Fertilizarea foliara la leguminoase influenteaza semnificativ nivelul recoltei

Publicat de

Suprafata cat mai mare a foliajului sanatos, capabil sa absoarba radiatia solara cat mai eficient, este determinanta si influenteaza direct nivelul recoltei la leguminoase.

La leguminoasele pentru boabe, in special la mazare, fasole si soia, aparitia unor deficiente de microelemente, printre care molibdenul si borul, pot afecta semnificativ si nivelul recoltei.

De asemenea, sistemul de aparare al plantelor poate fi influentat pozitiv prin aplicarea de tratamente foliare cu fertilizanti ce contin siliciu.

In situatii de deficiente sau de stres, recomandam tratamentele foliare preventive sau curative folosind produsele:

  • FoliMAX BMol, in doza de 1-1,25 l/ha;
  • FoliMAX Molibden, in doza de 0,5-0,9 l/ha;
  • FoliMAX BorOn Plus, in doza de 0,5-1,0 kg/ha;
  • OLEOMAX, in doza de 1,5-2,0 kg/ha;
  • FoliMAX Silicium, in doza de 0,5 litri/ha.

Pentru recolte mari, cresterea continutului de proteine si rezistenta marita la stresul abiotic, produsele de mai sus pot fi aplicate impreuna cu unul dintre biostimulatorii ALGAMAX, AMINOPOWER sau ROBOOSTER.

Deficienta de molibden apare pe soluri nisipoase, cu continut redus de materie organica si pH < 5,5, manifestandu-se la o paleta larga de culturi, printre care cele mai sensibile sunt mazarea, fasolea, soia, lucerna, floarea soarelui, graul, porumbul, sorgul, precum si unele soiuri de vita de vie, in special cele rosii.

In afara de ingalbenirea plantelor, aparitia de necroze sau deformari ale unor organe ale plantelor, deficienta de molibden determina la leguminoasele pentru boabe o scadere a rezistentei plantelor la atacul patogenilor, in special al celor ce determina apartia fainarii, a antracnozei si a patarii unghiulare a frunzelor.

Astfel, solutia de fertilizant FoliMAX Molibden, la contactul cu conidiile ciupercii Colletotrichum lindemuthianum, afecteaza serios viabilitatea acestora, impiedicand penetrarea lor in tesutul plantei gazda, ceea ce in final duce la scaderea intensitatii atacului antracnozei, ca efect indirect. De asemenea, molibdenul este microelementul responsabil pentru formarea nodozitatilor si fixarea azotului, datorita efectului pe care il are asupra bacteriilor fixatoare de azot. Concentratia redusa de molibden in solutia solului, duce de asemenea la  scaderea rezistentei plantelor fata de atacul mai multor patogeni. O reducere a activitatii enzimelor dependente de molibden (molibdoenzime) afecteaza cresterea plantelor, in special prin diminuarea hormonilot de crestere a plantelor ce promoveaza dezvoltarea radacinilor si sunt responsabili de toleranta plantelor la factorii de stres abiotic (seceta, inghet, salinitate).

Aplicarea foliara la leguminoase a produselor FoliMAX cu continut de molibden la 25 de zile de la semanat reduce, de asemenea, intensitatea atacului ciupercii Isariopsis griseola, responsabila de producerea patarii unghiulare a frunzelor, plantele tratate vor avea o suprafata a frunzelor sanatoase mai mare, procesul de fotosinteza va fi superior si maximizeaza potentialul de productie al acestor culturi.

Desi Siliciul (Si) nu este considerat un element esential pentru plante, exista multe beneficii pe care acest element le aduce culturilor agricole atunci cand este aplicat foliar. Aplicarea ingrasamantului foliar FoliMAX Silicium ajuta plantele de cultura, prin cresterea tolerantei acestora la seceta, confera o toleranta mai mare fata de  toxicitatea fierului, a aluminiului si a manganului, precum si o rezistenta mai buna a plantelor la infectiile produse de unii patogeni. Mecanismele de aparare ale plantelor vor fi imbunatatite prin aplicarea foliara a produsului FoliMAX Silicium.

Rezultatele cercetarilor privind efectul siliciului aplicat foliar la leguminoase au evidentiat faptul ca acesta duce la reducerea cu pana la 60% a suprafatei foliare  afectate de antracnoza .

Aplicarea foliara a siliciului in doze de pana la 60 g/l, a dus la cresterea concentratiei de siliciu in frunzele de fasole cu pana la 58%, astfel ca intensitatea atacului ciupercilor responsabile de producerea patarii unghiulare a frunzelor de fasole (Phaeoisariopsis griseola) a fost redus cu 30-40%, iar defolierea a scazut cu 20-30% comparativ cu martorul netratat. De asemenea, aplicarea foliara a siliciului la leguminoase a determinat cresterea productiei de boabe cu pana la 30% – 40%.

Cristian Urzica

Director General Fertinova SRL

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!