Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

Publicat de

Author: Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Fungicides, Insecticides, SAT & Biologicals Romania & Republic of Moldova

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an.

Problema risipei alimentare este in centrul activitatilor de sustenabilitate din intreaga lume. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) calculeaza ca aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman se pierd sau se irosesc, in timp ce aproximativ 690 de milioane de persoane, adica aproximativ 9% din populatia lumii, sufera de foame. Prin urmare, Romania, in calitate de semnatar al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila adoptata de Organizatia Natiunilor Unite, se aliniaza eforturilor Uniunii Europene de a reduce risipa alimentara cu 30% pana in 2025 si cu 50% pana in 2030.

Utilizarea ineficienta a resurselor in cadrul sistemelor agroalimentare are un impact asupra populatiei din punct de vedere al mediului, pierderile si risipa de alimente contribuind la epuizarea resurselor naturale si la poluarea mediului. Mai mult, din punct de vedere social, pierderile si risipa de alimente pot submina securitatea alimentara prin reducerea accesului la alimente si a disponibilitatii acestora. Potrivit Indexului Global al Securitatii Alimentare publicat in 2022, elaborat de Divizia de Cercetare si Analiza a The Economist Group (EUI) si sponsorizat de compania internationala de agricultura Corteva Agriscience, Romania s-a clasat pe locul 29 din 113 tari evaluate, cu un scor general de 72,4, iar de-a lungul anilor tara si-a mentinut principalele puncte forte in randul tarilor europene in ceea ce priveste programele de securitate alimentara. Indicele atrage atentia asupra decalajelor sistematice si a actiunilor necesare pentru a accelera progresul in vederea atingerii celui de-al doilea Obiectiv de Dezvoltare Durabila al ONU pana in 2030, eradicarea foametei in lume.

Risipa de alimente ocupa un loc important pe agenda publica, iar importanta sa continua sa creasca odata cu necesitatea de a hrani o populatie in crestere. Un sistem alimentar mai puternic este, prin urmare, o prioritate pentru construirea unei lumi mai sigure din punct de vedere alimentar. In timp ce consumatorii incep sa acorde mai multa atentie reducerii risipei alimentare personale, fermierii si companiile din intregul sistem alimentar lucreaza, de asemenea, la solutii la scara larga.

Din aceste motive, principala preocupare a Corteva Agriscience este securitatea alimentara si implicarea in construirea unui sistem mai rezistent pentru a face fata acestor provocari pe termen lung si scurt. Cea mai mare pierdere absoluta de alimente potentiale in sistemul alimentar global are loc inainte de recoltare din cauza buruienilor, a daunatorilor si a bolilor culturilor. Pentru acestea din urma, agentii patogeni fungici au cel mai mare impact prin actiunea bolilor fungice care afecteaza cantitatea si calitatea culturilor, cu consecinte importante asupra pierderilor de alimente si chiar a sanatatii umane.

Fungicidele joaca un rol important in reducerea pierderilor de alimente si in hranirea durabila a unui numar mai mare de oameni, dar si de a oferi acestora siguranta alimentara prin evitarea consumului de produse agricole libere de micotoxine, fungi si bacterii care pot provoca imbolnavirea populatiei Astfel, pentru a proteja culturile impotriva bolilor, Corteva Agriscience se angajeaza sa ofere solutii diversificate si inovatoare pentru fermieri.

Bolile fungice sau micotoxinele pot afecta atat cantitatea (randamentul), cat si calitatea culturilor, ambele avand consecinte importante asupra pierderilor de alimente. Din aceste considerente, in portofoliul Corteva Romania, produsele pe baza de Zorvec™ activ, ofera o combinatie speciala de consistenta si control care nu este egalata de alte fungicide, astfel incat fermierii isi pot gestiona mai bine culturile pentru a imbunatati randamentul si calitatea prin recolte mai bogate si mai generoase. Zorvec™ Endavia® este fungicidul recomandat pentru a fi aplicat preventiv pentru a obtine maximul de eficienta asupra aparitiei manei la nivelul culturilor horticole si Zorvec™ Zelavin® Bria este solutia revolutionara in lupta impotriva manei la culturile de vita-de-vie pentru o perioada cat mai lunga de protectie.

Portofoliul de protectie a culturilor include Talendo® si Verben™, doua fungicide inovatoare cu actiune de lunga durata pentru evitarea aparitiei bolilor fungice cu consecinte cantitative si calitative asupra pierderilor de alimente. Talendo® este specializat in combaterea fainarii la cereale, vita de vie si pomicultura prin actiunea biochimica de inhibare a viabilitatii sporilor si stimulare a mecanismului natural de protectie a plantei. Pentru culturile de cereale de toamna si primavara, Verben™ este fungicidul sistemic cu spectru larg de combatere a bolilor specifice paioaselor, acesta avand un efect de crestere calitativa si cantitativa a recoltelor.

Fermierii implicati in actiuni de control al risipei alimentare, pentru a sustine un sistem alimentar cat mai sigur, folosesc fungicidele ca solutie cu un impact semnificativ asupra culturilor in aceasta lupta. Pentru a-i ajuta, Corteva Agriscience este angajata intr-un proces continuu de dezvoltare a cat mai multor optiuni inovatoare pentru a maximiza cantitatea de alimente care ajunge din camp in bucatariile consumatorilor.

 

Despre Corteva Agriscience  

Corteva Agriscience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare.

 

Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro

Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube

™ ® ℠ Marci comerciale si de servicii ale Corteva Agriscience si a companiilor afiliate

Contact Corporate Communications Corteva: 

Ana-Maria Grigore

+40 (754) 228 975

Anamaria.grigore@corteva.com

S-ar putea să te intereseze

Hot News