor prezentate anterior, rapita sa ramana cea mai profitabila cultura din multe ferme, fiind necesara o planificare optima a recoltatului.

Folosirea Roundup-ului in aceste situatii asigura si garanteaza pastrarea calitatii boabelor recoltate in cele mai vitrege conditii asa cum vom prezenta in continuare:

  •  Alegerea momentului optim pentru desicare este foarte important. Cand majoritatea silicvelor de pe tija principala au ajuns la maturitate si cele de pe ramificatiile de ordin 2-4 sunt la 70 % mature (silicvele se rasucesc dupa deget, fara a se rupe) este momentul fiziologic optim pentru aplicarea Roundup-ului;
  •  Pentru recoltarea tuturor silicvelor de pe planta, pastrarea calitatii boabelor si a continutului de ulei este necesar ca desicarea sa se faca cu 7-10 zile inainte de recoltat. Coacerea uniforma datorata desicarii va aduce o viteza mai mare la recoltat, un consum redus de combustibil si piederi reduse de productie;
  •  Desicarea cu Roundup asigura o elasticitate mai mare la recoltare, rezultand un timp redus de asteptare, astfel recoltandu-se mai multe ore pe zi fara pierderi.

Desica cultura de rapita cu Roundup pentru a obtine cele mai bune rezultate

In doar 12-15 zile, tulpinile se usuca de la 70% la 97% * ü
In doar 14-20 zile, silicvele se coc de la 83% la 100%* ü
Scaderea in medie cu 2% pe zi a umiditatii boabelor ü
Reducerea pierderilor cu 30-60% dupa desicare ** ü
Cea mai buna performanta a unui produs pe baza de glifosat ü

* Monsanto loturi experimentale, 2013 ** Monsanto microloturi si loturi ADAS # Monsanto Riskmaster study, 2011

Ghidul Roundup pentru desicare

Aplica Roundup® cand umiditatea boabelor coboara sub 30 %, moment determinat vizual in 3 pasi descrisi mai jos:

  1. Alege o zona reprezentativa pentru intreaga sola ca si stadiul fiziologic de maturitate si ia la intamplare 20 de silicve de pe diferite ramificatii si inaltimi;
  2. Deschide toate silicvele, daca culoarea boabelor vireaza de la verde la brun, in peste 70% din boabe la cel putin 50% din silicve inseamna ca asta este momentul in care trebuie inceputa desicarea (acelasi moment trebuie urmarit si daca vizam doar distrugerea buruienilor inainte de recoltat);
  3. Repeta procedura in alta zona a solei pentru a vedea daca este stadiul general de vegetatie, reprezentativ pentru intreaga sola. Desica intr-un interval de maxim 4 zile de la momentul efectuarii analizei.

Verificarea silicvelor in vederea desicarii

Daca doua treimi dintre boabe au culoarea bruna cultura este gata de desicare in 3 zile, repeta analiza pentru a te convinge ca stadiul este reprezentativ pentru intreaga sola.

Desicarea culturii inainte de momentul optim va duce la pierderi cantitative si calitative (boabele neajunse la maturitate nu mai au continutul de ulei necesar industrializarii).

Recoltatul

In functie de evolutia vremii (temperatura, umiditate, vant) recoltatul poate incepe dupa 2 saptamani de la aplicarea Roundup-ului.

Stadiul buruienilor

Pentru un efect maxim, buruienile trebuie sa fie in plina activitate fiziologica. Este necesara respectarea dozelor recomandate de catre producator, pentru fiecare specie.

Performantele Roundup®

Roundup® Generice
Nu e nevoie de adjuvant la doze reduse ü X
Formulare superioara ü X
Rata variabila 1080-1440g/ha pentru desicare si controlul buruienilor ü X
Translocare superioara, 1 h pana la ploaie ü X
Flexibilitate in conditii extreme (temperatura peste 30 grade C) ü X
Siguranta in formulare (ISO 9001) ü X

Precautii

  • Atentie! Produsul NU SE APLICA pe loturi semincere!

Autor: Bogdan Soare – Director Vanzari Monsanto Romania, Bulgaria si Moldova

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 241 – iunie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News