Atentie la atacul rozatoarelor in camp, in special a soarecilor!

Publicat de

In aceasta dimineata am fost informati de catre un fermier de langa Slatina, judetul Olt, despre atacul soarecilor asupra culturilor infiintate in aceasta toamna. Din pacate suprafata nu este mica, aproximativ 1800 ha sunt afectate… si daca nu se intervine este posibil ca soarecii sa creeze pagube mari!

Dar oare avem solutii rapide pentru combaterea acestor rozatoare?

Din pacate, la fel ca si la celelalte produse de protectie, nici la rodenticide nu stam mai bine. UE a facut “curatenie” retragand foarte multe substante active, inclusiv rodenticide.

Daca in trecut rezolvam rapid problema cu cu un insecticid pe baza de endosulfan, pe care il aplicam pe toata suprafata cu echipamentele pentru tratamentele fitosanitare, acum mai avem la indemana doar momeli pe baza de bromadiolon (Bromakol) sau alte produse tot sub forma de momeli. Aceste produse trebuiesc aplicate pe galerii sau in zona galeriilor active, o operatiune destul de costisitoare, anevoioasa si nu intotdeauna eficienta.

De ce apar aceste rozatoare, in numar din ce in ce mai mare?

In primul rand, produsele de combatere sunt din ce in ce mai putine!

Tehnologiile de cultura mai noi, cu lucrari mecanice cat mai putine, pot favoriza, de asemenea, inmultirea acestor daunatori! Dar sa nu uitam nici de schimbarile climatice! Iernile fiind din ce in ce mai blande, cu temperturi de peste 0°C, fac ca aceste rozatoare sa supravietuiasca si chiar sa se inmulteasca si in timpul iernii. Apoi verile, fiind calduroase si fara precipitatii, le ajuta sa supravietuiasaca si sa se inmulteasca. Inundarea galeriilor cu apa din precipitatii din timpul verii mai omora din puietul rozatoarelor.

Prin urmare, nu trebuie sa neglijati aceasta operatiune, mai ales atunci cand deja ati semnalat prezenta rozatoarelor in camp!

Pana vor aparea si alte produse de combatere, care sa poate fi aplicate rapid, pe suprafata mare, va trebui sa folosim aceste momeli, chiar daca aplicarea lor se face mai greu si cu multa forta de munca!

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic ALCEDO

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!