Atentie la bolile culturii de rapita dupa rasarire!

Publicat de

Trebuie acordata o atentie deosebita in ceea ce priveste bolile foliare ale rapitei, efectele acestora fiind devastatoare atunci cand gradul de infectare este ridicat, iar tratamentele cu fungicide nu sunt realizate la timp.

Fainarea rapitei (Erysiphe cruciferarum) este o boala ce poate aparea inca din toamna, in anii secetosi si cu umiditate relativa a aerului ridicata. Primele simptome ale infectiei fungice sunt sub forma de pete circulare cu aspect de pasla alba, pe ambele fete ale frunzei, tulpini si silicve. Prin evolutie, aceste pete se maresc, formand un miceliu dens ce acopera intreaga suprafata foliara.

In urma atacului se reduce capacitatea de supravietuire, crestere si reproducere a plantei.

Respectarea masurilor agrotehnice nu impiedica in totalitate aparitia bolii, tocmai de aceea se recomanda observarea atenta a simptomelor, precum si aplicarea de tratamente cu fungicidele ZIZAN 500 SC, in doza de 0,5 l/ha sau SALVATOR 25 EW, in doza de 1 l/ha.

Pe langa fainare, acestea sunt omologate si pentru combaterea altor boli din culturile de rapita, cum ar fi alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul negru (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans), patarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO

S-ar putea să te intereseze

Hot News