Boli care apar la fructele si legumele depozitate

Publicat de

Ce putem face, cum putem preveni?

In afara sezonului de recoltare, produsele vegetale isi maresc valoarea, insa majoritatea sunt perisabile, sufera pierderi cantitative si calitative daca nu sunt depozitate in conditii optime. Dupa cum se stie, fructele si legumele continua in depozite unele procese fiziologice, care sunt cu atat mai intense cu cat cantitatea de oxigen, temperatura si umiditatea sunt mai mari, permitand astfel microorganismelor din flora epifita sa se dezvolte.

Despre putrezirea fructelor si legumelor…

Este cauzata in mare parte de microorganisme, care patrund prin partile ranite/alterate sau galeriile produse de insecte. Cele mai intalnite tipuri sunt:

Putrezirea umeda, care se caracterizeaza prin inmuierea si liza resuturilor;

– Putrezirea uscata se manifesta prin transformarea legumelor si fructelor intr-o masa uscata, cenusie sau bruna;

Putrezirea amara se manifesta prin aparitia unor pete brune in interiorul fructelor si legumelor, cauza fiind actiunea unor ciuperci.

Totodata, mai intalnim alte tipuri de putreziri ca: cenusie, alba, neagra, care au drept cauza actiunea unor ciuperci-mucegaiuri.

Este important de specificat ca, in afara de putreziri, intalnim deprecierea legumelor si fructelor pastrate in depozite, provocate de microorganisme fitopatogene (bacterii, fuzarii sau cele care produc mana). Retineti! Cele mai multe infectii provin din timpul vegetatiei, unele dintre ele putandu-se amplifica pe perioada de depozitare.

Ce putem face pentru a nu ajunge ca productia depozitata sa fie compromisa?

Pentru ca fructele si legumele depozitate sa nu aiba de suferit, trebuie sa tineti cont de urmatoarele masuri de prevenire: in primul rand, prin cultivarea de soiuri de fructe si legume sanatoase, deci prin respectarea tuturor masurilor fitosanitare; in al doilea randar fi ca la depozitare sa fie introdus numai material sanatos; iar un alt aspect ar fi depozitul, care trebuie sa fie echipat corespunzator pentru pastrarea produselor vegetale. Exista mai multe sisteme de depozite: in santuri (folosit mult timp la pastrarea cartofilor, sfeclei de zahar), pivnite, diferite incaperi sau depozite special construite si amenajate. In toate acestea se urmareste: reducerea respiratiei, franarea proceselor de transpiratie, actiunea diferitelor microorganisme care duc la deprecierea calitativa. Se actioneaza asupra temperaturii, umiditatii, etc.

Conditii de pastare, in functie de fruct sau leguma

In functie de fruct sau leguma, conditiile de pastrare sunt destul de precise, iar in cele ce urmeaza va oferim cateva exemple: merele vor rezista la temperaturi de 00 C, cele sensibile la 3-40 C; perele soi timpuriu -10 C, pere soi tarziu -0,50 C, caisele intre -0,5 si +0,50 C. Umiditatea optima este de 85-90%. Referitor la conditiile de pastrare, de exemplu, la mere este de 3-8 luni, la pere 1-6 luni.

S-ar putea să te intereseze

Hot News