Incepand din acest an, cultivatorii de usturoi vor beneficia de sprijin financiar!

Publicat de


In sedinta de Guvern de la finele lunii februarie a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi”. S-au stabilit astfel potentialii beneficiari, conditiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valoarea anuala totala a acestuia, precum si modalitatile de verificare si control. Schema de ajutor de minimis se desfasoara pe o perioada de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi si se calculeaza proportional cu suprafata de pe care s-a obtinut o cantitate minima de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) si se aproba anual.
Cererile se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene, pana la data de 15 mai, inclusiv, de catre urmatorii beneficiari:
producatori agricoli persoane fizice care detin atestat de producator;
producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
producatori agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii cumulativ:

a) sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) sa obtina o productie de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere.
d) sa faca dovada productiei realizate potrivit prevederilor lit. a) si b) prin documente justificative.
Valorificarea productiei se face in perioada1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atesta comercializarea productiei de usturoi valorificate in anul 2019, se depun la Directiile Agricole Judetene pana la data de 29 noiembrie, inclusiv.

Comunicat de presa MADR

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 250 – martie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News