Compania vizeaza 150.000 de euro prin equity crowdfunding
- Triplarea numarului de utilizatori activi si venituri de 25 de ori mai mari in 2021
- Extindere in Europa, America si Asia
- Lansarea de cursuri online si a unui marketplace pentru apicultori
- Romania, locul al doilea in UE in privinta numarului de stupi – cel mai mare avans in UE
- Aproximativ 5-6 milioane apicultori si in jur de 92 milioane stupi la nivel mondial
Bucuresti, 19 octombrie 2020: Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00.
Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupilor, analiza datelor familiilor de albine si a factorilor de mediu care pot afecta sanatatea lor. Aplicatia a fost lansata ca un proiect personal in 2015 de catre Bogdan Iordache (43 de ani), un antreprenor cu peste 20 de ani de experienta in domeniul IT. Compania a fost insa inregistrata si a devenit un business in 2018, la finalul aceluiasi an alaturandu-se si Ionut Taranu (45 de ani), specialist cu peste doua decenii de experienta in IT.
In prezent, Apiary Book este cea mai de succes aplicatie pentru apicultori la nivel mondial, cu 22.000 de utilizatori activi in fiecare luna. Platforma este disponibila in Google Play si are versiuni in 18 limbi. Pana acum a fost descarcata de peste 160.000 de ori.
Evaluare de 1,25 milioane de euro
“In 2014, dupa foarte multi ani petrecuti in fata calculatorului, mi-am dorit sa stau mai mult timp in natura, ceea ce m-a facut sa ma inscriu la un curs de apicultura si sa cumpar cativa stupi. La inceput am tinut evidenta intr-un mod clasic: scriam cu pixul pe caiet. Dar, pe masura ce activitatea crestea, am simtit nevoia de mai multa organizare, de informatii care sa ma ajute sa iau decizii bune si rapid. Aplicatia a avut foarte mare succes in toata lumea, devenind lider in domeniu. Listarea pe SeedBlink ne va ajuta sa ne marim echipa de dezvoltatori software, dar si pe cea de marketing & vanzari pentru sustinerea cresterii in 2021”, a declarat Bogdan Iordache, co-fondator si CEO al Apiary Book.
Pentru suma de 150.000 de euro vizata prin equity crowdfunding SeedBlink, co-fondatorii Apiary Book cedeaza un pachet de 10,34% dintre actiuni, evaluarea companiei fiind astfel de 1,25 milioane de euro pre-money.
“Odata cu Apiary, deschidem AgriTech-ul, o verticala noua de startup-uri pe SeedBlink. Vedem un potential interesant de investitii in acest domeniu, avand in vedere cat loc de tehnologizare are agribusiness-ul. Ne bucuram ca demaram cu Apiary, o aplicatie construita cu multa pasiune si deja cu amprente puternice la nivel global”, afirma Andrei Dudoiu, co-fondator si CEO al SeedBlink.
In aceasta runda de finantare s-a alaturat si fondul de investitii GapMinder cu o investitie de 50.000 de euro. Este pentru a doua oara cand GapMinder investeste in Apiary Book, prima oara fiind in 2018, cu suma de 25.000 de euro (investitie pre-seed).
“Apiary Book ne-a atras atentia inca de acum doi ani cand i-am vazut pe cei doi antreprenori in programul Techcelerator si ne bucuram sa le fim din nou alaturi. Credem foarte mult ca agricultura eficienta se poate face cu oameni pasionati, dar si cu ajutorul tehnologiei, iar Apiary Book este un adevarat pionier in domeniul agritech in Romania, dar si la nivel mondial. Faptul ca este o aplicatie extrem de utila pentru apicultori este dovedit si de faptul ca a ajuns lider mondial organic, fara investitii in promovare”, afirma Alexandru Ruff, partener al fondului de investitii GapMinder.
In 2018, Apiary Book a castigat premiul de cel mai bun start-up agritech din Romania in cadrul competitiei Startup Europe Awards.
Planurile celor doi co-fondatori sunt ca la finalul lui 2021 sa ajunga la 50-60.000 de utilizatori. De asemenea, acestia estimeaza ca veniturile vor creste de la 10.000 de euro anul acesta la aproximativ 250.000 de euro in 2021. Compania genereaza venituri de aproximativ jumatate de an, banii provenind din abonamente si publicitate.
“Produsul nostru este unul matur, stabil, este un produs care deja si-a dovedit aplicabilitatea si are succes. Ceea ce ne dorim acum este «sa zburam mai repede». Pana acum am crescut pas cu pas, organic. O investitie in promovare ne-ar ajuta sa acceleram aceasta dezvoltare”, declara Ionut Taranu, co-fondator si manager pentru dezvoltarea businessului in cadrul Apiary Book.
In 2021: Crestere rapida in strainatate, cursuri online, marketplace si inca o finantare
Dintre cei 22.000 de utilizatori ai Apiary, doar 800 sunt din Romania. Tara noastra este unul dintre cei mai mari producatori de miere din Europa, in 2018 fiind pe locul al doilea dupa Spania raportat la numarul de stupi, potrivit Comisiei Europene. Romania raporta 1,85 de milioane de stupi in urma cu doi ani, mai mult cu 15,3% fata de 2017, aceasta fiind cea mai mare crestere la nivelul UE. Pe de alta parte, in privinta numarului de apicultori, Romania a fost in perioada 2017-2019 pe locul al noualea in Europa, cu aproximativ 23.000 de crescatori de albine, conform aceluiasi raport.
La nivel mondial sunt aproximativ 5-6 milioane de apicultori si in jur de 92 de milioane de stupi.
Dintre utilizatorii Apiary Book din alte tari, predomina cei din Europa (in special Franta, Italia, Rusia), SUA si Canada, acestia reprezentand 62% dintre clienti. De altfel, in 2021 managementul vizeaza extinderea in special pe piata europeana si pe cea nord-americana, iar din 2022 in Brazilia, India si China. Tot anul viitor, Bogdan Iordache si Ionut Taranu isi doresc sa lanseze versiunea de iOS a aplicatiei, sa creeze Apiary Book Academy – cursuri online pentru apicultori – si sa introduca un marketplace care sa-i ajute pe crescatorii de albine sa isi vanda produsele.
“Multi dintre apicultori cresc albinele din pasiune, dar vor sa stie cum sa gestioneze stupii, vor sa stie cum sa faca sa nu mai piarda familiile de albine. Cand iti dispare o familie de albine, pierzi 100 de euro. Vor sa vanda mai usor, vor rezultate mai rapid”, explica Bogdan Iordache.
Co-fondatorii Apiary Book vizeaza ca la finalul anului viitor sa obtina o finantare de 700 – 800.000 de euro, valoarea companiei urmand sa urce de la 1,25 milioane de euro in prezent la 4-5 milioane de euro.
***
Despre Apiary Book
Apiary Book este o platforma dezvoltata de catre Bogdan Iordache si Ionut Taranu, doi antreprenori cu peste 20 de ani de experienta in domeniul IT si care imbratiseaza aceeasi pasiune pentru apicultura. Compania isi propune sa ajute apicultorii pentru gestionarea activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupilor, analiza datelor familiilor de albine si a factorilor de mediu care le afecteaza sanatatea.
Despre GapMinder Venture Partners BV
GapMinder este un fond de capital de risc de 45 de milioane de dolari care investeste in companii de tehnologie create in Romania si in Europa Centrala, care cresc rapid la nivel international si se afla in faza de Seed sau Serie A. Partenerii GapMinder au o abordare directa ca investitori, ajutand companiile sa creasca prin consultanta strategica si implicare directa in organizarea operationala, guvernanta corporativa si disciplina financiara. Portofoliul GapMinder include companii precum FintechOS, TypingDNA, SmartDreamers, Deepstash, Frisbo, Machinations, Soleadify or Innoship.
Despre SeedBlink
SeedBlink este cea mai mare platforma de equity crowdfunding din Europa de Sud-Est, atat din punctul de vedere al sumelor tranzactionate cat si al numarului de investitori, oferind celor interesati o metoda simpla de a investi in startup-uri inovative. Candidatii preferati listati pe SeedBlink sunt startup-urile inovative cu tractiune dovedita, cu un MVP deja testat, etice si avand un model de afaceri clar, articulat, cu potential de dezvoltare atat pe piata locala cat si pe pietele internationale. Misiunea SeedBlink este sa democratizeze investitiile in startup-uri si sa dezvolte mediul antreprenorial inovator din regiune.
***
Contact:
Diana Iosu, Corporate Communication Senior Advisor, DiFine PR