Atentie la daunatorul care face ravagii in cultura de ceapa si usturoi!

Publicat de

  • Anul acesta, legumicultorii pot obtine sume importante pentru cultivarea usturoiului

Nematodul cepei si al usturoiului (Ditylenchus dipsaci) este un daunator extrem de periculos pentru cultura de ceapa, dar si pentru cea de usturoi. Asa ca, pentru cei care se bazeaza pe aceste culturi (mai ales ca in 2019 s-a aprobat schema – Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi, sprijin financiar 1.000 euro/ha la suprafata minima eligibila de 0,3 ha, detalii dati click aici) este important sa nu lasati daunatorii sa va produca pagube. Asadar, atentie la Ditylenchus dipsaci, nematodul cepei si al usturoiului pentru ca acest daunator, care rezista in seminte pana la 23 de ani si pana la 5 ani in sol, produce anual pagube semnificative. In multe tari ale lumii este declarat drept organism de carantina, la fel si in Romania (click aici ).
Potrivit datelor statistice, 25% din ceapa si 35% din usturoi sunt afectate anual de Ditylenchus dipsaci. Uneori pierderile pot ajunge si la 70%. Fiind un daunator polifag, mai afecteaza si culturi, precum: capsun, cereale, praz, sparanghel si legume, in total peste 400 de specii.


Cum recunoastem acest daunator?
Larvele daunatorului Ditylenchus dipsaci ataca mai intai organele plantei aflate in pamant, apoi si cele aeriene. Simptomele de atac apar pe frunzele plantei, acestea fiind rasucite, deformate sau pe bulbii de ceapa, in interiorul acestora se observa solzi de bulbi putreziti. Acesta poate fi greu de depistat avand o lungime de doar 1,1 – 1,8 mm. Retineti! In timpul unui sezon, femela depune cateva sute de oua, chiar si la temperaturi de 1-3°C, iar densitatea de doar 5-6 nematozi la 1m este suficienta pentru a distruge cultura. Ataca plantele practic pe parcursul intregii perioade de vegetatie a acestora, si asta pentru ca pot avea pana la 6 generatii/an.
Referitor la combatere, facem precizarea ca acesta este greu de combatut, mai ales ca are capacitatea de a supravietui in sol timp de mai multi ani. Ce puteti face este sa limitati raspandirea prin igiena culturala (arderea plantelor atacate), dar si respectarea asolamentului, infiintand culturi ce nu sunt preferate de acest daunator: varza, tomate, salata.
In cazul unei densitati mari se impune dezinfectarea solului. De asemenea, pentru a evita contaminarea, materialul saditor utilizat trebuie sa fie unul certificat si liber de boli si daunatori. Totodata, o alta metoda eficienta in limitarea raspandirii este dezinfectarea uneltelor de lucru. Asadar, nu neglijati aceste aspecte. Prevenirea acestui daunator va aduce cu siguranta un spor de productie si recolte de calitate.

S-ar putea să te intereseze

Hot News

post-image
Știri

Stiati ca,

FENOVA SUPER (FOXTROT 69 EW) este erbicidul eficient in combaterea buruienilor monocotiledonate anuale din cultura de grau, inclusiv buruienile problema iarba vantului (Apera...
Citește mai mult