Ieri am primit de pe zona de Nord a Moldovei cateva poze cu niste larve de culoare galben-maroniu, dintr-o sola a unui fermier care practica agricultura ecologica! Oare ce sa fie?
Bineinteles, sunt larve de viermi sarma (Agriotes lineatus).
Nu este intamplator ca aceste larve au aparut in acea sola. Acesta este un daunator polifag, deosebit de periculos, larva care traieste in sol este cea care produce pagube insemnate la multe culturi agricole si horticole. De multe ori, daca nu se intervine cu masuri de combatere adecvate, daunatorul poate compromite cultura sau deprecia calitatea, asa cum este la tuberculii de cartof sau la morcovi.
Larvele ataca semintele in curs de germinare, radacinile tinerelor plantute, iar mai tarziu patrunde prin radacini pana in tulpina, plantele ingalbeninindu-se, dupa care mor.
Deci larva ataca atat plantele tinere, cat si pe cele mature, avand nevoie de hrana sa se dezvolte. Dupa cum se stie, larvele, pana sa ajunga la stadiul de adult (acei gandaci pocnitori), trec prin aproximativ 11 stadii de dezvoltare, pe durata a patru ani, deci timp suficient sa faca pagube la plantele de cultura daca nu se intervine cu masuri de combatere adecvate.
In ultima vreme, tot mai multe produse au fost retrase in UE si poate pe segmentul de produse de protectia plantelor folosite in tratamentul semintelor sau la sol lucrurile stau cel mai rau.
Odata retras un produs, teoretic trebuie sa fie inlocuit de altul. Dar lucrurile nu stau chiar asa, aparitia unei molecule noi este foarte costisitoare, mai ales acum, cand cerintele de omologare la nivelul UE sunt din ce in ce mai sofisticate si cu costuri foarte mari. Daca pentru ratisoara porumbului, un alt daunator periculos, nu s-au gasit inca solutii dupa retragerea insecticidelor din clasa neonicotinoidelor, in cazul viermilor sarma lucrurile stau mai bine.
In piata sunt cateva insecticide din clasa piretroizilor special create pentru acest daunator.
Dintre acestea amintim insecticidul LANGIS, a doua denumire comerciala a insecticidului SIGNAL, de la UPL (fosta Arysta), insecticid ce contine 300 g/l cipermetrin. Insecticidul este destinat combaterii viermilor sarma (Agriotes spp.), fiind omologat pentru utilizare la culturile de grau si orz, in doza de 2,5 l/t samanta si la porumb si floarea soarelui, in doza de 2,0 l/t samanta.
Daca atacul a aparut in sola in care se practica agricultura ecologica, nu este intamplator, acolo neputand aplica masuri de combatere adecvate, a facut ca daunatorul sa se inmulteasca in voie, dar si paguba va fi pe masura daca nu se va interveni. Daunatorul nu este prezent numai in solele in care se practica agricultura bio, el este prezent si in solele in care se practica agricultura conventionala, mai ales acolo unde in anii anteriori masurile agrotehnice si cele chimice nu s-au realizat “ca la carte”.
Deci atentie la acest daunator atat la culturile de porumb si floarea soarelui, cat si la alte culturi, inclusiv culturile de legume, unde de asemenea daunatorul este prezent, facand pagube insemnate, practic distrugand rasadurile sau tinerele plantute, daca nu se intervine.
Dr. Ing. Sorin Stefan
Director Tehnic ALCEDO