AVERTIZARE! Se inregistreaza zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera la porumb!

Publicat de

Stimate fermier,

In urma activitatii de monitorizare a daunatorilor Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfasurata in cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2022,  va informam urmatoarele:

ATENTIE! Se inregistreaza zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis in capcanele feromonale instalate in zonele Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, iar in zilele urmatoare se estimeaza inregistrarea zborului maxim al fluturilor din prima generatie (G1). Urmariti indeaproape capturile de Ostrinia nubilalis in perioada urmatoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim. In momentul de fata, poate fi observata ponta depusa in frunzele din cornet si/sau larvele mici care migreaza spre baza frunzelor. La plantele mai dezvoltate, atacul larvelor poate fi observat pe nervura principala, la baza limbului (intre teaca si limbul frunzei).

ATENTIE! S-a inregistrat zborul maxim al adultilor de Helicoverpa armigera, din prima generatie, in zonele Banat, Crisana, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, iar in zona Moldovei capturile sunt in continua crestere. Helicoverpa armigera nu constituie un pericol direct pentru culturile de porumb in aceasta fenofaza, inainte de formarea stiuletilor, dar este recomandat tratamentul insecticid pentru controlul acesteia, deoarece necombaterea primei generatii a daunatorului determina o presiune mai puternica a generatiei a II-a a daunatorului. Generatia a II-a de Helicoverpa armigera apare de regula in momentul formarii stiuletilor (matasit – boabe ceara) si provoaca cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca si alte culturi de camp precum floarea-soarelui, aflata la inflorit si soia la formarea pastailor.

Avand in vedere conditiile climatice prognozate pentru perioada urmatoare, cat si stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, este recomandata aplicarea unui tratament cu insecticidele CORAGEN® sau AVAUNT®  in urmatoarele 2 – 3 zile pentru controlul populatiilor de Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera. Ambii daunatori pot fi simultan in cultura de porumb, iar produsele CORAGEN® si AVAUNT® sunt foarte eficiente pentru controlul celor doi daunatori.

Aflati mai multe informatii despre presiunea de atac a daunatorilor din zona dumneavoastra, cu aplicatia Arc™ farm intelligence.

Urmariti online, in timp real, capturile daunatorilor Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera in cultura de porumb cu ajutorul aplicatiei digitale  Arc™ farm intelligence si luati cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastra:

Estimati cu mai multa precizie perioada in care se va atinge pragul economic de daunare al celor doi daunatori si aplicati tratamentul la momentul oportun, inainte ca presiunea daunatorilor sa provoace pagube insemnate sau sa devina dificil de controlat.

Primiti alerte de tratament in momentul in care se inregistreaza zbor intens al daunatorului.

Eficientizati tratamentele fitosanitare in culturile dumneavoastra, obtineti astfel productii mari si de calitate.

Coragen® 

  • este sistemic si combate daunatorii in toate stadiile de dezvoltare: oua, larve si adulti;
  • este eficient si la temperaturile ridicate din timpul verii de pana la 33-34°C;
  • este rezistent la spalare, daca precipitatiile survin la mai mult de 2 ore dupa tratament;
  • este selectiv si protejeaza entomofauna utila, refacand echilibrul natural dintre pradatori si parazitii daunatorului;
  • momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei pana in primele doua zile de la eclozare (larve neonate);
  • datorita activitatii ovi-larvicide excelente, Coragen® previne patrunderea larvelor in tulpina sau in stiuletele de porumb si reduce pagubele cantitative si calitative determinate de atacul celor doi daunatori in culturile de porumb;

Avaunt®

  • asigura o protectie excelenta a culturii tratate si are un efect puternic asupra oualelor si larvelor de lepidoptere in toate stadiile de dezvoltare;
  • actioneaza prin contact si ingestie, iar dupa ce patrunde in organismul daunatorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
  • nu este influentat de temperaturile ridicate din momentul aplicarii (optimul aplicarii 22-34⁰C);

Insecticidele Avaunt® si Coragen® pot fi achizitionate din reteaua nationala de distributie autorizata. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati reprezentantul local al FMC Romania sau sa accesati site-ul companiei: fmcagro.ro

Aceste informatii sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corecta a tratamentelor va rugam sa efectuati un control fitosanitar culturilor dumneavoastra, pentru a determina prezenta adultilor, a pontei depuse sau a larvelor eclozate si, ulterior, efectuati tratamentele necesare.

Utilizati produsele de protectia plantelor in siguranta si cu responsabilitate. Cand aplicati produse pentru protectia plantelor, urmati intotdeauna instructiunile mentionate pe eticheta.

sursa: FMC

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!