Atentie la atacul afidelor in culturile de cereale paioase

Publicat de

Daca saptamana trecuta va atentionam despre bolile foliare, nu trebuie sa scapam din vedere ca odata cu incalzirea vremii, isi fac aparitia si afidele. Deja avem semnale ca in unele zone deja au aparut, deocamdata pe frunze, dar odata cu aparitia spicului vor fi prezente, atat pe frunze cat si pe spic. Afidele, pe langa paguba pe care o cauzeaza prin inteparea si sugerea sucului celular, sunt vectori pentru viroze, boli deosebit de periculoase.

Dar cum putem evita aparitia lor?

In primul rand, in toamna samanta trebuia tratata cu NUPRID AL 600 FS pe baza de imidacloprid care, pe langa efectul asupra daunatorilor din sol, are actiune de lunga durata inclusiv asupra afidelor care apar in toamna, insa aceasta solutie cel mai probabil nu va mai fi la indemana fermierilor din cauza reglementarilor UE. Daca afidele nu sunt combatute in toamna, in mod sigur ele, prin intepare, vor transmite virusul piticirii graului (WDV-wheat dwarf virus) sau virusul ingalbenirii si piticirii orzului (BYDV-barley yellow dwarf virus). Ce se poate face dupa aparitia virozelor? Mai nimic!

Deci singura cale de a stopa aceste viroze, este sa combatem afidele atat in toamna, cat si in primavara. Cu cat aceste viroze apar mai devreme, cu atat sunt mai periculoase. Aceste afide, avand foarte multe generatii, isi fac aparitia si in primava, iar daca nu se intervine numarul foarte mare al acestora, sub forma de colonii, poate duce la debilitatea si uscarea plantelor, deci daunele pot fi directe prin atacul daunatorului si indirecte prin transmiterea de boli, asa cum sunt virozele.

Prin urmare, monitorizati atent fiecare sola cultivata cu cereale paioase si interveniti imediat ce semnalati aparitia acestor daunatori, care se recunosc foarte usor si interveniti cu unul din insecticidele:

FASTER DELTA este un piretroid de sinteza care actioneaza prin contact si ingestie, afectand sistemul nervos al insectelor. Are efect repelent si de soc si actioneaza ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Are o durata de protectie in cultura de 7 – 10 zile, indiferent de stadiul de vegetatie.

Doza recomandata pentru combaterea acestora este de 0,3 l/ha. Se vor aplica tratamente la avertizare, la aparitia adultilor si larvelor sau la depasirea pragului economic de daunare, in functie de daunator.

FASTER GOLD 50 EC este un alt piretroid a carui substanta activa face parte din generatia a treia de piretroizi de sinteza, care se caracterizeaza printr-o mai mare foto-stabilitate si o mai accentuata activitate insecticida decat grupele precedente. Insecticidul actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor, atat celor adulte cat si a larvelor.

Doza recomandata este de 0,1 l/ha, tratamentele aplicandu-se in timpul vegetatiei, respectand un interval de 14-21 zile intre acestea.

S-ar putea să te intereseze

Hot News