Ce daunatori fac “legea” imediat dupa plantarea rasadurilor de legume?

Publicat de

Dupa producerea rasadurilor de legume, semanatul pe substraturi nutritive, repicat si plantarea acestora fie in solarii sau in camp, numerosi daunatori pot creea mari probleme, producand pagube majore. Cred ca ii cunoasteti foarte bine, insa vrem sa va reamintim ce masuri trebuie sa luati pentru a nu va afecta calitatea rasadurilor.

Coropisnita este unul dintre cei mai de temut daunatori. Adultii ating lungimea de pana la 70 mm, avand corpul robust, castaniu, catifelat. Atentie! In conditiile tarii noastre, coropisnita are o generatie de adulti la doi ani. In rasadnite, formele hibernante isi reiau activitatea imediat dupa semanat, de regula fiind active noaptea. Coropisnita produce pagube imediat dupa semanat, prin dislocarea semintelor in germinare. Dupa repicat, larvele si adultii distrug radacinile si chiar tulpinile plantelor, pe care le reteaza din zona coletului. De asemenea, pagube similare produce in camp, sere si solarii, imediat dupa transplantarea rasadurilor, pierderile fiind pana aproape de 50%.

Viermii sarma se manifesta ca daunatori in stadiul de larva. Ce ataca? Castraveti, pepeni, si dovlecei, imediat dupa rasarirea plantelor, care se ofilesc si mor. Cand ajung la maturitate, larvele ating lungimea de 20-25 mm, au invelisul usor chitinizat, de culoare galben-portocalie, stralucitoare.

Ce puteti face pentru a limita atacurile?

Ei bine, ca si masuri preventive si curative, enumeram: pastrarea gunoiului de grajd utilizat pentru amenajarea paturilor calde, in locuri protejate si transportarea lui in rasadnite pe parcursul iernii; cernerea amestecului de sol pentru a nu permite trecerea coropisnitelor; evitati udarile in exces; mutati rasadnitele dintr-un loc in altul ( la 2-3 ani) pentru a evita infestarea.

Pe cale chimica, putem sa facem tratamente impotriva coropisnitei, dar si a viermilor sarma cu produse ca: Mesurol 2 RB- 5 kg/ha impotriva coropisnitei, odata cu plantatul, Sintogrill – 30 kg/ha (coropisnita, viermi sarma) tot odata cu plantatul, dar si Trika Expert impotriva viermilor sarma, in doza 10-15 kg/ ha.

Redactia

S-ar putea să te intereseze

Hot News