Reducerea pierderilor de recoltare la floarea-soarelui

Publicat de

Ati semanat cultura si ati ingrijit-o pana la recoltare, acum este timpul sa va ganditi la colectarea acesteia fara sa lasati seminte pe pamant.

Acest articol se refera la cateva dintre aspectele la care trebuie sa va asteptati si sa va ganditi, pentru a reduce pierderile de recoltare si a ajuta la maximizarea acestui randament greu castigat.

Exista pierderi de recoltare acceptabile?

Este aproape imposibil sa recoltati orice cultura comerciala fara a lasa seminte pe pamant.

Pentru a realiza pierderi zero, combina ar trebui sa se deplaseze intr-un ritm atat de lent incat iarna ar ajunge cu mult inainte de a va apropia macar de finalizarea recoltarii culturii.

Cheia este realizarea unui echilibru intre o rata de lucru adecvata si limitarea pierderilor de recoltare la niveluri acceptabile.

Pierderile de recoltare de aproximativ 3-5% sunt considerate in general acceptabile din punct de vedere comercial, ceea ce la o cultura de doua tone ar insemna aproximativ 75-100 kg de seminte la hectar ramase pe camp. Aceasta cantitate este destul de mare, dar avand in vedere ca pierderile pot fi de pana la 20% cu o combina configurata incorect, puteti constata de ce 3-5% sunt considerate tolerabile.

Inainte de a considera reducerea pierderilor de recoltare, trebuie sa putem masura si evalua de unde provin.

Masurarea pierderilor de recoltare

Verificati pierderile inainte de recoltare numarand semintele de pe pamant din fata combinei, inainte de a fi recoltata cultura, si din nou in spatele combinei.

Acest lucru va va permite sa determinati valoarea pierderilor si locul in care acestea au loc.

Informativ, 100 de seminte pe metru patrat echivaleaza cu aproximativ 100 de kilograme pe hectar de cultura; nu uitati de calatidiile in care au ramas seminte.

Ajustati numarul de seminte din spatele combinei pentru efectul de concentrare de la latimea de taiere.

Unde apar pierderile de recoltare?

O recoltare reusita incepe la semanare, selectand soiuri de seminte adecvate, luand decizii agronomice adecvate pentru a produce o cultura uniforma care va avansa mai usor in combina, ceea ce duce la pierderi mai mici de seminte si calatidii, si tulpini mai putine.

Odata ce recoltarea este in curs, semintele se pot pierde in mai multe locuri, iar pierderile ar trebui evaluate in fiecare loc, astfel incat sa poata fi luate masuri corective.

In general, pierderile apar in trei locuri.

Pierderile de dinainte de recoltare

Acesta este momentul in care semintele se pierd sau se imprastie inainte de recoltarea culturii de catre combina, iar pierderea poate fi cauzata de pasarile sau mamiferele care mananca seminte, plantele care cad si calatidiile care nu sunt culese de combina ulterior, sau de calatidiile care se freaca unele de altele in vant provocand dislocarea semintelor.

Pierderile de dinainte de recoltare pot fi reduse prin pregatirea recoltarii pentru momentul cand cultura este gata de recoltat si finalizarea actiunii in timp util.

Daca se asteapta ca semintele sa devina prea uscate, creste riscul aparitiei acestor pierderi de dinainte de recoltare, astfel incat, in general, este mai bine sa se recolteze cu combina la 14-15% umiditate si apoi sa se usuce cultura daca sunt disponibile facilitati.

Pierderile la heder

Semintele si calatidiile se pierd la hederul combinei si nu sunt colectate in masina. Rata pierderilor depinde de indemanarea soferului combinei, de starea culturii si de tipul de heder utilizat.

Obiectivul principal este sa se stranga calatidii cu tulpina minima, care sa intre in combina si sa se reduca la minimum pierderile de seminte in urma scuturarii.

Acest lucru poate fi realizat prin ridicarea hederului combinei suficient de mult pentru a prelua calatidiile, reducandu-se in acelasi timp cantitatea de tulpina si pastrandu-se calatidiul intact, astfel incat acesta sa treaca prin combina in intregime sau in cateva bucati mari.

Un calatidiu de floarea-soarelui contine o multime de seminte, astfel incat daca va asigurati ca toate trec prin combina, veti reusi reducerea considerabila a pierderilor de recoltare la floarea-soarelui.

Uneori, performanta hederului poate fi imbunatatita semnificativ doar prin reducerea vitezei de avans; actionand cu rabdare in timpul recoltarii veti avea adesea de castigat.

Majoritatea tipurilor de heder vor face fata florii-soarelui daca sunt configurate corect, dar achizitia de hedere speciale pentru floarea-soarelui poate fi o investitie buna. Exista in prezent cateva modele de fabricatie buna si la un pret competitiv.

Pierderile la treieratul cu combina

Dupa ce calatidiile de floarea-soarelui sunt colectate in combina, reglajele incorecte ale tamburului, contrabatatorului si sitei pot duce la pierderi excesive, deoarece semintele nu sunt efectiv treierate din calatidii sau sunt lasate sa treaca in spate si sunt evacuate impreuna cu deseurile.

Scopul este de a obtine un calatidiu complet treierat, dintr-o singura bucata, in urma combinei.  Desi reglajele optime specifice pentru floarea-soarelui vor fi diferite in functie de tipul de combine de recoltare, ghidul general este de a utiliza combina la o viteza rezonabila de avans, de a utiliza o viteza lenta a cilindrilor, de a avea contrabatatoarele bine deschise, de a folosi o viteza scazuta a aerului si de a recolta atunci cand umiditatea semintelor are o valoare scazuta in intervalul 13-19%.

Viteza combinei Tintiti la aproximativ 5-8 kilometri pe ora. Daca continutul de umiditate al semintelor este scazut, atunci ar trebui utilizate viteze mai mici pentru a reduce pierderile la scuturare, in timp ce vitezele mai mari pot fi utilizate la un continut de umiditate mai mare.
Viteza cilindrilor Floarea-soarelui se treiera relativ usor; viteza cilindrilor trebuie reglata la o valoare suficient de mare pentru a treiera semintele din calatidiu.

 

Viteza ridicata a cilindrilor determina decorticarea si spargerea semintelor, iar returul din tocator, sita si reziduuri poate deveni supraincarcat cu fragmente mici de calatidii sparte.

Spatierea contrabatatorului In cazul in care cultura este uscata, contrabatatorul trebuie sa fie larg deschis. Micsorati jocul contrabatatorului daca raman seminte in calatidiu dupa treierat.

 

In cele mai multe conditii, este mai bine sa micsorati jocul contrabatatorului decat sa cresteti viteza cilindrilor pentru a obtine o treierare mai completa.

 

Tintiti sa obtineti calatidii intregi de floarea-soarelui, golite de seminte de catre combina.

Viteza aerului Semintele de floarea-soarelui sunt usoare, asa ca viteza aerului provenita de la ventilator ar trebui sa fie scazuta. Daca este prea mare, va sufla semintele peste sita, iar semintele fortate peste sita si intrate in melcul de reziduuri vor fi returnate in cilindru si pot fi decorticate.

 

Reglati ventilatorul astfel incat sa fie creat un debit de aer suficient pentru a mentine deseurile plutind pe sita.

Cand este gata de recoltare floarea-soarelui?

Floarea-soarelui poate fi deshidratata pentru a permite o recoltare mai timpurie. Aplicati desicanti atunci cand plantele au atins maturitatea fiziologica, care este identificata atunci cand spatele calatidiului trece de la verde la galben, bracteele devin maro (Etapa R-9), iar umiditatea semintelor este de aproximativ 35%.

In general, cand spatele calatidiului devine maro, semintele sunt de obicei gata pentru recoltare.

Sfaturi pentru o recoltare de succes a florii-soarelui

  • Nu asteptati sa se usuce prea mult cultura.
  • Rezistati nevoii de a treiera cu combina prea repede, rabdarea este o virtute.
  • Mentineti hederul ridicat pentru a reduce cantitatea de tulpini care trece prin combina.
  • Efectuati cate o reglare pe rand, apoi verificati pierderile dupa fiecare modificare.
  • Folositi un heder de floarea-soarelui.
  • Asigurati-va ca combinele au benzi care ating solul, de obicei lanturile functioneaza bine.
  • Suflati frecvent praful, pentru a reduce pericolele de incendiu.

Contactati-ne pentru mai multe informatii despre produsele noastre.

Sursa: https://nuseed.com/ro/

S-ar putea să te intereseze

Hot News