Bolile zmeurului si combaterea acestora

Publicat de
Fig. 1

Zmeurul (Rubus idaeus) (Fig. 1) este un subarbust peren alcatuit din partea subterana (rizomul cu sistemul de radacini) si cea aeriana (tulpini care poarta frunze, flori si fructe). Este o cultura foarte raspandita la nivel mondial, datorita fructelor cu calitati gustative si curative, dar si datorita intrarii rapide pe rod.

Fructele sunt bogate in vitaminele A, C, B2 si B1, saruri de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, acizi organici, zaharuri si albumine. In functie de fructificare, soiurile de zmeur se grupeaza in: soiuri care fructifica o singura data pe an si soiuri care fructifica de mai multe ori pe an (remontante).

In plantatiile de zmeur se pot instala o multime de boli ce pot provoca pierderi de productie semnificative, cum ar fi:

Antracnoza (Elsinoe veneta Burckh.)

Atacul se manifesta in special pe lastari, prin aparitia unor pete mici, ovale sau neregulate, de culoare rosu-purpuriu. In timp, aceste pete devin cenusii in centru, pe margini culoarea ramanand purpurie. Aceasta ciuperca, poate ataca frunzele si fructele. Pe frunzele mature, apar pete mici, de culoare cenusie, cu margini purpurii, iar fructele sunt diforme, nu au aroma si putrezesc in foarte scurt timp.

Fig. 2

Antracnoza (Fig. 2) poate ajunge pe tufa de zmeur prin sporii adusi de vant. Ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta pe lastarii afectati si sub forma de scleroti in resturile vegetale ale plantelor bolnave. Primavara, pe hifele miceliului se formeaza conidioforii cu conidii unicelulare. Pe timp ploios, conidiile ajung cu picaturile de ploaie pe lastari sanatosi, unde germineaza si, strapungand cuticula si epiderma, isi afunda miceliul in tesutul lor.

Prin eliminarea in permanenta a resturilor vegetale infectate, limitam considerabil posibilitatea ca patogenul sa ierneze in plantatie. Primavara si toamna se fac tratamente cu produse cuprice (Champ 77 WG, Kocide 2000, Alcupral 50 PU etc., conc. 0.3%), iar in vegetatie cu unul din produsele pentru antracnoze, asa cum este Kaplan 80 WG – 1,9 kg/ha.

Patarea bruna-violacee (Didymella applanata)

Fig. 3

Primele simptome apar primavara tarziu sau vara devreme, pe drajonii tineri de un an. In general, in jurul mugurilor si in partea de jos a drajonilor apar pete violacee sau brune. Aceste pete se extind, acoperind, in unele cazuri, toata tulpina dintre doua frunze. Atunci cand boala se dezvolta pe tulpinile fructifere, petele se adancesc, se brunifica, iar epiderma se desprinde de tulpina. Muguriii existenti pe tulpinile atacate sunt slab dezvotati si ofiliti.

Primavara, sub influenta ploilor, ciuperca Didymella applanate (Fig. 3) elibereaza picnospori si ascospori ce infecteaza frunzele, petiolurile, apoi tulpina de un an a plantelor. Evolutia bolii este mai rapida pe solurile cu umiditate medie si temperaturi de 18-21°C. In cursul vegetatiei, raspandirea ciupercii este asigurata de picaturile de ploaie sau de apa de irigatie si de vant, iar de la un an la altul de tulpinile infectate, in ale caror leziuni provocate de boala supravietuiesc peste iarna sporii ciupercii in picnidii si pseudoteci.

Pentru a limita raspandirea acestui agent patogen, trebuie sa evitam fertilizarea excesiva cu azot, mentinerea intre randuri a unui spatiu suficient pentru a imbunatati circulatia aerului si patrunderea luminii, aplicarea a 2-3 tratamente cu produse cuprice primavara devreme si toamna.

Produse recomandate:

Fig. 4

Primavara, inainte de pornirea in vegetatie si toamna tarziu se aplica produse pe baza de cupru (Champ 77 WG, Kocide 2000, Alcupral 50 PU etc., conc. 0.3%), iar in primaverile si verile umede, favorabile atacului patogenului prefloral sau postfloral se aplica 2-3 tratamente cu fungicide precum: Cidely Top – 1 l/ha; Score 250 EC/Mavita 250 EC – 0,3 l/ha.

Rugina (Phragmidium rubi-idaei)

Boala se manifesta pe frunze (Fig. 4), petioluri, mai rar pe lastarii tineri. Petele de pe frunze sunt de culoare galbena, de forma neregulata, cu puncte mici, portocalii-ruginii ce reprezinta picnidiile ciupercii.

Fig. 5

Intregul ciclu de viata al ciupercii Phragmidium rubi-idaei se produce pe zmeur. Aceasta ierneaza sub forma de teleutospori pe frunzele cazute. Primavara acestia germineaza cu formarea bazidiilor cu bazidiospori care asigura infectarea primara a plantelor. Peste 2-3 saptamani, pe partea inferioara a frunzelor infectate se formeaza pustule mici, prafoase, galben-portocaliu, mai tarziu cafenii care adapostesc sporii de vara (uredosporii). Frunzele atacate se ingalbenesc, se usuca si cad, infectand in timpul verii frunzele sanatoase. In conditii favorabile se formeaza cateva generatii de spori de vara. Catre sfarsitul verii, printre pustulele cu uredospori apar pustule brun-negricioase cu teleutosporii ciupercii care si ierneaza (Fig. 5). Se recomanda adunarea si eliminarea frunzelor atacate. In timpul repausului vegetativ se fac 1-2 tratamente cu produse pe baza de sulf (Flosul 7,5 l/ha; Heliosulf 6 l/ha etc.), iar in timpul vegetatiei 2-3 tratamente cu preparate specializate, asa cum este Polyram DF – 0,25 %.

Fig. 6

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie. Fructele atacate se inchid la culoare, se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si incep sa putrezeasca. Un atac mai timpuriu pe fructe determina mumifierea lor, acestea ramanand lipite de receptacul. In anii ploiosi, atacul putregaiului se manifesta si pe tulpini prin aparitia unor pete de culoare brun-deschis (Fig. 6, Fig. 7).

Ciuperca ierneaza sub forma de scleroti sau de   miceliu de rezistenta in resturile vegetale. La inceputul primaverii, miceliul devine activ si formeaza conidiofori filamentosi, lungi, septati, olivacei la baza, incolori catre varf, ramificati in portiunea superioara. In conidiofori se dezvolta un numar impresionant de spori microscopici, conidii ovoide, usor galbui.

Fig. 7

Conidiile sunt raspandite de vant pe toata plantatia.

Umiditatea aerului de 80-95% si temperatura intre 20°С si 27°С, spatiul inchis cu lipsa circulatiei aerului (stagnarea apei pe suprafata plantei) sunt conditiile favorabile dezvoltarii acestui patogen.

Combatere: Kaplan 80 WG – 1,9 kg/ha; Merpan 80 WDG – 2 kg/ha; Scala – 2 kg/ha; Serenade ASO – 4-8 l/ha; Signum/Syurex Star – 1,8 kg/ha; Switch 62,5 WG – 1 kg/ha; Teldor 50 SC – 1,5 l/ha; Vitisan –  5 kg/ha.

Fig. 8

Fainarea (Sphaerotheca macularis)

Boala se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei, afectand, in mod deosebit, frunzele. Primele simptome apar primavara, pe fata superioara a frunzelor, sub forma unor pete mari, neregulate, de culoare verde-galbuie, acoperite pe fata inferioara de o pasla fina, albicioasa, miceliul ciupercii, care devine apoi pulverulenta, fainoasa, ca urmare a diferentierii conidioforilor cu conidii (Fig. 8). Frunzele atacate au foliolele de dimensiuni mult mai reduse, deformate si rasucite spre fata superioara. In scurt timp acestea se ingalbenesc, se usuca si cad timpuriu. Uneori atacul se extinde pe petiol, pe extremitatea lastarilor si chiar pe fructe care, intr-un final, putrezesc.

In ciclul vital al ciupercii sunt reprezentate miceliul si ambele stadii – de conidie (de vara) si de ascospori (ierneaza pe ramurile atacate si frunzele cazute). Cu ajutorul conidiilor agentul patogen se raspandeste pe durata perioadei de vegetatie de la planta la planta. Conidioforii sunt simpli, neramificati si se formeaza pe miceliul extern.

Conidiile sunt ovale sau elipsoidale, incolore. Periteciile globuloase, cu numerosi apendici simpli, flexibili, lungi, de culoare brun-deschisa, contin o singura asca ovoida, cu 8 ascospori elipsoidali, unicelulari, incolori. Acestea incep sa se formeze in luna iulie si se maturizeaza in primavara anului urmator.

Combatere: Cidely Top – 1 l/ha; Dagonis – 0,6 l/ha; Flosul – 7,5 l/ha; Heliosulf – 6 l/ha; Karbicure/Ideus – 5 kg/ha; Nimrod 250 EC – 1 l/ha, etc.

Marin Maria-Alexandra

ICDPP Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!