Atentie la daunatorii din culturile de ceapa!

Publicat de

Ceapa este unul dintre ingredientele folosite cel mai frecvent in bucataria noastra traditionala. Ea are nenumarate beneficii si contine elemente nutritive esentiale cum ar fi: lipide, saruri minerale, proteine, vitamine (B1, B2), fier, potasiu si substante volatile cu continut de sulf, numite “fitoncide” care au actiune antibiotica.

In realizarea unor productii de ceapa cat mai curate si sanatoase, nu trebuie sa uitam de masurile de management preventive, printre care amintim: folosirea materialului semincer sanatos, asigurarea rotatiei culturilor, acordandu-se atentie plantelor premergatoare pentru a reduce densitatea nematozilor din sol, indepartarea buruienilor si executarea la timp si riguros a lucrarilor de intretinere. Totodata, conditiile meteorologice (umiditate excesiva, precipitatii abundente, diferente mari de temperatura zi-noapte) pot favoriza aparitia cu usurinta a unei serii de daunatori pentru aceasta cultura.

Nematodul tulpinilor si bulbilor de ceapa (Ditylenchus dipsaci) apare atunci cand in sol exista exces de umiditate, provocand daune prin atacarea tijei si a frunzelor, care se rasucesc si se deformeaza. Pentru combaterea acestuia, pe langa masurile preventive, se recomanda dezinfectia solului inainte de plantare cu produse specifice (Basamid Granule – 500 kg/ha).

Tripsul comun (Thrips tabaci) produce pagube atat in spatiile protejate, cat si in camp (Fig. 1). Tripsii reprezinta principalii vectori de transmitere a virozelor la ceapa, ei inteapand frunzele si determinand un ritm de crestere foarte lent. Semnele atacului sunt prezente sub forma unor pete galben-cenusii ori castaniu inchis. Produse recomandate: Karate Zeon/Ninja – 0,16 l/ha (0,02%), Delmur – 0,5 l/ha, Mospilan 20 SP – 0,075 kg/ha (0,025%), Movento 100 SC – 0,75 l/ha, Mavrik 2 F/Evure – 0,05%, Laser 240 SC – 0,04%.

Fig. 1
Fig. 2

Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis) are o singura generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ori in straturile superficiale ale solului (Fig. 2). Atacul este observat in lunile iunie – iulie, cand larvele fac galerii longitudinale in interiorul frunzelor, unde apoi apar, la exterior, pete albicioase caracteristice. Frunzele puternic atacate se usuca treptat de la varf spre baza. Bulbii raman mici, iar recolta de samanta este diminuata si depreciata. Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticidul Decis Expert 100 EC – 0,075 l/ha.

Gandacul rosu al cepei (Lilioceres merdigera) prezinta doua generatii pe an, adultii si larvele atacand in prima faza frunzele, iar apoi inflorescentele. Primul atac al larvelor este la nivelul frunzelor, unde realizeaza galerii de-a lungul nervurilor, apoi patrund la interior si consuma parenchimul acestora. Este stagnata cresterea vegetativa a plantelor, iar recolta este redusa.

Musca cepei (Hylemia antiqua) (Fig. 3) si musca plantulelor de ceapa (Delia platura) sunt prezente atat in camp, cat si in spatii protejate si ataca frunzele in formare, tulpina si bulbii. Plantele capata aspect fusiform, frunzele se usuca, iar in interiorul bulbilor se dezvolta larve ce rod galerii adanci, atacul fiind insotit de degradarea tesuturilor pe care se instaleaza diferite ciuperci patogene. Bulbii atacati isi pierd fermitatea si au un miros neplacut, iar frunzele se ingalbenesc si se usuca. Produs recomandat: Benevia – 0,75 l/ha.

Fig. 3
Fig. 4

Molia cepei (Acrolepia assectella) (Fig. 4) este specifica familiei Liliaceae, dar prefera culturile de ceapa si usturoi. Prezinta larve ce rod florile inca nedeschise si pedunculii florali, atacul fiind usor confundat cu cel produs de adultul gandacului rosu al cepei.

Asadar, este de retinut faptul ca ceapa este una dintre primele culturi horticole din an care aduce venituri fermierilor si tocmai de aceea este important sa tinem cont de toate aspectele, masurile preventive si tratamentele recomandate, mai ales in combaterea daunatorilor ce pot produce pagube semnificative.

drd.ing. Lorena-Roxana Gurau

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News